SADETTİN İNAN / Kayseri Şeker tarafından ‘Şeker pancarı tarımında sürdürülebilirlik’ temalı bir panel ve tarla günü etkinliği düzenlendi. 16-18 Eylül tarihlerinde yapılan etkinliklerde şeker pancarı tarımında sürdürülebilirlikle ilgili başlıklar masaya yatırıldı.

Bu panel dolayısıyla şu bilgilerin kamuoyuna hatırlatılması gerekiyor.

2022 yılında ülkenin ihtiyacı olmadığı halde 400 bin ton şeker ithalatının faturası yeni yeni çıkmaya başlarken o dönemde bu yanlış ithalatın ısrarlı savunucularının başında maalesef Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay geliyordu.

Ticaret Borsalarında yukarı yönlü hareketlilik! İşte güncel hububat fiyatları Ticaret Borsalarında yukarı yönlü hareketlilik! İşte güncel hububat fiyatları

Dönemin Türkşeker Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın öngörüsüz politikaları belli çevrelere şekerde büyük bir vurgun yapma zeminini oluştururken, pancar üreticisi çiftçinin sözcüsü konumundaki Hüseyin Akay’ın ihtiyaç olmadığı halde savunuculuğunu yaptığı ithalat, bugün ülkeyi şekerde içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklerken, kamunun da milyarlarca lira zarar etmesine neden oldu.

Sektörün içinde bulunan bütün aktörler iyi biliyordu ki, 2022 yılında ülkenin 1 kg bile şeker ithalatına ihtiyacı yoktu. Çünkü ülkenin ihtiyacı olan şeker vardı ancak bu şekerler, büyük bir vurgun yapmak için belli kişilerin elinde toplanmıştı. Dönemin Türkşeker Genel Müdürü Mücahit Alkan da buna zemin hazırlamıştı. Belli çevreler tarafından ülkeye şeker üzerinden büyük bir operasyon çekilirken, çiftçinin temsilcisi konumunda bulunan Hüseyin Akay’ın da o dönem ithalatın ısrarlı savunuculuğunu yapması manidar karşılanmıştı.

Dönemin Tarım Bakanı Vahit Kirişçi ve Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, göreve yeni gelmelerinden dolayı ilk başlarda şeker ithalatına karşı durmuşlardı ancak bu ithalat çığırtkanlığına onlar da sonradan teslim olarak, şeker pancarının sürdürülebilirliğini tehlikeye atacak olan 400 bin ton şeker ithalatının altına imza atmışlardı.  

O dönem yapılan şeker vurgununun boyutunu ortaya çıkarmak için Türkşeker Tarım üzerinden al-satçı firmalara yapılan şeker satışı ile ilgili bilgileri Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’den 4 defa talep etmemize rağmen nedense bu bilgiler Varlık Fonu ve Tarım Bakanlığı tarafından verilmedi.

2022 yılında belli çevreler, şeker üzerinden ülkeye büyük bir operasyon çekerken, Hüseyin Akay da ihtiyaç olmadığı halde ithalat savunuculuğu yaparak bu operasyonu çekenlerin ekmeğine yağ sürmüştü.

2022 yılında yanlış ithalat kararı sonucunda, pancarda planlı bir üretim olmasına rağmen ülke şekerde bugün 500 bin ton gibi ciddi bir stok sorunu ile karşı karşıya kaldı. Stok sorunun en ağır faturasını da kooperatif ve özel fabrikalara göre daha hantal bir yapısı olmasından dolayı kamuya ait TÜRKŞEKER ödeyecek. TÜRKŞEKER’e çıkacak faturayı da millet olarak, hepimiz ödeyeceğiz.

Dün şeker pancarı tarımının sürdürülebilirliğini büyük tehlikeye atacak ithalat kararının arkasında duranların da bugün şeker pancarı tarımında sürdürülebilirliğin yollarını araması yaşanan çelişkiyi ortaya koyuyor.