Fındık fiyatları son dönemlerin en çok konuşulan konu başlıklarından biri haline geldi. Geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basın toplantısında yaptığı açıklamanın ardından bu sene fiyatların ne yönde olacağı merak konusu oldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanması beklenen 2024 fındık fiyatları üreticiler tarafından dört göz ile beklenirken bu süreçte bazı yetkili isimler de piyasanın son durumuna yönelik açıklamalarda bulundu. Son olarak Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, fındık alımlarının Fiskobirlik üzerinden yapılması gerektiğini belirterek dikkatleri üzerine çekti.

ÜRETİCİNİN TALEPLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, yaptığı son açıklama ile dikkatleri üzerine çekti. Fındık hasadı öncesinde üreticilerin taleplerinden bahseden Pehlevan, ‘üreticinin fazla bir talebi yok’ ifadelerini kullandı.

Üreticilerin üretim maliyetinin üzerine yaşam payının eklenmesini istediklerini belirten Pehlevan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çiftçinin alın terinin karşılığını alacağı taban fiyatının açıklanması ve aracıların da bu taban fiyatın altında fındık almasının önüne geçilmesi isteniyor. Aksi takdirde üretici ekonomik koşullarda mağdur olup zarar edecek, üretimden kopacak. Kaybeden tüm paydaşlar ve hepsinden önemlisi de ülkemiz olacaktır.”

TMO, 2024 hububat satış fiyatlarını açıkladı! TMO, 2024 hububat satış fiyatlarını açıkladı!

FİSKOBİRLİK ÇIKIŞI

Taban fiyatın 170 TL olması gerektiğini belirten Pehlevan, ayrıca fındığın Toprak Mahsulleri Ofisi’nden değil devletin fındık üreticinin örgütü olan Fiskobirlik üzerinden alınması gerektiğini ifade etti.

Fiskobirlik’in 90 yıllık tecrübesinin bulunduğunu belirten Pehlevan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fındık fiyatına ayar verecek olan, güçlü devlet destekli alım politikası ile Fiskobirlik’tir. Toprak Mahsulleri Ofisi ise almış olduğu fındığın üzerine belli bir kar koyarak satacağı yer yine üreticiye ayak oyunları yapan büyük aktörler.”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satış yaptığı dönemlerde fındık fiyatlarının düştüğünü ve bu durumun çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirten Pehlavan, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Fındık tarımının sürdürülebilir olması adına olmazsa olmaz olan Fiskobirlik’in işlevsel hale getirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve Rekabet Kurulu’nun sahaya inmesidir.”