Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Keskin'in, yaptığı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle...
ÇİĞ SÜT ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ
"Hayvancılık sektöründe süt fiyat istikrarının sağlanabilmesi için çiğ süt üretiminde sürdürülebilirlik çok önemlidir. Bunu da nasıl sağlayabiliriz üretici maliyetlerini baz alarak çiğ süt fiyatlarının üretici eline net şekilde geçecek fiyat belirleme modelinin devam etmesiyle olacaktır.
ÇİĞ SÜTTE NET FİYATTAN VAZGEÇİLMEMESİ GEREKİYOR
Son yapılan konsey toplantısında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu model baz alınarak üretici eline geçecek net çiğ süt referans fiyatı belirlenmiştir. Bu durum üreticilerimizi biraz olsun rahatlatmıştır. Sanayicinin ödemesi gereken rakamlar üretici fiyatlarından kesiliyordu, bu bir haksızlıktı. Başta Tarım Bakanımız olmak üzere Gıda Komitesi yetkililerine bu yönde karar aldıkları için teşekkür ediyoruz.
SÜT SANAYİCİSİNİN SÜT TOZU İTHALATININ ÖNÜNÜN AÇILMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNDUKLARINA DAİR DUYUMLAR ALIYORUZ!
Son günlerde aldığımız duyumlar, süt sanayicisinin süttozu ithalatının önünün açılması yönünde istekte bulunmasıdır. Bu talep ülkemiz süt sektörüne hatta et sektörüne bir darbe olacaktır. Süttozu ithalatı ne zaman yapılır? Ülkemizde süt üretimi yeterli seviyede olmasa süttozu ithalatı yapılabilir, fakat ülkemizde süt üretimi yeterli seviyedeyken ve üretici yeni fiyat belirleme modeliyle biraz nefes almışken süttozu ithalatı yapılması büyük yanlış olur.
SÜT ÜRETİMİNDEKİ AZALMA SADECE İNEK KESİMLERİNDEN KAYNAKLANMIYOR
Ülkemiz de süt üretiminin azalması sadece inek kesiminden kaynaklı değildir. Bunun yanı sıra hayvanların artan maliyetler karşısında eksik beslemesinden kaynaklı ve mevsimsel azalmalar mevcuttur.
SÜT TOZU İTHALATI DİŞİ HAYVAN KESİMİNİ HIZLANDIRIR
TÜİK rakamlarından da anlaşıldığı gibi mevsimsel azalma yerini artışa bırakmış ve süt fiyatlarının sürdürülebilir rakamlara gelmesiyle, üreticilerimiz hayvanlarını iyi beslemeye başlamış ve süt üretimi yavaş yavaş artışa geçmeye başlamıştır.
Birilerinin ülkede;
Süt bitti…
Hayvan varlığı bitti….
Süt çok pahalı….
Serzenişlerinin arkasında başka hesapların olduğu ve bunun için kamuoyu oluşturduklarını görmekle beraber takip etmekteyiz. Bizler üreticiler olarak Bakanlığımıza güveniyoruz. Tekrar hayvanların kesilmesine sebep olacak, üreticilerimize ve sektöre zarar verecek bir karara müsaade etmeyeceklerdir.
ŞU AN SÜT FİYATI BÖLGESEL OLARAK BELİRLENİYOR
Kamuoyunda oluşturulmak istenen algılara itibar edilmemelidir. Şu an da süt fiyatları serbest piyasa koşullarınca oluşmuştur. Bölgesel olarak, sütün toplama ve kalitesine, tonajına göre fiyatlar oluşmuştur. Bu durumlarda var olan süreçten kaynaklı gelişiyor normal olarak. Tekrar yeni bir fiyat beklemenin anlamı yoktur.
ŞU AN SÜT TOZU MÜDAHALESİNE GEREK YOK
Konseyin belirlediği fiyat, referans çiğ sut fiyatı olup süt tozu müdahalesinde baz alınmaktadır. Şu an da süttozu müdahalesine de gerek yoktur. Dışardan süttozu ithalatının yapılmasında da gerek yoktur.
Tekrar etmekte fayda var. Ülkemiz süt üretiminde şu an bir sıkıntı yoktur. Sadece mevsimsel azalmadan kaynaklı üretim hacmi düşmüştür, o da önümüzdeki aylarda dahada yükselen bir ivme gösterecektir.
Şu günlerde spekülatif hareketlere meydan vermemek lazım, bu tarz hareketlerin arkasında her zaman birilerinin gizli stratejilerinin ve hareketlerinin olabileceği unutulmamalıdır.