BİM, A101 ve MİGROS'a etlerin doğrudan ESK üzerinden verilme imkanı varken, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir çok boyuttan uygulamaya zarar verdikleri ortaya çıkmasına rağmen aracı firmalarda ısrar etmesi, ucuz et uygulamasının sorgulanmasına neden olurken, Bakanlığın niyetini de tartışmalı hale getirdi.

DEVLET ZARAR EDERKEN VATANDAŞ HİLELİ ET TÜKETTİ!

TARIMDAN HABER ÖZEL / ESK'nın 2018 yılında ucuz etten dolayı 500 milyon lira görev zararı yaptığı ortaya çıktı. Dar gelirli vatandaşlara yönelik başlatılan ucuz et politikasından dolayı ESK, üreticiden 28 liradan aldığı eti aracı firmalara 20 liradan sattı. ESK, kilogram başı 8 lira zarar ederken, finansman, operasyon ve soğutma maliyetleri hariç aylık 60 milyon lira görev zararı oluştu. 2018 yılı toplam görev zararı ise 500 milyon liraya ulaştı.

UCUZ ET KİME YARADI?

ESK, dev boyutta görev zararı ederken, 7 tane aracı firmanın köşeyi dönmesi 'Ucuz et kime yaradı?' sorusunu gündeme getirdi. Aracı firmaların ESK'dan aldıkları kaliteli eti marketlere vermeyerek piyasaya sattıkları tespit edilirken, gıda güvenliğini de tartışmalı hale getirdi. Et piyasası tamamen bu aracı firmaların tekeline girerken, üretici de hayvanlarını kestiremediği için büyük darbe yedi.

Güncel et kesim fiyatları açıklandı! Dana kesim fiyatı değişmedi, kuzu kesim fiyatı arttı! Güncel et kesim fiyatları açıklandı! Dana kesim fiyatı değişmedi, kuzu kesim fiyatı arttı!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tespitlerine göre sadece kayıp olan 20 bin ton etten dolayı 7 aracı firmanın 80 milyon lira haksız kazanç elde ettiği hesap ediliyor.

BAKANLIK HİLELİ FİRMALARLA YENİDEN SÖZLEŞME İMZALAYACAK!

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlere hileli et verdikleri tespit edilen aracı firmalarla yineden bir anlaşma yaparak Nisan ayına kadar bu firmalarla çalışacak. Hükümetin sosyal devlet anlayışıyla başlattığı uygulama, vatandaştan daha çok aracı firmalara hizmet eder hale geldiği ortaya çıkmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aracı firmaları devreden çıkarmaması manidar bulunuyor. ESK'nın üç markete eti doğrudan kendisinin verme imkânı varken aracı firmalarda ısrar etmesi Bakanlığın buradaki niyetinin de sorgulanmasına neden oldu.

PİYASADA HEMEN ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Aracı firmaların devreden çıkarılarak, marketlere etin doğrudan ESK tarafından verileceği yönündeki çalışmalar piyasayı rahatlatarak, karkas kesim fiyatlarının üretici lehine yükselmesine neden olmuştu. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığının aracı firmalarla yeniden sözleşme imzalayacağının ortaya çıkması, piyasada etkisini hemen gösterdi. Karkas kesim fiyatları üretici aleyhine yine düşmeye başladı. Üreticinin aleyhine bir durum oluşturduğu bugüne kadarki uygulamalarda net bir şekilde görülmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ucuz et uygulamasında aracı firmalarda ısrar etmesi sektörde büyük infiale neden oldu.

ÜRETİCİLER BAKANI VE ESK'YI MESAJ YAĞMURUNA TUTTU!

Üreticiler, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere ESK Genel Müdürü Osman Uzun ve Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş'u mesaj yağmuruna tutarak tepkilerini gösterdiler.