Fiğ bitkisi, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan bitkiler arasında yer alır. Özellikle bitki yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler tarafından yapılan bu sorgulama ile sık sık karşılaşılmaktadır.

Bu içeriğimizde; fiğ bitkisi ile ilgili merak edilen tüm detaylara yer vermeye çalıştık. İşte fiğ bitkisinin kullanım amacı ve diğer özellikleri…

FİĞ TOHUMU NEDİR?

Fiğ, kendi türleri arasında yetiştiriciliği en fazla yapılan bitkidir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde rahatlık ile yetiştirilebilen bu bitkinin ekim alanı son derece geniştir.

Fiğ tohumu, yüksek düzeyde protein içerir. Kesif yem amacı ile yetiştirilen fiğ bitkisinden elde edilen tohum, oldukça verimlidir.

FİĞ TOHUMUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Fiğ bitkisinin baklaya benzeyen meyvelerinden elde edilen fiğ tohumu, genel olarak yuvarlak veyahut da oval bir görünüme sahiptir. Bir dane ağırlığı 20 ila 310 gram arasında değişen fiğ tohumu, doğru kullanılması halinde hem insan hem de hayvan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemektedir.

FİĞ TOHUMU NE İŞE YARAR?

Fiğ tohumunun kullanım amacı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bitki yetiştiriciliğinin yanı sıra hayvan yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler de fiğ tohumuna yönelik sorgulamalarda bulunur.

Fiğ tohumu duşta kullanılabilir. Yanı sıra kaynatılarak şifa amaçlı da kullanılabilen bu tohum, aynı zamanda bitki haline geldikten sonra hayvan yemi olarak da kullanılabilir.

Kara Halile Bitkisi Faydaları Nelerdir? Kara Halile Bitkisi Faydaları Nelerdir?

FİĞ TOHUMU NEYE İYİ GELİR?

Fiğ tohumu ile ilgili en çok merak edilen konu başlıkları arasında bu tohumun faydaları gelmektedir. Arama motorlarında sık sık ‘Fiğ tohumunun faydaları’ başlığına rastlanılmaktadır.

Fiğ tohumu sağlık açısından oldukça yararlı bir tohumdur. Saç dökülmesi probleminin önüne geçen bu tohum aynı zamanda deriyi nemlendirdiği için kepeklenme sorununu da ortadan kaldırmaktadır.

Fiğ tohumunun bir diğer faydası da kan şekeri ile ilişkilidir. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan bu tohum, şeker hastalığının tedavisini desteklemektedir.

FİĞ TOHUMUNUN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Fiğ tohumu da diğer şifalı bitkilerde olduğu gibi birtakım yan etkilere sahiptir. Fazlaca tüketilmesi halinde bazı sağlık sorunlarını beraberinde getiren bu tohum, ayrıca kümes hayvanlarında da ölüme sebebiyet verebilmektedir. Bu neden ile hem insan sağlığı hem de hayvan sağlığı açısından tohumun işin uzmanına danışmadan kullanılmamasında fayda vardır.

Fiğ tohumu sağlık açısından faydalı olsa da kümes hayvanlarında ölüme, insanlarda ise çeşitli deri tahribatları ile farklı hastalıkların ağır semptomlarına yol açabilmektedir. Bu neden ile tohumu veyahut da bitkinin kendisini kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerekir. Ayrıca hassas bünyeye sahip olan kişiler ile düzenli ilaç kullanan kişilerin fiğ bitkisinden ve tohumundan uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Son olarak hamileler ile emziren kadınların da fiğ tohumu ya da fiğ bitkisi kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekmektedir. Aksi takdirde hem anne/ anne adayı hem de bebek açısından istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilmektedir.

FİĞ TOHUMU NASIL KULLANILIR?

Fiğ tohumunun nasıl kullanıldığı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Fiğ tohumu eğer şeker hastalığı gibi dahili hastalıkların tedavilerini destekleme amacı ile kullanılmak isteniyorsa tohumlar çay gibi demlenmelidir. Eğer saç sağlığı için fiğ tohumundan destek alınmak isteniyorsa yine tohumlar suda kaynatılmalı ve açığa çıkan su saç dipleri ile saçın tamamına sürülmelidir. Ardından da bu su biraz bekletildikten sonra saçtan arındırılmalıdır.