Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, hayvancılıkta uygulanan yanlış politikaların faturası Türkiye’ye ağır olacak. 2018 yılında yapılan Cumhuriyet tarihinin rekor et ve canlı hayvan ithalatından dolayı hayvancılık sektörüne son 3 yılda büyük darbe vurulurken, et krizi de kapıya dayandı. Kesimlik hayvan sayısının azalması artı artan yem maliyetlerinden dolayı karkas kesim fiyatları 100 lirayı da geçerek 110 liraya kadar çıktı. Karkas kesim fiyatları son bir yılda yüzde 100’ün üstünde artarken kıyma fiyatları da 150 liraya kadar çıktı. Et fiyatlarının önümüzdeki süreçte artmaya devam etmesi beklenirken, Et ve Süt Kurumu’nun ucuz et kapsamında Ramazan ayında besiciye hayvan başına verdiği 2500 lira destek de besiciden rağbet görmedi.
Et ve süt piyasasını regülasyon görevi bulunan Et ve Süt Kurumu kitlenmiş durumda. Kurum mevzuatına göre ataması yapılan Genel Müdür Mustafa Kayhan’ın 1.5 aydır kararnamesinin yayınlanmaması ve boş bulunan ESK yönetim kurulu üyeliklerine atamalarının yapılmamasından dolayı ESK, hayvancılıkta ve ette yaşanan krize karşı görev yapamayacak bir duruma geldi.
UCUZ ET KAPSAMINDA HAYVAN BAŞINA 2500 LİRA DESTEK TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI OLDU!
Besicilerin hayvanlarını ESK’ya kestirerek, iç piyasada et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için ESK tarafından Ramazan ayının ortasında uygulamaya konulan hayvan başına 2500 lira destek tam bir hayal kırıklığı oldu. Et ve Süt Kurumu, desteğin uygulandığı 16 günde sadece 500 ile 550 hayvan kesebildi. Yani ucuz et projesi kapsamında büyük bir proje olarak ortaya konulan 2500 lira destekten sadece 500 ile 550 hayvanın yararlanması, Tarım Bakanlığının ve ESK’nın ette yaşanan kriz karşısındaki çaresizliğini gözler önüne serdi.
BESİCİ ESK’NIN 2500 LİRA DESTEĞİNE RAĞBET GÖSTERMEDİ
ESK’nın 2500 lira destek uygulamasına besiciler rağbet göstermezken, karkas kesim fiyatlarının Ramazan ayından sonra da artmaya devam etmesi manidar bulunuyor. Ramazan ayında 85 liraya kadar çıkan karkas kesim fiyatları, bayramın hemen sonrasında yeniden yükselmeye başlayarak 110 liraya kadar yükseldi. Karkas kesim fiyatlarındaki bu artışla birlikte kıyma fiyatları da 150 liraya kadar çıktı.
KARKAS KESİM FİYATLARI YÜKSELİRKEN ESK ÇARESİZ PİYASAYI SEYREDİYOR!
Serbest piyasada karkas kesim fiyatları 110 liraya çıkarken, ESK’nın karkas kesim fiyatlarını 74 lirada tutması, piyasadan ve üreticiden tamamen koptuğunu gözler önüne seriyor. Ramazan ayında verilen 2500 lira destekle birlikte ESK’nın karkas kesim fiyatı ortalama 83-84 bandına çıkarken, Ramazan’dan sonra desteğin kaldırılmasıyla birlikte karkas kesim fiyatı da 74 liraya düşmüş durumda. ESK’nın karkas kesim fiyatı ile piyasadaki kesim fiyatları arasında büyük bir uçurumun oluşması ette yaşanan büyük krizin boyutunu gözler önüne seriyor.
ESK’NIN ARTAN FİYATLAR KARŞISINDA İTHALATTAN BAŞKA BİR ARGÜMANI BULUNMUYOR!
Karkas kesim fiyatlarındaki bu sert artışlar karşısında ESK’nın piyasayı regülasyon anlamında hiçbir formül ortaya koyamaması, Türkiye’yi göz göre göre lop et ithalatına sürüklüyor. ESK’nın piyasaya müdahale etmesi için stoklarında 1 kg bile et bulunmaması, Bakanlığın yaşanan kriz karşısındaki büyük öngörüsüzlüğünü de ortaya koyuyor.
BESİLİK İTHALATININ BİRAN ÖNCE AÇILMASI İSTENİYOR
Sektör yetkilileri, işletme sahiplerinin ahırlarına koyacak besilik hayvan bulmakta ciddi anlamda zorlandıklarını kaydederken, besilik ithalatının biran önce açılmasına dikkat çekiyorlar. Besilik hayvan ithalatına yönelik gecikmenin et krizinde süreci daha da yönetilemeyecek bir duruma getireceğine vurgu yapan sektör yetkilileri, “Bugün besilik hayvan ithalatını geciktirenler yarın kasaplık hayvan ve lop et ithalatını açtıklarında bunun hesabını nasıl verecekler” diyerek yaşanan krizin derinliğini gözler önüne seriyorlar.
BESİLİK HAYVAN İTHALATI İSTENİRKEN LOP ET İTHALATINA KARŞI ÇIKILIYOR
Bilindiği üzere besilik hayvan ithalatı, sektörde yetiştiriciler tarafından istenen bir durum olurken, doğrudan kasaplık ve et ithalatı ise istenmeyen tam aksine sektöre vurulan bir darbe olarak değerlendiriliyor.
BAKANLIĞIN POLİTİKASIZLIĞI ET İTHALATINA ZEMİN HAZIRLIYOR
Tarım Bakanlığının hayvancılıkta yaşanan krize karşı bir politika ortaya koyamaması, ülkedeki et krizini daha da derinleştirirken, Bakanlığın bu politikasızlığı doğrudan et ithalatına zemin hazırlaması manidar bulunuyor.