Şifalı bitkiler arasında gösterilen funda, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Halk arasında ‘süpürge otu’, ‘süpürge çalısı’ isimleri ile de bilinen bu bitki, alternatif tıp kapsamında birçok hastalığın tedavisini destekleme amacı ile kullanılmaktadır.

Çeşitli hastalıklardan mustarip olan ve bu sebep ile de hekim tavsiyelerine ek olarak alternatif tıptan da destek almak isteyen pek çok kişi, funda bitkisinin nasıl kullanıldığını, neye iyi geldiğini merak eder. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde çokça merak edilen funda bitkisinin özelliklerine, kullanım ve etki alanlarına dair bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

FUNDA BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Fundagiller familyasının üyeleri arasında yer alan funda, alçak boylu bir bitkidir. Yaprak dökmeyen funda, 500’e yakın çalı türünün ortak ismidir. Bu türe ait bazı bitkiler süs bitkisi olarak kullanılırken bazıları ise orman altı zararlı florasındandır.

‘Gök funda’ isimli tür evcil hayvanlar için altlık olarak kullanılabilir. ‘Erico scoporia’ isimli tür ise yeşilimsi renkli çiçeklere sahiptir ve süpürge yapımında kullanılır. Funda, ülkemizde Trakya, Marmara ve Anadolu’nun hemen hemen tüm sahil kıyılarında kolaylık ile yetiştirilebilir.

TKDK’da çalışma barışına büyük darbe! Aileler dağılacak! TKDK’da çalışma barışına büyük darbe! Aileler dağılacak!

FUNDA BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Funda bitkisinin bazı türleri alternatif tıpta geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu bitkinin vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu bilinir.

Funda bitkisinin zengin içeriği, pek çok istenmeyen semptomun giderilmesine yardımcı olur. Özellikle ishal tedavisinde etkili sonuçlar verdiği bilinen funda, ayrıca böbrek taşı tedavisini de destekler.

Funda bitkisinin doğru dozda kullanılması halinde anne sütünü artırdığı bilinir. Yanı sıra lapa şeklinde uygulanması halinde vücut ağrılarının önüne geçen bu bitki, kilo kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olur.

FUNDA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Funda bitkisi şifa amacı ile kullanılmak isteniyorsa genel olarak çay şeklinde tüketilir. Bu bitkinin çayının da son derece faydalı olduğu bilinir.

Funda bitkisinden çay hazırlanabilmesi için öncelikle bitkinin yapraklarının ve çiçeklerinin kurutulması veyahut da kuru formda satın alınması gerekir.

Kuru funda yaprakları ve çiçekleri (6 yemek kaşığı kadar), kaynatılmış yarım litre suda 15- 20 dakika kadar bekletilir. Sonrasında yapraklar ve çiçekler süzülür. Funda çayı günde en fazla 2 fincan olacak şekilde tüketilebilir.

FUNDA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Funda bitkisinin genel faydalarının yanı sıra bitki ile yapılan çayın faydaları da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle kilo kontrolünü sağlamakta güçlük çeken ve bu nede ile de bitkisel bir desteğe ihtiyaç duyan pek çok kişi, bu çayın faydalarını öğrenmek üzere arama motorları üzerinden sık sık sorgulamalarda bulunmaktadır.

Funda çayı metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakımının da daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesine yardımcı olur. Soğuk kış aylarında tüketilmesi halinde nezle ve grip gibi hastalıklara yakalanma olasılığını düşüren yanı sıra bu tip hastalıkların belirtilerini de hafifleten funda, ateş düşürücü bir etkiye de sahiptir.

Funda çayının doğum sancısını hafifletme gibi bir özelliği olduğu bilinir. Ancak elbette ki hamilelerin bu çayı tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekmektedir.

Kalsiyum, potasyum ve sodyum bakımından zengin olan funda çayı, kas hareketlerini düzenler. Aynı zamanda kemik ve eklem hastalıklarının tedavilerini de destekleyen bu çay, idrar yolu enfeksiyonuna karşı da savaşır.

Damarları genişleterek kalbin rahatlamasına yardımcı olan funda çayı, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürür. Ek olarak gut hastalığının tedavisinde de kullanılan bu bitki çayının kan şekerini düzenlediği de bilinir.