TARIMDAN HABER ÖZEL / Her gelen Bakan, Türkiye'nin et açığının düşük olduğunu, ihtiyacın büyük bir bölümünün yerli üretimle karşılandığını savunarak, ithalatın yüzde 5 olan et açığı için yapıldığı belirtilirdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da benzer bir savunmada bulunarak, hayvancılıkta yaşanan yoğun ithalatın büyüklüğünün üstü örtülmeye çalışılıyor. Ancak Türkiye'nin gerçekte et açığının söylenildiği gibi yüzde 5 değil, yüzde 11.6 olduğu ortaya çıktı.
TÜRKİYE'NİN ET AÇIĞI GİDEREK BÜYÜYOR!
Çağdaş Türk Tarım Platformu, canlı hayvan ve et ithalatı ile ilgili bir rapor hazırlayarak, Türkiye’nin et açığını rakamları ile ortaya koydu. Raporda, Türkiye’nin 2023 yılında 773 bin 287 baş canlı hayvan ve 248 bin 157 ton karkas et ithal ettiğine dikkat çekildi.
TÜİK verilerine göre 2023 yılı kırmızı et üretim miktarı toplam 2 milyon 384 bin ton.
KIRMIZI ETTE YETERLİLİK ORANI YÜZDE 88,4'E DÜŞTÜ!
Buna göre ithal edilen etin toplam ithalat öncesi üretime göre payını yüzde 11,6 hesaplayan Çağdaş Türk Tarım Platformu, kırmızı etin toplam üretime göre yeterlilik oranının yüzde 95 değil yüzde 88.4 olduğuna dikkat çekti.
Et yeterlilik konusunda Bakan Yumaklı’nın açıkladığı yüzde 95 ile gerçek veriler arasında yüzde 6,6 oranında bir fark bulunduğunu bunun da Türkiye’ye ithalat maliyetinin 31,5 milyar lira parasal değere tekabül ettiği vurgulandı.
Türk tarımının sizce en büyük sorunu nedir?
Ankete Katıl
Ankete Katıl
TÜRKİYE CANLI HAYVAN VE ET İTHALATINA NE KADAR DÖVİZ ÖDEDİ?
Türkiye’nin 2023 yılında canlı hayvan ve et ithalatına ödediği döviz miktarını da çıkaran Çağdaş Türk Tarım Platformu, besilik hayvan ithalatına 911 milyon dolar, damızlık hayvan ithalatına da 257 milyon 661 bin dolar olmak üzere toplam 1 milyar 168 milyon dolar ödendiğine işaret etti.
Güncel kurlarla ithal hayvana ödenen parasal değerin TL karşılığının ise 40.4 milyar TL olduğu vurgulandı.