Görünüm itibari ile kadife bitkisini andıran aynı safa bitkisi, her türlü toprağa uyum sağlayarak gelişim gösterebilmektedir. Bu özelliği sayesinde hemen hemen her yerde yetişen bitki, yılın hemen hemen her döneminde toplanabilmektedir.

Aynı safa bitkisi yalnızca ülkemizde değil dünyanın birçok bölgesinde doğal olarak yetişebilmektedir. Alternatif tıpta geniş bir yere sahip olan bitki, arama motorlarına da sık sık konu olur. Peki, aynı safa bitkisinin faydaları nelerdir? Aynı safa bitkisi nasıl kullanılır? İşte aynı safa bitkisine dair ayrıntılar…

AYNI SAFA BİTKİSİ NEDİR?

‘Bahçe nergisi’ olarak da bilinen aynı safa, ‘Asteracea’ papatya ailesinin üyelerinden biridir. Turuncu renkte çiçekleri olan bitki, ılıman iklimin hakim olduğu her bölgede doğal olarak yetişebilir. Özellikle Akdeniz kıyılarında ve Avrupa’da sık sık karşılaşılan bitkilerin başında gelen aynı safa bitkisinin kullanım alanı da bir hayli geniştir.

Yemeklerde baharat olarak kullanılan aynı safa bitkisi yanı sıra çay olarak da tüketilebilmektedir. Aynı safa bitkisinin özünün de alternatif tıp kapsamında birçok hastalığın tedavisini desteklediği bilinmektedir.

AYNI SAFA BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Aynı safa bitkisi zengin bir içeriğe sahip olduğu için insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemektedir.

Antibakteriyel özelliklere sahip olan aynı safa bitkisi, mikroplara karşı aktif olarak savaşmaktadır. Kulak enfeksiyonlarının tedavilerinde başrolü üstlenen bu bitki, ayrıca kolajen üretimini artırarak cilt sağlığını desteklemekte ve yaşlanma belirtilerini geciktirmektedir.

Boğaz ağrılarını tedavi etme amacı ile kullanılan aynı safa bitkisi, ağız içi iltihaplanmalarına karşı da aktif olarak savaşır. Antioksidan bakımından zengin olduğu için vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyan bitki, kansere yakalanma olasılığını da düşürür. Yanı sıra hali hazırda bulunan kanserli hücrelerin çoğalmalarını da engelleyen bitki, ayrıca sindirim sistemini de düzenler.

Safra kesesi rahatsızlıklarının tedavilerini desteklediği bilinen aynı safa bitkisi, menopoz belirtilerini de hafifletir. Yanı sıra kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi bulunan bitkinin sakinleştirici etkisi de bulunmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra aynı safa bitkisinin; yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı, yanıklarda merhem olarak kullanıldığı, basur tedavisini desteklediği ve meme kanseri tedavisi çerçevesinde artan iltihap oranını düşürdüğü de bilinmektedir.

AYNI SAFA BİTKİSİ NASIL TÜKETİLİR?

Aynı safa bitkisi genel olarak çay şeklinde demlenerek tüketilmektedir. Sarı veyahut da turuncu renkte olan aynı safa bitkisinin çiçekleri kurutularak çay yapılabilir. Ayrıca bitkinin çiçekleri kurutulduktan sonra yemeklerde de kullanılabilir.

Aynı safa bitkisi kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Süs bitkisi olarak da kullanılan aynı safadan sabun yapıldığı bilinmektedir.

Funda Bitkisi Faydaları Nelerdir? Funda Bitkisi Faydaları Nelerdir?

AYNI SAFA SABUNUNUN FAYDALARI NELERDİR?

İçerik bakımından zengin olan aynı safa bitkisinden sabun da yapılmaktadır. Antioksidan bakımından zengin olan sabunun cildi parlatma gibi bir özelliği bulunmaktadır. Yanı sıra hücre yenileme özelliği de bulunan sabun sayesinde cilt yaraları kısa süre içerisinde iyileşebilmektedir.

Mantar enfeksiyonuna karşı koruyucu bir içeriğe sahip olan aynı safa sabunu, mantar kaynaklı kaşıntı sorununu ortadan kaldırarak cilde nefes aldırır. Yanı sıra sıkılaştırıcı özelliği bulunan bu sabun, cilde esneklik kazandırır.

Kuru cilt tipleri tarafından da kullanıma uygun olan aynı safa sabunu, cildi ihtiyaç duyduğu neme kavuşturur. Sivilce ve leke gibi cilt sorunlarının tedavilerinde de aktif olarak rol alan bu sabun, doğal bir tonik görevi görerek cildin derinlemesine temizlenmesine yardımcı olur.