TÜSEDAD, piyasada oluşan gerçek üretim girdi fiyatlarını dikkate alarak Ağustos ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetini hesaplayarak kamuoyu ile paylaştı.
TÜSEDAD ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİNİ NASIL HESAPLIYOR?
TÜSEDAD maliyet komisyonu; 100 baş sağmal kapasitesine sahip bir işletmeyi baz alıp, günde ortalama 28 litre süt veren sağmallardan oluşan, işletmede doğan erkek buzağıları 4 günlükken satan ve yılda %20 reforme ineği sürüden çıkartıp bunların yerine de her yıl doğan tüm dişileri besleyerek yetiştirdiği gebe düvelerinin de yıllık sürü yenileme ihtiyacı olan %20’sini sürüye ekleyip yine işletmede yetişmiş ihtiyaç fazlası geri kalan %10 gebe düvelerini de piyasada satan ve sağmal kapasitesini böylelikle 100 başta sabit tutan bir işletmeye göre maliyet hesabını yapıyor.
Bilindiği üzere USK sıcak süt tavsiye fiyatı açıklıyor. TÜSEDAD, soğutma bedeli dahil maliyet açıkladığı için önerilen tavsiye fiyatı da soğutulmuş çiğ süt fiyatı oluyor. Buna göre; güncel yem ve diğer tüm giderlerin ayrıca gelirlerin de dikkate alındığı hesaplama metoduna göre Ağustos ayı 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 17,53 TL/lt olarak hesaplandı.
YEM FİYATLARI ARTMAYINCA ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ DE ARTMADI
Temmuz ayında çiğ süt üretim maliyetini 17,54 TL olarak hesaplayan TÜSEDAD, Ağustos ayında yaşanan 0,1 kuruşluk düşüşün gerekçesini şu şekilde açıkladı: “Temmuz ayına ait maliyet 17,54 TL/lt iken; Ağustos ayında sadece arpa fiyatında %10 düzeyinde bir artış olmuş diğer yemlerde önemli bir değişim olmadı. Kesim fiyatlarındaki yukarı yönlü küçük artışlar da arpaya gelen zammı kompanse etmiş ve maliyet bir önceki aydan sadece 0,1 kuruş düşük olarak hesaplanmıştır”
Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; dernek tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile 21,03TL/lt olarak açıklanmasının önerildiği kaydedildi.