Guava, tropikal bölgelerde yetişen bir meyvedir. Son dönemlerde ülkemizde de popüler hale gelmiş olan bu meyvenin birçok faydası bulunmaktadır.

Görüntüsü ile dahi dikkatleri üzerine çekmeyi başaran guava meyvesi, uzmanlar tarafından da sık sık gündeme getirilmektedir. Meyvenin vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından son derece zengin olduğunu belirten uzmanlar, bu meyvenin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini ifade ederler. Peki, guava meyvesi tam olarak nedir, ne işe yarar? Guava meyvesinin faydaları nelerdir? İşte meyveye dair merak edilenler…

GUAVA MEYVESİ NEDİR?

Guava, ‘Myrtaceae’ familyasına ait bir bitkinin aynı ismi taşıyan meyvesidir. Tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştirilen bu meyve, son yıllarda ülkemizde de sık sık adından söz ettirmektedir. Dünya üzerinde en çok Orta Amerika, Güney Amerika’nın bazı bölgeleri, Pasifik Adaları ve Meksika’da yetişen meyve, yeşil kabukludur.

2024 yılının ilk 5 ay traktör satış rakamları açıklandı! Traktör pazarı yüzde 22 daraldı! 2024 yılının ilk 5 ay traktör satış rakamları açıklandı! Traktör pazarı yüzde 22 daraldı!

Guava meyvesinin kabuğunun altında pembe renkte bir etli kısım bulunur. Olgunlaştıkça yumuşaklığı artan etli kısım genel olarak çekirdeklidir.

GUAVA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Guava meyvesi, faydaları ile bilinen meyveler arasında yer almaktadır. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından son derece zengin olan bu meyvenin, insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklediği bilinmektedir.

C vitamini bakımından zengin olan guava meyvesi, bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Yanı sıra lif açısından da zengin olduğu bilinen meyvenin sindirim sistemini ve bağırsakları düzenlediği söylenmektedir.

Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan guava, bu özelliği sayesinde diyabete yakalanma olasılığını düşürmektedir. Göz sağlığını destekleyen meyve, özellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme kaybı riskinin önüne geçmektedir.

Antioksidan bakımından zengin olduğu için vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyan guava meyvesi, aynı zamanda düzenli tüketilmesi halinde kalp ve damar sağlığını da büyük ölçüde desteklemektedir.

Potasyum içeren guava meyvesi kan basıncını düzenlediği için yüksek tansiyonun önüne geçer. Tüm bunlara ek olarak kilo kontrolüne ve aydınlık bir cilde de destek olan guava meyvesi, kişinin daha iyi hissetmesini sağlamaktadır.

GUAVA MEYVESİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Guava meyvesi kabuğu soyulduktan sonra direkt olarak tüketilebilmektedir. Yanı sıra bu meyvenin suyunun sıkılıp bir meyve suyu olarak tüketilebildiği de bilinmektedir.

Smoothielere, yoğurda, salatalara ve tatlılara da eklenebilen guava meyvesinden aynı zamanda reçel, marmelat, kahvaltılık sos gibi ürünler de yapılabilmektedir.

GUAVA MEYVESİNİN TADI NASIL?

Guava meyvesi tropikal bir meyve olduğu ve ülkemizde de yalnızca bazı kesimler tarafından bilindiği için arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Gittikleri marketlerde guava meyvesi ile karşılaşan pek çok kişi, bu meyvenin tadının nasıl olduğunu merak etmektedir.

Guava meyvesi, sek bir tada sahip değildir. Daha çok farklı birkaç meyvenin karışımını andıran meyvenin tadı, tadanlar tarafından ananas, çilek, greyfurt, muz ve armut gibi meyvelerin karışımlarına benzetilmektedir.

Her meyvede olduğu gibi guava meyvesinde de olgunlaşmaya bağlı olarak farklı tatlar bulunmaktadır. Henüz olgunlaşmamış guava meyvesinin tadı oldukça ekşiyken olgun bir guavanın tadı tatlı ve oldukça aromatiktir.

GUAVA MEYVESİNİN ZARARI VAR MI?

Guava meyvesinde aşırı tüketimden kaynaklı olarak bazı yan etkiler gözlenebilir. Günde 3- 4 adetten fazla tüketilmemesi tavsiye edilen bu meyvenin kabuğu çok fazla şeker içermektedir. Bu neden ile diyabet hastaları meyvenin kabuğunu tüketmekten çekinmelilerdir.

Guava meyvesinin hamilelerde yan etkiye sebep olup olmadığını gösteren yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu neden ile hamileler meyveyi tüketmeden önce hekimlerine danışmalılardır.