İnsan sağlığı bakımından son derece yararlı olan pırasa, mutfakta çok farklı şekillerde kullanılabilir. Zeytinyağlı pırasa yemeğinin yanı sıra mücver, börek, detoks suyu ve daha pek çok tarifin içerisinde pırasaya rastlamak mümkündür.

Hekimler tarafından da tüketilmesi tavsiye edilen pırasa marketlerden satın alınabileceği gibi kişinin kendisi tarafından da kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Peki, nasıl? İşte pırasa yetiştiriciliğine dair merak edilen tüm ayrıntılar…

PIRASA TOHUMU NASIL EKİLİR?

Pırasa, tohum veyahut da fide olarak dikilebilir. Sebzeyi tohumken ekmek isteyen kişilerin sonbahar, yaz veyahut da ilkbahar aylarını tercih etmeleri gerekir.

Pırasa tohumu ekiminde tohumun kalitesi, hasadın verimliliği açısından son derece önemlidir. Ayrıca ekim biçimi de hasadı doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Pırasa tohumu ekiminde toprak derinliğinin 1- 2 cm kadar olması gerekir. Sıralar üzeri mesafe ise 3- 15 cm aralığında olmalıdır. Sıralar arası mesafenin ise 30- 70 cm aralığının dışına çıkmaması gerekir.

Pırasayı fidan olarak dikmek isteyenlerin de yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm noktalara aynen uymaları gerekir.

Çiftçi zorda! Üretim devamlılığı için giderlerin düşürülmesi şart... Çiftçi zorda! Üretim devamlılığı için giderlerin düşürülmesi şart...

PIRASA TOHUMU NASIL ÇİMLENDİRİLİR?

Pırasa tohumu ekilmeden önce mutlaka çimlendirilmelidir. Aksi takdirde bir ön hazırlık yapılmadan ocaklara atılan pırasa tohumlarından yüksek verim elde edilemez.

Pırasa tohumlarını ekimden 1 gün önce suya veyahut da nemli bir bezin içerisine koyun. Bu işlem sayesinde pırasa tohumunun çimlendirme yüzdesi artacaktır. Çimlenen tohumun 10- 20 derecelik ısıda olan toprağa ekilmesi uygundur.

Pırasa tohumunu bir kabın içerisinde çimlendirmek istiyorsanız öncelikle kabı, üst kısma 2 cm kalacak şekilde elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprak ile doldurup bir sprey şişesi yardımı ile nemlendirin. Ardından ise tohumları toprağın üzerine yerleştirin. Tohumların üzerlerini sıkı olmayacak şekilde toprak ile kapattıktan sonra toprağın üst yüzeyini de fısfıs yardımı ile nemlendirin. Hazırladığınız kabın üzerini bir naylon poşet ile kapatın. Arada bir poşeti açın ve toprağı nemlendirin. 7- 12 gün kadar sonra poşeti kaldırın ve kabı direkt güneşten koruyun. Pırasa tohumları fide haline geldiklerinde (4- 5 cm kadar uzadıklarında), bahçenize veyahut da büyük bir saksıya ekim işlemini gerçekleştirin.

PIRASA FİDESİ NASIL DİKİLİR?

Pırasa fidesini dikmeden önce bahçeyi hazırlayın. Don olaylarının geçtiğinden emin olduğunuz uygun bir zaman diliminde pırasa fidesini dikin. Pırasa fidesinin dikileceği toprağın mineralli olması gerekir. Mineral bakımından zayıf olan topraklar için torf ve organik gübreler ile hazırlanmış gıda takviyeleri kullanılabilir.

Hazırlığınızı tamamladıktan sonra rüzgarsız ve uygun serinlikte bir havada fideleri dikmeye başlayın. Pırasa fidesinin güneş ışığından yararlanması önemlidir. Bu neden ile bahçenizin kuzey/ güney bölümlerini tercih edin. Sıralar üzerinde çift dikim yapmanız uzun vadede hem sulama maliyetlerinizi azaltacak hem de verimli bir hasat dönemi geçirmenize aracılık edecektir.

Pırasa fidelerini fideler arası 3- 15 cm, sıralar arası ise 30- 70 cm olacak şekilde dikebilirsiniz.

PIRASA NASIL SULANMALI?

Tüm bitkilerde olduğu gibi pırasada da verimli bir hasat dönemi için sulamanın önemi büyüktür. Sulamanın doğru ölçüde ve doğru zamanda yapılması, bitkinin gelişiminde büyük bir yere sahiptir.

Pırasa yetiştiriciliğinde fıskiye veyahut da sulama tekneleri kullanılabilir. Böylelikle su toprağı nazik bir şekilde düşecek ve bitkiye zarar vermeyecektir.

Pırasa son derece dikkatli bir şekilde sulanması gereken bir bitkidir. Toprağı doğrudan ıslatmak kalınlaşmaya neden olabilir. Bu da bitkinin gelişimini doğrudan etkiler.