Çin’de alternatif tıp alanında yaygın olarak kullanılan bitkilerin başında gelen geven, ülkemizde de arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Zengin içeriği sayesinde pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı rolde olan bu bitkinin, ne işe yaradığı, nasıl kullanıldığı merak edilmektedir.

Geven bitkisi, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir bitkidir. Kanser hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde semptomları hafifletme gibi bir özelliği bulunan bu bitki, uzmanların tavsiyelerine de sık sık konu olmaktadır. Peki, geven bitkisi tam olarak nedir, ne işe yarar? Geven bitkisinin özellikleri neler? İşte bitkiye dair merak edilenler…

GEVEN BİTKİSİ NEDİR?

Baklagiller familyasının üyeleri arasında yer alan geven bitkisi, 30- 45 cm’lik boya sahiptir. Yerin altında ise 4 metreye kadar uzayabilen kökleri bulunan bu bitkinin tarihi M.Ö. 1’inci yüzyıla kadar dayanmaktadır.

Çin ve Moğolistan başta olmak üzere birçok Asya ülkesinde yetiştirilen geven otu, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde de rahatlık ile yetiştirilebilmektedir.

Geven bitkisinin kahverengi ve pembe renklerde açan çiçekleri bulunmaktadır. Bu otun içerisinde öz su bulunduğu da bilinmektedir. Öz suyun vücuda enerji kattığına inanılmaktadır.

GEVEN BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Geven bitkisi ile ilgili en çok sorgulanan konu başlıkları arasında bitkinin faydaları gelmektedir. Kozmetik sektöründe sıklık ile kullanılan bu bitki, ayrıca faydaları sebebi ile ilaç sanayisinin de vazgeçilmez ürünleri arasında yer alır.

Geven bitkisinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürdüğü bilinmektedir. Kalp krizinin önüne geçen bu bitki, aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür. Hormon dengesi ve kan şekeri düzenlenmesi gibi alanlarda etkili olan bu bitki, mide rahatsızlıklarının semptomlarını da büyük ölçüde gidermektedir.

İştah açıcı olduğu bilinen geven bitkisi, kilo kontrolü sağlamakta zorlanan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Enfeksiyonları vücuttan doğal olarak uzaklaştıran bu ot, antioksidan bakımından da son derece zengin olduğu için kanser hastalığına yakalanma olasılığını düşürür.

Vücudun doğal olarak antikor üretimini artıran geven bitkisi, bağırsakların da daha düzenli çalışmalarını sağlar. Bitkinin öne çıkan diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Enerji verir.
  • Dalak ve akciğer sağlığını destekler.
  • Prostatı önler.
  • Pıhtılaşmanın önüne geçer.
  • Nefes darlığını iyileştirir.
  • Kök hücre sayısını artırır.
  • HIV vb. virüslerin önüne geçer.
  • Kemoterapinin etkilerini hafifletir.
  • Akciğer kanserinin yayılmasının önüne geçer.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için grip, soğuk algınlığı, nezle vb. durumların önüne geçer.

GEVEN OTUNUN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Her bitkide olduğu gibi geven otunda da bilinçsiz tüketim neticesinde ortaya çıkan bazı yan etkiler bulunmaktadır. Fazla tüketilmesi halinde; panik atak, halsizlik, uykusuzluk, çarpıntı, gerginlik ve baş ağrısı gibi istenmeyen durumlara yol açabilen geven otu, hekim kontrolünde tüketilmelidir. Özellikle kronik hastalıkları bulunanlar, hamileler ve emziren kadınlar, geven otunu tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışmalılardır.

Geven otunun yaklaşık olarak 2 bin 500 çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu otun 400 çeşidi görülmektedir. Bazı türlerinin zararlı olduğu bilinen geven otu, mutlaka aktarlardan satın alınmalıdır.

GEVEN OTU NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Kara Halile Bitkisi Faydaları Nelerdir? Kara Halile Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Geven otunun günlük tüketim dozu, yan etkilerden korunabilmek adına son derece önemlidir. 2 yemek kaşığı geven otu 1 su bardağı suyun içerisinde kaynatıldıktan sonra 10- 15 dakika kadar dinlendirilmeli ve sonrasında da süzülüp çay olarak tüketilmelidir. Günde 2 bardaktan fazla geven otu çayı tüketilmemelidir.