TARIMDAN HABER ÖZEL / Türkiye’de kooperatifçiliğin gelişmesi için önemli bir örnek teşkil eden ancak son dönemde yüksek borçları ile gündeme gelmeye başlayan Konya Şeker’de seçim heyecanı şimdiden başladı.

Komisyonda çiftçiye en yüksek faizi kim veriyor ve traktör tartışması! Komisyonda çiftçiye en yüksek faizi kim veriyor ve traktör tartışması!

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu’nun hem iştiraklerdeki yüksek borçlar hem de yönetim içindeki ayrılıklardan dolayı 2025 yılında yapılacak seçimli genel kurulu beklemeden bu yıl mali genel kurulla birlikte baskın bir seçim kararı alabileceği konuşulurken, adaylar da baskın seçim kararı öncesi adaylıklarını açıklamaya başladı.

Konya Şeker’de uzun yıllar görev yapan ziraat yüksek mühendisi Servet Sarı, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifine başkanlığını ilk açıklayan isim oldu.

Servet Sarı

Servet Sarı, neden aday olduğunu, Konya Şeker’in içinde bulunduğu durumu ve Türkiye’de kooperatifçiliğin gelişmesi için önemli bir örnek olan Konya Şeker’e yönelik hedeflerini Tarımdan Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadettin İnan’a anlattı.  

SERVET SARI KİMDİR?

Servet Sarı’nın tarım sektöründe mektepli özelliğinin yanı sıra Konya Şeker’de uzun yıllar çalışmasından dolayı alaylı tarafı da bulunuyor. Konya/Çumralı olan Sarı, lisans eğitimini Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde, yüksek lisansını da Konya Selçuk Üniversitesi’nde yaptı. 1990 yılında Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinde satış mağazası merkez bölge şefi olarak göreve başlayan Sarı, Konya Şeker Fabrikası A.Ş’de Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Konya Şeker’in dışında birçok özel şirkette de genel müdürlük, zirai koordinatörlük, ziraat direktörlüğü ve danışmanlık yapan Sarı, uzun yıllar farklı birimlerde görev yaptığı Konya Şeker’in yönetimine talip olarak başkan adaylığını açıkladı.

TARIMDA YAŞANAN SORUNLARI ANCAK GÜÇLÜ BİR KOOPERATİFÇİLİK MODELİ İLE ÇÖZEBİLİRİZ

Türkiye’de tarımın kalkınmasının güçlü bir kooperatifçilik yapısı ile mümkün olacağını, Konya Şeker’in kooperatifçilik açısından önemli bir rol model olduğunu ancak son dönemde yaşanan sorunlardan dolayı kurumun geriye gittiğini dile getiren Servet Sarı, yeni bir sistemle Konya Şeker’i güçlü bir yapıya kavuşturmak için aday olduğunu belirtti.

KONYA ŞEKER EN ÖNEMLİ SORUNU YÜKSEK BORÇLARI DEĞİL SİSTEM SORUNU! 

Konya Şeker’in 40'a yakın tesisi ile üretim tarafında güçlü bir yapısının bulunduğunu ancak yaşanan sistem sorunundan dolayı mevcut kapasitenin kullanılamadığını bunun da hem çiftçi ortakların hem de ülke tarımının kaybetmesine neden olduğunun altını çizen Sarı, şunları kaydetti:

KURGULAYACAĞIMIZ YENİ SİSTEMDE BAŞKAN HEM YETKİLİ HEM DE SORUMLU OLACAK!

“Öncelikle sağlıklı bir sistem kuracağız. Bu sistemde hesap verebilirlik üzerine olacak. Yani başkan hem yetkili hem de sorumlu olacak. Yenin sistemde, yönetim ve denetim organları daha etkin ve sorumlulukları görev ve yetkileri daha keskin bir şekilde belirlenecek. Ek denetleyici sistemler kurarak verimliliği ve ölçüle bilirliği sağlayacağız. Avrupa’da ve dünyada birçok örnekleri olan çok başarılı sarsılmadan yoluna devam eden kooperatiflerin yapısı bizde de olacak üreticinin sürekli kazancı sağlanacaktır”

KONYA ŞEKER'DE ÇOK TEHLİKELİ BİR STRATEJİ UYGULANIYOR! 

Konya Şeker’in ağır bir borç yükü altında bulunduğunu ve bu borç yükünden dolayı hızla küçülmeye doğru gittiğini dile getiren Sarı, bunun çok tehlikeli bir strateji olduğunu dikkat çekti. Konya Şeker’in mevcut yatırımlarının bu küçülme stratejisinden dolayı heba edildiğini dile getiren Sarı, “Bizim dönemimizde küçülme veya iştirak satışı gündemimizde olmayacak. Kooperatiflerimizi daha büyüteceğiz” diye konuştu.

İSTEYEN ÇİFTÇİ ORTAKLARIMIZLA 4 YILLIK ÜRETİM SÖZLEŞMELERİ YAPACAĞIZ!

