Şifasını doğada bulmak isteyenler, arama motorları üzerinden sık sık sorgulamalarda bulunurlar. Hem mevcut hastalıklarının iyileşmesi hem de yeni hastalıklara yakalanmamak için modern tıp tekniklerine ek olarak alternatif tıptan da destek almak isteyen pek çok kişi, vitamin ve mineraller bakımından güçlü olan bitkilere yönelirler.

Günümüzde pek çok şifalı bitki hekimler tarafından da sık sık gündeme getirilir. Bilinçli ve doğru bir tüketim ile bazı bitkilerin şifa kaynağı olabileceğini belirten hekimler, kronik hastalıkları bulunanların, düzenli ilaç kullananların, hamilelerin ve emziren kadınların ise bitki tüketmeden önce mutlaka işin uzmanına danışılması gerektiğini ifade ederler.

Son dönemlerde şifalı bitkiler kategorisi altında sıklık ile sorgulaması yapılan bitkilerden biri de gelincik olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmiş dönemlerden bu yana çok çeşitli amaçlar için kullanılan bu bitkinin ne işe yaradığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bizler de bu içeriğimizde gelincik bitkisini merak eden siz değerli okurlarımız için bitkinin tüm ayrıntılarına yer vermeye çalıştık.

GELİNCİK BİTKİSİ NEDİR?

Gelincik çiçeği, gelincikgiller familyasının üyelerinden biridir. Dünya genelinde rastlanılan bir tür olan gelincik, kavuşamayan aşıkların çiçeği olarak da bilinmektedir.

Alternatif tıpta geniş bir kullanım alanına sahip olan gelincik bitkisi, genellikle koyu kırmızı rengi ile bilinir. Ancak çiçeğin sarı, turuncu ve beyaz olmak üzere 3 farklı rengi daha bulunmaktadır.

GELİNCİK BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Gelincik bitkisi ile ilgili en çok merak edilen konu başlıkları arasında bitkinin neye/ nelere iyi geldiği öne çıkmaktadır.

Gelincik bitkisinin ağrı kesici özellikte olduğu bilinir. Baş ağrıları üzerinde oldukça etkili olan bu bitki ayrıca cilt sağlığını destekleyen antioksidanlar bakımından da zengindir.

Gelincik bitkisi sakinleştirici özelliğe sahiptir. Yani bu bitkinin stres, depresyon, uykusuzluk, yorgunluk, asabiyet gibi durumların belirtilerini giderdiğini söylemek mümkündür.

Saç sağlığını destekleyen gelincik, kalsiyum, magnezyum ve çinko bakımından son derece zengindir. Kepek tedavisinde de yardımcı rolünü üstlenen bitki, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Gelincik bitkisinin demir bakımından zengin olduğu ve kansızlığa karşı savaştığı bilinir. Yanı sıra kalp ve damar sağlığını da destekleyen bu bitkinin ek olarak kemikleri güçlendirdiğini gösteren bazı çalışmalar da mevcuttur.

GELİNCİK BİTKİSİ NASIL TÜKETİLİR?

Gelincik bitkisinin çok çeşitli kullanım şekilleri vardır. Çiçek güzelce yıkandıktan sonra amaca uygun olarak farklı şekillerde kullanılabilir.

Sahte gübrede ikinci mahkûmiyet kararı! Sahte DNA Bandrol ile çiftçiyi dolandırmışlar! Sahte gübrede ikinci mahkûmiyet kararı! Sahte DNA Bandrol ile çiftçiyi dolandırmışlar!

Gelincik çiçeği bir sebze misali böreklerin, salataların ve kavurma yemeklerinin içlerine eklenebilir. Yanı sıra bu bitkiden reçel, macun gibi ürünler yapıldığı da bilinmektedir.

GELİNCİK BİTKİSİ ÇAY OLARAK TÜKETİLEBİLİR Mİ?

Gelincik bitkisinin tüketim alanları ile ilgili olarak en çok merak edilen konu başlıkları arasında, bitkinin çay olarak tüketime uygun olup olmadığı gelmektedir.

Gelincik, çay olarak tüketime uygun olan bir bitkidir. Ancak bu amaç için satın alınacak olan bitki ile ilgili olarak aktara bilgi verilmesi gerekir. Çay yapımında kullanılan gelincik türü ile bakım rutinlerinde kullanılan gelincik çiçeği türü arasında farklılıklar olabilir.

Gelincik otu çayı yapımı için 1 yemek kaşığı gelincik çiçeği yeterlidir. 1 litre kaynar suyun içerisine 1 yemek kaşığı gelincik çiçeğinin eklenmesi ve sonrasında da 15 dakika kadar beklenmesi, çayın hazır olması için yeterlidir. Demlenen çay süzülüp sonrasında şeker veyahut da bal ile tatlandırılarak tüketilebilir.

Gelincik otu çayı tüketilmeden önce mutlaka bir hekime danışılması gerekir. Hekim kontrolünde olması gereken grupların (hamileler, emziren kadınlar, kronik hastalar vb.) gelincik otu çayı tüketiminde bilinçsiz bir şekilde hareket etmemeleri tavsiye edilmektedir.