Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimleri kazanabilmek için toplumun her kesimine yönelik açıklamalarda bulunurken, çiftçinin en önemli ürünü olan buğday alım fiyatlarına yönelik bir açıklama yapmaması dikkat çekiyor.
Kamu işçilerine yapılan yüzde 45’lik zammın ardından gözler bugün yine hububat fiyatlarına çevrilirken, hububat alım fiyatlarının bilinçli olarak özellikle son günlere bırakıldığı kaydediliyor.
Süt ve besilik hayvan üreticisinin tepkisini bilen hükümet, bitkisel üretim tarafında en azından buğday üreticisinin gönlünü kazanmak için seçimin hemen öncesinde açıklayacağı bir fiyatla seçime gitme planı yapıyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından buğday alım fiyatları ile ilgili olarak 2-3 farklı senaryoda fiyat çalışması yapılırken, bu çalışmalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulmuş durumda.
Bakanlık kaynaklarından aldığımız bilgiye göre de 2 farklı fiyat ön plana çıkıyor.
Bu iki fiyatın arasında da tonda bin lira fark bulunuyor. Bu fiyatlardan hangisinin açıklanacağını da anket sonuçları belirleyecek.
Diğer yandan muhalefet tarafında da hububat alım fiyatlarına yönelik bir sessizlik hakim. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, buğday alım fiyatları ile ilgili iyi bir fiyat açıklayacağı kaydedilirken, hiçbir fiyat paylaşımı yapılmıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci senaryoda buğday alım fiyatını primler hariç 8 bin 450 lira, ikinci senaryoda ise yine primler hariç 9 bin 450 lira olarak açıklaması bekleniyor.
Bu yıl prim ödemesinde de bir değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl primler ürününü sadece TMO’ya satan çiftçilere ödenmişti. Bu yıl bu sınırlamanın kaldırılarak bütün çiftçilere ödenmesinin gündemde olduğu ifade ediliyor.
Primlerin 1000 lira ile 1200 lira arasında olması beklenirken, alım fiyatı ve primlerle birlikte en düşük buğday alım fiyatı 9 bin 450 lira, en yüksek buğday alım fiyatı ise 10 bin 650 lira olarak açıklanabilir.
Muhalefet mi, iktidar mı?
Bakalım çiftçiye en samimi fiyat kimden gelecek, onu da birkaç gün içinde göreceğiz.