TARIMDAN HABER ÖZEL / Ulusal Süt Konseyi (USK), Tarımdan Haber’in ‘Türkiye’de süt üretimi mi durdu? Çiğ süt üretim maliyetleri neden açıklanmıyor?’ başlıklı haberinin ardından, zahmet edip Mayıs ve Haziran ayına ait çiğ süt üretim maliyetlerini açıkladı. Buna göre, USK’nın en düşük fiyatlarla hesap ettiği çiğ süt üretim maliyetlerine göre bile süt üreticisi ciddi anlamda zarar ediyor.
ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ: MAYIS AYI 10.64 LİRA, HAZİRAN AYI 10.54 LİRA!
Süt üreticisi, ürettiği sütü bölgelere göre değişmekle birlikte 10 lira ile 11 lira arasında satarken, USK’nın açıkladığı çiğ süt üretim maliyetlerine göre 1 litre çiğ sütün üreticiye maliyeti ise 10.64 liraya çıktı.
BU ŞARTLARDA HAYVANCILIK YAPILIR MI?
Mayıs ayı çiğ süt üretim maliyetlerini zamanında yayınlamayan USK, Tarımdan Haber’in konuyu gündeme getirmesinin ardından iki aylık (Mayıs-Haziran) çiğ süt üretim maliyetlerini birden yayınladı. Buna göre Mayıs ayı, 1 litre çiğ süt üretim maliyeti 10.64 lira olarak açıklanırken, Haziran ayı 1 litre çiğ süt üretim maliyeti ise 10.54 lira açıklandı.
HAZİRAN AYINDA YEM FİYATLARI ARTTI USK’NIN ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ DÜŞTÜ!
USK’nın çiğ süt üretim maliyeti de TÜİK’in enflasyon hesabı gibi gerçek piyasa verilerini yansıtmaması dikkat çekiyor. Haziran ayında yem fiyatları artarken, USK’nın çiğ süt üretim maliyeti Mayıs ayına göre litrede 10 kuruş düştü.
USK HAZİRAN AYINDA 394 LİRAYA YEMİ NEREDEN BULDU? 45 GÜN VADELİ AHIR TESLİMİ EN DÜŞÜK YEM FİYATI 420-430 LİRA!
Açıklanan çiğ süt üretim maliyetlerinin detaylarına bakıldığında Haziran ayı maliyetlerindeki düşüşün nedeni saman fiyatlarındaki sert düşüş gibi görünse de USK’nın yem fiyatları da tartışma konusu oldu. USK, Haziran ayı çiğ süt üretim maliyetini 394 liralık (50 kg) yem fiyatı üzerinden yaparken, piyasada son gelen zamlarla 45 gün vadeli, ahır teslimi en düşük yem fiyatı 420 ile 430 lira arasında bulunuyor.
USK’nın en düşük maliyetlerle belirlediği çiğ süt üretim maliyetinin bile üreticinin süt satış fiyatının üstüne çıkması, süt fiyatlarında ciddi bir kriz yaşandığını gözler önüne koyarken, 'bu şartlarda hayvancılık yapılır mı?' sorusunu gündeme getirdi.