At kuyruğu bitkisi son dönemlerde arama motorları aracılığı ile sık sık sorgulanan bitkiler arasında yer almaktadır. Özellikle kozmetik alanında aktif olarak kullanılan bu bitkinin tam olarak ne olduğu, nasıl kullanıldığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Yunan ve Roma İmparatorluklarından bu yana bitkisel ilaçların içeriğinde bulunan ve günümüzde de alternatif tıpta geniş bir yere sahip olan at kuyruğu bitkisi, insan sağlığı açısından birçok faydaya sahiptir. Peki, at kuyruğu bitkisi nasıl kullanılır, faydaları nelerdir? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

AT KUYRUĞU BİTKİSİ NEDİR?

Çok yıllık bir eğrelti otu olan at kuyruğu bitkisi, Kuzey ve Orta Amerika’da ayrıca Kuzey Avrupa’da yetişen bir bitkidir. Ilıman ve nemli iklimin hakim olduğu alanlarda yabani olarak yetişen at kuyruğu bitkisi uzun, yeşil ve çok dallı bir gövdeye sahiptir.

AT KUYRUĞU BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Yüzyıllardır bitkisel tedavi yöntemlerinin başrol ürünleri arasında yer alan at kuyruğu bitkisi, bilimsel açıdan da çokça incelenmiştir. At kuyruğu üzerine yürütülen çalışmalar, bu bitkinin insan sağlığı açısından faydalı olduğunu gözler önüne sermiştir.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre at kuyruğu bitkisi kemik sağlığını destekleyen bir içeriğe sahiptir. Ayrıca yapılan araştırmalar bu bitkinin etkili bir idrar söktürücü özelliğinin olduğunu gözler önüne sermiştir.

At kuyruğu bitkisi merhem olarak da kullanılabilmektedir. Çeşitli işlemlerin neticesinde merhem formuna dönüştürülebilen bitkinin açık yaraları hızlı bir şekilde iyileştirme gibi bir etkisi bulunmaktadır. Tırnak tahribatlarına sebep olabilen tırnak sedef hastalığının tedavisinde de kullanılan bu bitki, saçın hızlı uzamasına yardımcı olur. Öyle ki günümüz kozmetik sektöründe saç uzatan şampuanların nerede ise tamamında at kuyruğu bitkisinin kullanıldığı bilinmektedir.

Antiiflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip olan at kuyruğu bitkisi, bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendirmektedir. Bu sayede hastalıklara yakalanma olasılığını düşüren yanı sıra mevcut hastalıkların da daha kolay bir şekilde bertaraf edilmesine yardımcı olan at kuyruğu bitkisi, kan şekerini de dengelemektedir.

AT KUYRUĞU BİTKİSİ NASIL VE NE KADAR KULLANILMALIDIR?

Cilt, saç ve tırnak ürünlerinin içeriklerinde yer alan at kuyruğu bitkisi, dahili olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle böbrek ve idrar rahatsızlıklarından şikayet eden birçok kişinin bu bitkiyi farklı şekillerde kullandıkları bilinmektedir. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde at kuyruğu bitkisinin günlük tüketimi için uygun olan doz, henüz saptanamamıştır.

AT KURUĞU BİTKİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

At kuyruğu bitkisi de diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi çeşitli yan etkilerin gözlenmesine yol açabilir. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmamış olan at kuyruğu içerikli takviyelerin, hamileler ve emziren kadınlar tarafından tüketilmemesi gerekmektedir.

Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalar at kuyruğu bitkisinin zehirli olmadığını gözler önüne sermiştir. Ancak bitkinin insanlar açısından zararlı olup olmadığının kesinleşmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

HIV tedavisi için reçete edilmiş olan ilaçlar ile birlikte tüketilmesi halinde istenmeyen sonuçlara yol açabilen at kuyruğu bitkisi, ayrıca potasyum seviyesini yükselttiği için böbrek hastaları tarafından da hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Ankara’da hububat fiyatlarında son durum! İşte Polatlı Ticaret Borsasındaki güncel fiyatlar… Ankara’da hububat fiyatlarında son durum! İşte Polatlı Ticaret Borsasındaki güncel fiyatlar…

At kuyruğu bitkisinin içeriğinde nikotin bulunmaktadır. Dolayısı ile sigarayı bırakmaya çalışan veyahut da nikotine alerjisi bulunan kişilerin bu bitkiden uzak durmaları tavsiye edilmektedir.

Tiaminaz aktivitesine sahip olan at kuyruğu bitkisi, B1 vitamini eksikliğine sebep olabilir. Bu neden ile B grubu vitaminlerinde eksiklik olan kişilerin bu bitkiyi dahili olarak kullanmadan önce hekime danışmaları gerekmektedir.