Hastalıklardan korunmak ve mevcut hastalıkları daha kolay atlatabilmek adına modern tıp tekniklerinin yanı sıra alternatif tıp teknikleri de kullanılmaktadır. Modern tıbbın henüz gelişmemiş olduğu dönemlerde birçok hastalığın tedavisinde başrolü üstlenen şifalı bitkiler, bugün ise alternatif tıpta geniş bir yere sahiptir.

Hekim önerilerini bitkisel açıdan da destekleyerek bağışıklık sistemlerini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak isteyen pek çok kişi bitkilerin faydalarına yönelik sorgulamalarda bulunur. Bu kapsamda birçok kişi tarafından hakkında araştırmalar yapılan bitkilerden biri de eşekkulağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, eşekkulağı bitkisi nedir, ne işe yarar? Eşekkulağı bitkisinin faydaları nelerdir? İşte eşekkulağı bitkisine dair tüm merak edilenler…

EŞEKKULAĞI BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Eşekkulağı bitkisi halk arasında ‘mayasıl otu’ ve ‘yılanyastığı’ isimleri ile de bilinmektedir. Yaprakları ve kökleri kullanıma müsait olan bu bitki, geniş, katlı ve uzun yapraklara sahiptir. Yapraklar, ikili halde dizilidir.

Daha çok çalılık bölgelerde yetişen eşekkulağı bitkisi, koyu mavi renginde çiçeklere ve siyah renkli köklere sahiptir. Sonbahar mevsiminin ilk gününden yaz mevsiminin ortalarına kadar toplanabilen bu bitki, kurutulduktan sonra tüketilebilir. Günlük olarak kullanılabilen bu bitki, son derece güçlü bir içeriğe sahiptir.

Eşekkulağı bitkisi, sığırdiligiller familyasının üyeleri arasında yer alır. Yaprakları neşter şeklinde olan bu bitki, pek çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak bulunur.

EŞEKKULAĞI BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Eşekkulağı bitkisinin faydaları da birçok kişi tarafından merak edilmekte ve arama motorları aracılığı ile sık sık sorgulanmaktadır. Bu bitkinin ne işe yaradığı, hangi hastalığın tedavisini destekleyebileceği, sık sık gündeme gelmektedir.

Alternatif tıp uzmanları tarafından sık sık dile getirilen eşekkulağı bitkisi, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından son derece zengindir. Bitkinin bu içeriği, kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine aracılık etmektedir.

Özellikle solunum yolu rahatsızlıklarının semptomlarını gidermede etkili olan eşekkulağı bitkisi, göğsü yumuşatma gibi bir özelliğe sahiptir. Nefes darlığı sorununa iyi gelen bitki, ayrıca bronşit semptomlarını da hafifletir.

Şiddetli öksürüğü hafiflettiği bilinen eşekkulağı bitkisi, ağız, dil ve boğaz bölgelerinde tespit edilen iltihapların hızlı bir şekilde kurumalarına yardımcı olur. Kanı temizleyen bitki, damar ve doku büzücü etkilerinden ötürü iç ve dış kanamalar üzerinde de iyileştirici etkiye sahiptir.

Kola Bitkisi Faydaları Nelerdir? Kola Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Güçlü bir balgam söktürücü olan eşekkulağı bitkisi, mide rahatsızlıklarından kaynaklanan ağır semptomlar hafifletir. Ayrıca bu bitkinin mide kanaması sorununa karşı da etkili olduğu bilinir.

EŞEKKULAĞI BİTKİSİ NASIL KULLANILIR?

Eşekkulağı bitkisinin nasıl kullanıldığı da birçok kişi tarafından merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır.

Eşekkulağı bitkisinin kök ve yaprak kısımları kurutulduktan sonra cam bir kavanozda karışık bir şekilde saklanmalıdır. Ardından da bu karışımdan 3 tatlı kaşığı kadarını 1 bardak kaynamış suya eklemek gerekir. Yaklaşık olarak 10- 15 dakikalık demlenme süresinin ardından bitki çayı tüketilebilir.

Yara temizliği, yanık pansumanı gibi durumlarda da harici olarak kullanılabilen eşekkulağı bitkisi; ayrıca boyun ağrısı, ameliyat yeri ağrısı, varis yaraları, romatizma kaynaklı kas şişmesi gibi durumlar için de lapa olarak ilgili bölgeye uygulanabilir.

Eşekkulağı bitkisi lapası için toz haline getirilmiş kök kısmın sıcak su ve birkaç damla zeytinyağı ile karıştırılması gerekir.

EŞEKKULAĞI BİTKİSİ ZARARLI MI?

Eşekkulağı bitkisi derin yaralara uygulanmak isteniyor ise son derece dikkatli olunmalıdır. Bitki, yaranın üzerinde sağlıklı bir doku oluşturur ancak alt bölgede apse oluşumuna yol açabilir.