Hibiskus bitkisi, geçmiş dönemlerden bu yana çok çeşitli amaçlarla ile kullanılmaya devam edilmektedir. Halk arasında; ‘Mekke gülü’, ‘gül hatmi’, ‘hatmi çiçeği’, ‘nar çiçeği’ ve ‘amber çiçeği’ isimleri ile de bilinen bu bitki, dünyanın pek çok bölgesinde aktif olarak kullanılmaktadır.

İlaç sanayiinden gıda sektörüne kadar birçok alanda kullanılan hibiskus, güçlü içeriği sayesinde insan sağlığını da çok çeşitli açılardan desteklemektedir. Peki, hibiskus tam olarak ne işe yarar, nasıl kullanılır? Hibiskusun faydaları nelerdir? İşte konuya dair ayrıntılar…

HİBİSKUS NEDİR?

Hibiskus, ebegümeciler familyasının üyelerinden biridir. C vitamini bakımından zengin olan bu bitki aynı zamanda yüksek oranda antioksidan da içerir.

Karaçalı Bitkisi Faydaları Nelerdir? Karaçalı Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Ekşimsi bir tada ve hoş bir kokuya sahip olan hibiskus bitkisi, insan sağlığı açısından son derece faydalıdır. Özellikle kilo kontrolüne yardımcı olduğu bilinen bu bitki, diyet sürecine destek olmaktadır.

HİBİSKUS NE İŞE YARAR, FAYDALARI NELERDİR?

Antiinflamautar özellikte olan hibiskus, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından son derece zengindir. Ayrıca polifenol ve antosiyanin de içeren bu bitki, insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemektedir.

Yapılan araştırmalar hibiskus bitkisinin kan basıncını düşürücü özellikte olduğunu kanıtlamıştır. Yanı sıra kötü kolesterolü düşüren bu bitki, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.

Antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren hibiskus bitkisi, kansere yakalanma olasılığını da düşürür. Ayrıca mevcutta bulunan kanserli hücrelerin çoğalmasının da önüne geçen bu bitki, mevsim hastalıklarından da korumaktadır.

Karaciğer sağlığını desteklediği bilinen hibiskus bitkisi, kilo verme sürecine yardımcı olmaktadır. Bu neden ile diyetisyen kontrolünde hazırlanan diyet listelerinde hibiskusa rastlamak mümkündür.

HİBİSKUS ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Hibiskus bitkisi genel olarak çay şeklinde tüketilmektedir. Bu bitki çayının sağlık açısından birçok faydasının bulunduğu bilinmektedir.

Düzenli olarak tüketilen hibiskus çayı sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçilebilmektedir. Yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren bu çay, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi mevsim hastalıklarına yakalanma olasılığını da düşürmektedir.

Kan basıncını düşüren hibiskus çayı yüksek tansiyona karşı savaşmaktadır. Yanı sıra bağırsak sağlığını da destekleyen bu çay, boğaz enfeksiyonlarını vücuttan uzaklaştırmaktadır.

Adet sancılarına iyi gelen hibiskus çayı, gece yatmadan önce içilmesi halinde uykuya geçişi de hızlandırmaktadır. Kaygı, stres gibi durumların can sıkıcı belirtilerini de gideren hibiskus çayı, kişinin yaşam kalitesini doğal olarak artırmaktadır.

HİBİSKUS ÇAYI NASIL YAPILIR?

Hibiskus çayı hem soğuk hem de sıcak olarak tüketilebilmektedir. Kompostolarda da kullanılan bu bitkiden çay yapmak son derece basittir.

Hibiskus çayı yapımında bitkinin kurutulmuş çiçekleri kullanılmaktadır. Bir bardak kaynar suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar kurutulmuş hibiskus çiçeklerinin eklenmesi ve 5 dakika kadar beklenmesi halinde hibiskus çayı içime hazır hale gelecektir. Çay, tarçın, bal veyahut da limon ile tatlandırılmaya müsait bir aromaya sahiptir.

HİBİSKUS TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hibiskus sağlık açısından faydalı bir bitki olmasına rağmen son derece dikkatli tüketilmelidir. Güçlü içeriği sayesinde bazı kişiler için tehlike arz edebilen hibiskus, yüksek tansiyon ve diyabet hastaları tarafından tüketilmeden önce hekim tavsiyesine ihtiyaç duymaktadır.

Kan basıncını düşürme gibi bir etkisi olduğundan ötürü hamilelik ve emzirme dönemlerinde tüketilmemesi gereken hibiskus, vücutta su kaybına da neden olabilmektedir. Ayrıca kaşıntı ve deride döküntü gibi alerjik reaksiyonlara da sebep olabilen bu bitki, hassas bünyeler tarafından tüketilmemelidir.