Ulusal Süt Konseyi’nin, çiğ sütün taban fiyatını güncellememesine tepki gösteren Antalya Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Simav, binlerce üreticinin bu kararı beklediğini söyledi.

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre, Ulusal Süt Konseyi’nin 31 Ocak’taki toplantısında, çiğ sütün yeni taban fiyatının açıklanması beklenirken fiyatlara bir güncellenme yapılmadı. Çiğ sütün litresi için tavsiye edilen fiyat, hâlâ 8,5 lira. Konsey tarafından 14 Ekim’de açıklanan bu tavsiye fiyat, yürürlükte olsa da serbest piyasada çiğ sütün fiyatı 11-13 lira bandına yükseldi. Süt üreticisi, 1 Ocak’tan beri bekledikleri fiyat güncellemesinin son toplantıda da yapılmamasına tepkili.

Güncel et kesim fiyatları açıklandı! Dana kesim fiyatı değişmedi, kuzu kesim fiyatı arttı! Güncel et kesim fiyatları açıklandı! Dana kesim fiyatı değişmedi, kuzu kesim fiyatı arttı!

Konuyla ilgili açıklama yapan Antalya Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı ve Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Hüseyin Simav, sektörün Gıda Komitesi’nden birkaç gün içinde bir adım beklediğini söyledi.

‘ÜRETİCİ VE SANAYİCİYE BASKI YAPILIYOR’

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere üç bakanlığın bu konu ile ilgilendiğini, hiçbir kurumun elini taşın altına koymak istemediğini belirten Simav, “Baskı üzerine baskı yapılıyor. Sanayiciye baskı, üretici örgütlerine baskı… Aslında süt fiyatlarını üretici kooperatifleriyle kendi aramızda görüştükten sonra sanayicilerle anlaşır ve piyasaya deklare ederdik. Ama bu sefer bunu yapamadık” dedi.

KARAR ALACAKTIK, MÜDAHALE EDİLDİ

Simav, süt piyasasında sorunlara yol açan, sektörü fiyat belirsizliğine götüren süreci şöyle anlattı: “Konsey önce ‘Tavsiye edilen fiyata uyun’ diyordu, daha sonra ‘Ne yaparsanız yapın’ dediler. Biz de 19 Ocak’ta, kooperatiflerle fiyat belirlemek için Denizli’de bir toplantı yaptık. Sektör olarak kendi aramızda karar almamıza da müdahale edildi. Sanayiciler, baskı nedeniyle süt fiyatını açıklamayacaklarını söyleyince, biz de açıklamadık.”

1 LİTRE SÜTE 11 LİRA TAVSİYE EDİLDİ

Üreticinin gözünün kulağının yapılacak açıklamada olduğunu ifade eden Simav, “Geçmişte piyasa koşullarına göre süt fiyatlarını açıklayan Ulusal Konsey’in artık bu konuda gücü yok. Son toplantıda konsey, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Gıda Komitesi’ne sadece tavsiyede bulundu. Üreticinin litre başına eline geçmesi tavsiye edilen fiyat 11 lira. Ama hâlâ belirsizlik devam ediyor. Maalesef bir aydan beri beklediğimiz güncelleme, bu son toplantıda da yapılmadı. Görüşmelere biz de internet üzerinden katıldık. Süt fiyatıyla ilgili bize haber vereceklerini ve açıklanan fiyatın 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacağını söylediler. Ama o tarih geçtiği halde bilgi veren olmadı” diye konuştu. 

ÜRETİCİ DERDİ OLMASA YOLLARA DÜŞER Mİ?

Süt üretimi yapan 22 kooperatif, damızlık birlikleri, süt üretici birlikleri ve Antalya Hayvancılık Kooperatifleri Birliği olmak üzere 7 bin civarında üreticiyi temsil ettiklerini söyleyen Simav, üretici örgütlerinin beklentisinin yüksek fiyat değil üretime devam edebilmek olduğunu vurguladı.

Simav, şöyle konuştu: “Son yıllarda üreticilerimizin birçoğu mevcut hayvan kapasitesini küçülttü. Ekonomik koşullara dayanamayan süt üreticileri, 10 hayvanları varsa 5’ini sattılar ya da kesime gönderdiler. Derdi olmasa üretici işini gücünü bırakıp eylem için yollara düşer mi, sütünü döker mi? Biz üreticimiz ayakta kalabilsin, tüketici de çocuklarına süt içirebilsin istiyoruz. Gayretimiz, mücadelemiz bunun için.”

YENİ FİYAT GAYRİ RESMİ UYGULANIYOR

Şu anda sütte 11 liralık taban fiyat resmi olarak açıklanmasa da gayri resmi yollarla uygulandığını aktaran Simav, sanayicinin süt bulamama sorunu yaşadığı için süte ödediği fiyatı, resmi fiyat artışından önce artırdığını belirterek şunları söyledi:

"Sanayici, üreticiye litre başına 11-12 lira, bazen daha da üzerinde fiyat ödeyerek süt satın alıyor. Firmalar resmiyette belirlenen fiyattan yüksek fiyat verip el altından ödeme yapıyor. Şu anda kış mevsiminde ayran, yoğurt, dondurma gibi ürünlere yaz aylarında olduğu kadar yoğun talep yok. Süt arzı çok azaldı ama bu aylarda talep de çok olmadığı için piyasayı etkilemiyor. Eğer önümüzdeki sezonda da hâlâ fiyat artırmama baskısı devam ederse, yaza doğru yükselen talebi karşılayacak hazırlığımız olmayacak. Bu yüzden nefesimizi tuttuk, Gıda Komitesi’nin vereceği kararı bekliyoruz. Birkaç gün içinde fiyat güncelleme kararının çıkmasını umut ediyoruz.”