Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri temel alınarak hazırlanan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli'ne göre, bu yıl 10 ayda tarım, gıda ve içecek sektörü geçen yılın aynı döneme göre yüzde 5,64 artış yaşandı.

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 10 ayda 21,29 milyar dolar ihracat ve yüzde 7,43 artışla 18,26 milyar dolar ithalat yaptı.

Ekim 2023 itibarıyla ise aylık temelde ihracat geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 14,49 artışla 2,57 milyar dolar olurken, ithalat ise geçen yıl aynı dönemine göre yüzde 7,73 azalarak 1,41 milyar dolar oldu.

Ekim ayında buğday ithalatı yüzde 14,3 artarken, soya fasulyesi ithalatı yüzde 18,2 düştü.

Tarım Bakanlığının süt oyunu deşifre oldu! Süt fiyatlarını baskılayarak enflasyon düşer mi? Tarım Bakanlığının süt oyunu deşifre oldu! Süt fiyatlarını baskılayarak enflasyon düşer mi?

SIĞIR İTHALATINDA REKOR ARTIŞ!

Ekim ayında sığır ithalatı yüzde 961 arttı. Yılın 10 ayında toplam 859,6 milyon dolar tutarında sığır ithalatı yapılırken, sadece ekim ayındaki sığır ithalatının tutarı 154,1 milyon dolar oldu.

EN FAZLA SIĞIR İTHALATI BREZİLYA'DAN YAPILDI!

Ekim ayındaki sığır ithalatında en büyük pay 67,3 milyon dolarla Brezilya'ya ait olurken, bu ülkeyi 34,7 milyon dolarla Uruguay ve 11,5 milyon dolarla Çekya izledi.

2021 ve 2022 yıllarında çiğ süt fiyatlarında uygulanan yanlış politikadan dolayı yüzbinlerce anaç hayvan kesime giderken, ülkede hayvan varlığında ciddi bir daralmayı beraberinde getirdi. Geçmişte yapılan yanlış politikaların sonucunda Türkiye hayvancılıkta son yılların en yüksek ithalat dönemini yaşıyor. Bir taraftan ESK, diğer taraftan özel sektör tarafından yapılan ithalat, ülke kaynaklarının yurt dışına transfer olmasına neden olurken, yapılan yoğun ithalat yerli üretime de büyük bir darbe vuruyor. 

Türkiye'nin yaptığı yoğun ithalatın faturası çıkmaya başlarken, TÜİK verilerinde de kendisini göstermeye başladı.