Şeker pancarında başarılı bir şekilde uygulanan sözleşmeli üretimi, bütün ürünlerde hayata geçireceklerini belirten Sarı, tarımda çiftçi açısından öngörülebilir bir kazanç modelini hayata geçireceklerini dile getirdi. Sarı, şunları kaydetti:

“Üreticilerimiz (ortaklarımız) istedikleri takdirde-isteyen ortak ile 4 yıllık üretim sözleşmeleri yapacağız. Hayvansal işletmeler içinde aynı sözleşme yapılarak et ve sütün alım ve pazarlamasında ödemelerde sorun yaşanmayacaktır. Tarlaları olanlar için tamamen 4’lü münavebe sistemine göre olacaktır. Örneğin 100 dekarlık bir tarlası olduğunu varsayalım. Mevcut üretim planında şeker pancarı, mısır, buğday, arpa, fasulye, nohut, meyve, sebze vs. bölgeye uygun ürün desenlerine göre üretim sözleşmesi yapılacaktır.

TARIMDA ÇİFTÇİ ORTAKLARIMIZ İÇİN ÖNGÖRÜLEBİLİR KAZANÇ SİSTEMİNİ KURGULAYACAĞIZ!

Her yıl 100 dekarlık bir alanda bu ürünlerden ürettiklerini kooperatif olarak 4 yıl boyunca mevcut yılın enflasyon farkı verilerek veya borsa fiyatlarının en az %15-20 üzeri bir fiyattan üreticiden alınarak paraları peşin ödenecektir.

Kooperatifte buna göre 4 yıllık üretim ve pazarlama sözleşmeleri yaparak yurt içinde ve yurt dışında mamule dönüştürülerek ürünlerinin satışını yapacaktır. Ön görülebilir bir kazanç şekli oluşturularak üreticimizin önü açılacaktır.

Girdilerin ucuz bir şekilde en kaliteli bir şekilde kurum tarafından sağlanarak ucuz finansman oluşturulacaktır. Bunlar zor değil yapıldı, yapılıyor biz daha iyisini yapacağız. Bu şekilde şeker pancarı kotasına olan talebi azaltarak diğer tarımsal girdilerden de en az şeker pancarının üzerinde bir gelir elde edilmesi taahhütlümüzdür”

MEVCUT POLİTAKALARLA KONYA ŞEKER'İN AĞIR BORÇ YÜKÜNDEN KURTULMASI MÜMKÜN DEĞİL!

Konya Şeker’in içinde bulunduğu yüksek borç yükünden mevcut anlayışla kurtulmasının mümkün olmadığını bunun için iştiraklerde büyümeye dayalı ve verimliliği esas alan bir modele geçileceğinin altını çizen Sarı, sorunların yerinde çözülmesi için yönetim kurulu üyelerinin kesinlikle bölgelerinde duracağını kaydetti.

BİZİM DÖNEMİMİZDE KİMSE BAŞKANLA GÖRÜŞMEK İÇİN ARAYA ADAM KOYMAYA ÇALIŞMAYACAK!

Yönetim kurulu üyelerinin, pancar kooperatifinde, bölge müdürlüklerinde gerekirse ayrı bir noktada yer açarak sorunların merkezinde çözülmesi için tam yetkili olacaklarını ifade eden Sarı, “Kimse Başkan ile görüşmek için ne araya adam sokacak ne de sekreterin odasında saatlerce beklemesine gönlümüz razı olmayacak. Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ulaşılabilir ve şeffaf olacaklar” dedi.

ZARARIN HESABI SORULACAK! KURUMLA BİRLİKTE ÇİFTÇİ ORTAKLARDA BÜYÜYECEK!

Konya Şeker'de yatırımların hesap verilebilirlik anlayışı ile yapılacağını dile getiren Sarı, "Herkes kafasına göre yatırımları yapıp alıp satamayacak. Zarar eden işletmelerin bedeli sorulacak. Gerekli yaptırımlar yapılacak. Şimdiye kadar hiçbir yöneticinin veya CEO'nun zarar ettirdiği için bedel ödediğini gördünüz mü? Görmediniz. Sen ben bizim oğlan meselesi! Yani bizdensin dendi! Kaybolan ise ortakların geleceği ve ümitleri oldu. Ortaklar kurumlar kadar büyüyemedi. Biz yönetim olarak ortakları büyütmeyi başaracağız" ifadesinde bulundu. 

ÇİFTÇİ ORTAKLARIMIZA KAR PAYI DAĞITACAĞIZ!

Servet Sarı, kooperatiflerde bir ilki başlatacaklarını vurgulayarak, kendi dönemlerinde kooperatiflerin çiftçi ortaklarına kar payı ödemesi yapacağını dile getirdi. "Kooperatiflerde biliyorsunuz kâr payı şimdiye kadar ödenmemiştir. Bundan sonraki dönemlerde kâr payı ödemeleri yapılacaktır" diyen Sarı, isteyen ortağın bu kâr payı ödemelerini sigortalık sistemine aktararak orada birikimlerinin büyümesini sağlayarak özel fonlarda değerlendirebileceğini söyledi.