Doğanın bizlere sunduğu mucizevi bitkiler arasında yer alan aspir, arama motorları aracılığı ile sık sık sorgulanmaktadır. Aspir bitkisinin ne işe yaradığı, nasıl kullanıldığı, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Cynarae familyasının üyeleri arasında yer alan aspir bitkisi genellikle yağ olarak kullanılmaktadır. Peki, bu yağın kullanım amacı nedir? Aspir yağının faydaları nelerdir? İşte bitkiye ilişkin ayrıntılar…

ASPİR BİTKİSİ NEDİR?

Aspir bitkisi, yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere Cynarae familyasının üyelerinden biridir. Hal arasında ‘haspir’, ‘aspur’ ve ‘zaferan’ isimleri ile de bilinen bu bitki, 130 ila 150 gün aralığında yetişebilmektedir.

Funda Bitkisi Faydaları Nelerdir? Funda Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Görünüm açısından ayçiçeğin küçük versiyonu gibi duran aspir bitkisi, tek yolluk otsu bir bitkidir. Birçok kullanım alanı olsa da genel olarak yağ formunda tüketilen bu bitki, içerik bakımından son derece zengindir.

ASPİR YAĞI NEDİR?

Aspir yağı, aspir bitkisinden elde edilen ve doymamış yağlar bakımından da son derece zengin olan bitkisel bir yağdır. Çin, İran, Mısır ve Hindistan bölgelerine özgü olan aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen bu yağ, sofralık yağ olarak tüketilebilmektedir. Aspir bitkisinin esas yetiştirilme amaçlarından olan aspir yağı, sert ve lifli bir yapıya sahiptir.

ASPİR YAĞININ İÇİNDE NE VAR?

Aspir yağı E vitamini bakımından son derece zengin olan bir yağdır. 14 gram aspir yağının kalorisi, 124 olarak hesaplanmıştır. Yağ, E vitamini dışında başkaca bir besin maddesine sahip değildir.

ASPİR YAĞI NASIL KULLANILIR?

Aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen aspir yağı, harici ve dahili olarak kullanılabilmektedir. Duman ve koku oluşturmadığı için kızartmalarda tercih edilebilen bu yağ, ayrıca kozmetik sektöründe de aktif olarak kullanılmaktadır.

Gıda olarak tüketime uygun olan aspir yağı, gün içerisinde 1- 2 tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. İçeceklere ve katı yiyeceklere da katılabilen bu yağ, aç karnına içildiğinden tokluk hissi oluşturur. Mide sorunları olan kişilerin ise tok karna aspir yağı tüketmeleri tavsiye edilir.

Cilt bakım rutinlerine dahil edilebilecek bir yapıda olan aspir yağı, doğrudan cilde uygulanabilir. Sabah- akşam olmak üzere günde iki kere arzu edilen bölgeye aspir yağı ile masaj yapılabilir.

ASPİR YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Yüzde 75 oranında linoleik asit içeren aspir yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Diyabete karşı korur.
  • Kan şekerini iyileştirerek insülin direncini artırır.
  • İltihaplanmayı azaltır.
  • Kan basıncını düşürür.
  • Kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.
  • Balgam söktürücü etkisi bulunur.
  • Regl ağrılarını dindirir.
  • Eklem ve kas ağrılarını hafifletir.
  • Cilde yumuşaklık kazandırır.
  • Kalp krizi ve felce sebep olabilecek kan pıhtılarının önüne geçer.

ASPİR YAĞI ZARARLI MI?

Aspir yağı ile ilgili olarak arama motorları üzerinden sıklık ile sorgulanan konu başlıklarından biri de bu yağın zararları ile ilgilidir. Birçok kişi, yüksek ısıya dayanıklı olan aspir yağının vücuda herhangi bir zararının olup olmadığını merak etmektedir.

Tüm yiyecek ve içecekler için olduğu gibi aspir yağının da kontrollü olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Günlük kullanım miktarının aşılması halinde olumsuz sonuçların gözlenmesine yol açabilecek olan aspir yağı, metabolizmayı aşırı hızlandırabilir.

Metabolizmanın aşırı hızlanması halinde ishal, terleme ve vücut ısısının artması gibi birçok semptom açığa çıkabilir. Ayrıca bu yağın omega- 6 içeriğinin yüksek olması sebebi ile aşırı tüketim halinde kan yoğunlaşması tetiklenebilir. Bu da mide bulantısına, kusmaya sebep olabilir.