Doğada sıklık ile karşılaştığımız ancak isimlerini, özelliklerini ve kullanım alanlarını bilmediğimiz pek çok bitki vardır. O bitkilerden biri de ıtırdır.

Hemen hemen her köşe başında gördüğümüz ıtır bitkisi, bir bitkiden çok daha fazlasıdır. Renkli çiçekleri ile göze, zengin içeriği ile ise insan sağlığına hitap eden ıtır, birçok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Peki, ıtır bitkisi ne işe yarar? Itır bitkisi neye/ nelere iyi gelir? İşte konuya dair ayrıntılar…

ITIR BİTKİSİ NEDİR?

Bahçe, park vb. yerlerde bir süs bitkisi olarak kullanılan ıtır, ılıman iklimlerde kolaylıkla yetişebilmektedir. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişmeye elverişli bir yapıda olan bu bitki, bol suyu ve güneşi sever.

TKDK’da çalışma barışına büyük darbe! Aileler dağılacak! TKDK’da çalışma barışına büyük darbe! Aileler dağılacak!

Genellikle mor ve pembe renkli çiçekleri ile bilinen ıtırın, beyaz, kırmızı, turuncu ve mavi renkli türleri de vardır.

ITIR BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Bulunduğu her alan ayrı bir hava katan ıtır bitkisi, zengin bir içeriğe sahiptir. Bitki bu zengin içeriği sayesinde insan sağlığını da çok çeşitli açılardan desteklemektedir.

Itır bitkisinin sindirim sistemini düzenlediği ve dolayısı ile de şişkinlik, hazımsızlık ve gaz gibi problemlerin önüne geçtiği bilinmektedir.  

Antiinflamatuar özellikte olan ıtır bitkisi, cilt sağlığını da desteklemektedir. Bitkinin akne ve sivilce gibi cilt problemlerine karşı aktif olarak savaştığı bilinmektedir.

Vücuda enerji ve zindelik kazandıran ıtır bitkisi, konsantrasyon problemlerinin önüne geçer. Yanı sıra stres durumunun belirtilerini de hafifleten bu bitki, bu sayede uykuya geçişi hızlandırarak uyku kalitesini artırır.

Son olarak ıtır bitkisinin iyi bir idrar söktürücü olduğu ve bu sayede böbrek sağlığını da desteklediği bilinmektedir.

ITIR BİTKİSİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Itır bitkisi başta uykusuzluk olmak üzere pek çok istenmeyen duruma karşı aktif olarak savaşarak vücuda olumlu açıdan katkıda bulunur.

Enfeksiyonu giderme ve iltihabı kurutma gibi bir özelliği bulunan ıtır bitkisi, sindirim sistemi sorunlarının tedavilerine de destek olur. Yanı sıra bitkinin; cilt rahatsızlıklarına, odaklanma problemlerine, sinek/ böcek ısırıklarına, baş ağrısına ve strese de iyi geldiği bilinir.

ITIR BİTKİSİ NASIL TÜKETİLİR?

Vücut sağlığı açısından oldukça yararlı olan ıtır bitkisi ile ilgili en çok merak edilen konu başlıklarından biri de bitkinin nasıl tüketilebileceği ile ilgilidir.

Itır bitkisi sıklık ile çay şeklinde demlenerek tüketilir. Yanı sıra bu bitkinin yapraklarından veyahut da çiçeklerinden çıkarılan yağ da cilt sağlığını iyileştirmek adına kullanılabilir. Yanı sıra ıtır yağının masaj yağı olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Itır bitkisinin kurutulmuş yaprakları tütsü olarak kullanılabilir. Son olarak bitkinin suyunun hem bakım için hem de ev temizliği için kullanılabildiği bilinmektedir.

ITIR OTU ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Itır bitkisi çay olarak tüketildiğinde yukarıda sıralamış olduğumuz faydaların büyük bir kısmı açığa çıkar. Sindirim sisteminden baş ağrısına kadar pek çok problemin tedavisinde destekleyici olarak görev alan bu bitkinin çayı, oldukça pratik bir şekilde hazırlanabilmektedir.

Itır otu aktarlardan satın alınabilir. Çay yapımı için aktarda bitkinin yapraklarını veyahut da çiçeklerini istemeniz yeterlidir.

1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı ıtır otu eklemek, çay için yeterlidir. Sıcak suda 5- 8 dakika kadar ıtır otu beklettikten sonra çay, bal, tarçın veyahut da limon ile tatlandırılabilir.

Itır otu çayı; kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler, hamileler ve emziren kadınlar tarafından tüketilmeden önce mutlaka bir hekime danışılmalıdır.