Mutfaklarda sıklık ile kullanılan baharatlar arasında yer alan kakule, arama motorlarına da sık sık konu olmaktadır. Bu bitkinin ne işe yaradığı, mutfak haricinde nasıl kullanılabileceği merak edilmektedir.

Antiinflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip olan kakulenin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Alternatif tıp alanında geniş bir yere sahip olan bu bitki, birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak görev almaktadır. Peki, kakule bitkisi neye gelir? Kakule bitkisinin faydaları nelerdir? İşte konuya dair ayrıntılar…

KAKULE BİTKİSİ NEDİR?

Zencefilgiller ailesinin üyeleri arasında yer alan, ‘Elettaria’ ve ‘Amomum’ bitkilerinin tohumlarından yapılan hem tatlı hem de tuzlu besinleri tatlandırmak için kullanılan kakule, esasen bir baharattır. Siyah ve yeşil olmak üzere iki farklı çeşidi bulunan kakule, hoş kokusu ve farklı aroması ile bilinir.

‘Baharatların kraliçesi’ olarak adlandırılan kakule, özellikle Güney Asya mutfağında geniş bir kullanım alanına sahiptir.

C vitamini, niasin, potasyum, magnezyum ve riboflavin içeren kakulenin 1 çay kaşıklık porsiyonu üzerinden yapılmış olan besin değeri hesabı şu şekildedir:

Medine Gülü Bitkisi Faydaları Nelerdir? Medine Gülü Bitkisi Faydaları Nelerdir?
  • 1 gramdan az protein
  • 1 gramdan az yağ
  • 1 gram lif
  • 1 gram karbonhidrat
  • 6 kalori

KAKULENİN FAYDALARI NELERDİR?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi kakule hem antiinflamatuar hem de antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bitkinin bu özellikleri, insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemesini sağlamaktadır.

Sindirim sistemini düzenleyen kakule, kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasına da yardımcı olur. Yanı sıra kan şekerini dengeleme gibi bir özelliği de bulunan bu bitki, kalp ve damar sağlığını da destekler.

Astım hastalarında gözlenen nefes darlığı problemine iyi gelen kakule, ağız kokusunu giderir. Ruh sağlığı üzerinde de etkili olan bu bitki, stres belirtilerini hafifletir.

Kan dolaşımını hızlandırma, idrar söktürme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydaları da bulunan kakule, uzmanlar tarafından da tüketimi tavsiye edilen bitkiler arasında yer alır.

KAKULENİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

İnsan sağlığı açısından çok faydalı olsa da aşırı tüketim halinde bazı yan etkilere sebep olan kakule, çok sayıda alerjen de içermektedir. Bu neden ile alerjisi olan kişilerin bu baharatı tüketmeden önce hekimlerine danışmaları, alerjisi olmayan kişilerin de kakule tüketim miktarına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kakulenin olası yan etkileri arasında; deri döküntüsü, ağız kaşıntısı ve öksürme gibi durumlar yer almaktadır. Bitkinin ileri düzey yan etkisi ise anafilaksidir.

KAKULE NASIL TÜKETİLİR?

Kakule ile yeni tanışmış olan birçok kişinin en sık sorguladıkları konu başlıkları arasında, bitkinin tüketim şekli gelmektedir.

Kakule hem bütün şeklinde hem öğütülmüş şekilde hem de esansiyel yağ şeklinde satın alınabilmektedir. Bütün şekilde satın alınan kakule, uzun süre boyunca tazeliğini koruma gibi bir özelliğe sahiptir. Ayrıca bu formda satın alınan kakule havada veyahut da kahve değirmenin de öğütülerek toz forma dönüştürülebilir.

Kakule güveç yemeklerine veyahut da çorbalara oldukça yakışan bir baharattır. Yanı sıra tatlılar ve fırın yemekleri için de kakule kullanıldığı bilinmektedir.

Kakule yağı masaj yağı olarak kullanılabilmektedir. Yanı sıra şampuan veyahut da saç kremlerinin içlerine eklenerek bakım yağı olarak da kullanılabilen bu yağdan ağız bakımı için de destek alınabilmektedir.

Kakulenin kullanım alanı bir hayli geniştir. Ancak her kullanım yöntemi alerji riski barındırdığı için kullanım öncesinde bir hekime danışılmasında fayda vardır.