Temelinde Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın harcı bulunan Çarşamba Şeker Fabrikasında verilen sözler yerine getirilmedi. 2011 yılında üretime ara verilen Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden üretime kazandırılması için 2020 yılında 25 milyon lira harcanırken, daha sonra ne olduysa bütün yatırımlar askıya alındı. 2020 yılında pandemi gerekçesiyle üretim bir yıl ötelenirken son 2 yılda ise şeker fabrikasının açılması tam bir yılan hikâyesine döndü. Şeker Fabrikasının açılıp açılmayacağı konusunda hiçbir yetkiliden kamuoyuna her hangi bir açıklamanın yapılmaması da dikkat çekiyor. 

Çarşamba Şeker Fabrikası ile ilgili verilen sözlerin yerine getirilmemesi çiftçiyi de tam bir hayal kırıklığına uğrattı. Fabrikanın açılacağı umuduyla bölgedeki çiftçi 2020 yılında yaklaşık 35 bin ton pancar üretimi yaparken, bu sözün yerine gelmemesinden dolayı bir sonraki yıl pancar üretimini 10 bin tona düşürdü. Bu yıl ise çiftçi taahhüt dahi vermeye yanaşmıyor. Çarşamba Şeker Fabrikası üretime başlayamadığı için çiftçinin ürettiği pancarlar Kastamonu Şeker Fabrikasına taşınarak işleniyordu bu da çiftçinin ayrı bir mağduriyet yaşamasına neden oluyordu.  

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden üretime döndürülmesiyle ilgili yapılan yatırımlar yarıda bırakıldı. 2020 yılında bölgedeki çiftçiye söz verilmesine rağmen yatırımlar bir türlü tamamlanmadığı için 2 yıldır fabrika yeniden üretime döndürülemezken, bu yıl da umutlar boşa çıktı.

2011 YILINDA ŞEKER ÜRETİMİ DURMUŞTU 

Türkşeker bünyesinde bulunan Çarşamba Şeker Fabrikası, bölgedeki çiftçilerin pancarın dışında başka ürünlere yönelmesinden dolayı 2011 yılından buyana üretim durdurulmuştu. 2020 yılında fabrikanın yeniden üretime kazandırılması için revizyon çalışmalarına başlanmış ve bölgedeki çiftçilerden de pancar taahhütleri alınmıştı. Revizyon çalışmalarına yaklaşık 25 milyon lira harcanırken, pandeminin araya girmesiyle birlikte fabrikanın çalıştırılması bir sonraki yıla devredilmişti. 

ÇİFTÇİ FABRİKA AÇILACAK UMUDUYLA PANCAR EKMEYE BAŞLAMIŞTI

2020 yılında çiftçiden yaklaşık 50 bin ton pancar ekme taahhüdü alınırken 33 bin ton pancar ekimi yapılmıştı. 2020 yılında fabrika üretime başlamadığı için çiftçinin ektiği bu pancarlar Kastomonu Şeker Fabrikasına aktarılarak işletilmişti. Fabrikanın açılmaması ve pancar aktarımında çiftçinin mağdur olmasından dolayı bir sonraki yıl pancar ekimi 10 bin tona kadar düştü. 2022 yılı kampanya döneminde ise taahhüt alınmasına rağmen çiftçinin pancar ekiminden tamamen uzaklaşması bekleniyor. 

TÜRKŞEKER GENEL MÜDÜRÜ MÜCAHİT ALKAN 2021 KAMPANYA DÖNEMİNDE AÇILACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Türkşeker Genel Müdürü Mücahit Alkan, Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden üretime kazandırılmasıyla ilgili iddialı açıklamalarda bulunmasına rağmen, gelinen noktada 25 milyon lira harcanmasına rağmen fabrikanın açılışı tam bir muammaya dönüşmesi dikkat çekiyor. 

FABRİKANIN ÜRETİME BAŞLAYABİLMESİ İÇİN YAKLAŞIK 100 MİLYON LİRA YATIRIMA İHTİYACI VAR

2020 yılında yapılan revizyon çalışmalarında 25 milyon lira harcanırken, üretime başlayabilmesi için yaklaşık 100 milyon lira bir yatırıma daha ihtiyacı bulunuyor. Fabrikanın üretime kazandırılması yönünde karar verilmesine rağmen yapılan yatırımların yarıda bırakılarak üretimin askıya alınması manidar bulunuyor. 

TÜRKŞEKER YÖNETİM KURULU AYLARDIR ATANMIYOR

Diğer yandan TÜRKŞEKER, özelleştirme kapsamından alınarak Varlık Fonu’na devredilirken, yönetim kurulunun da yeniden atanması gerekiyordu. Aylardır Türkşeker Yönetim Kurulu atanmadığı için Türkşeker’in başta şeker fiyatları olmak üzere Çarşamba Şeker Fabrikası örneğinde olduğu gibi bu tür yatırımlarda karar alamıyor. Türkşeker bünyesinde bulunan şeker fabrikaları yönetim kurulu atanamadığı için aylardır sahipsiz durumda. Böylesine stratejik öneme sahip fabrikaların bağlı bulunduğu Türkşeker’e yönetim kurulu üyelerinin aylardır atanmayarak sürüncemede bırakılması dikkat çekiyor. 

YILIN 365 GÜNÜ ÜRETİM YAPILABİLİR

Çarşamba Şeker Fabrikası’nın günlük 3 bin ton pancar işleme kapasitesi bulunurken, bir kampanya döneminde yaklaşık 40 bin ton şeker üretebiliyor. Diğer yandan Çarşamba Şeker Fabrikasının en önemli özelliklerinden birisi de bünyesinde ham şeker işleme tesisinin bulunması önemli bir avantaj sağlıyor. Bu özelliğinden dolayı fabrikanın Samsun limanına yakın olması, fabrikanın sadece kampanya dönemlerinde değil yılın 365 günü üretim yapma imkanı bulunuyor.