Pancar üreticisinin gübre sorunu nasıl çözülecek? Pancar üreticisinin gübre sorunu nasıl çözülecek?

TARIMDAN HABER ÖZEL / Bursa’da Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki çiftçiler, yaşadıkları fiyat sorununa dikkat çekmek için geçtiğimiz Perşembe günü eylem yaparak Bursa-Balıkesir yolu Karacabey mevkini traktörleriyle kapatmıştı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın konuşmasının ardından çiftçiler eylemlerine son vererek, yol trafiğe açılmıştı.

Ancak aradan 3 gün geçmesine rağmen, çiftçilerin domateste yaşadıkları fiyat sorununa henüz bir çözüm bulunamadı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Tarım Kredi Kooperatifleri, Türk Tarım ve yerel marketlerin domates alımına başlayacağını söylemişti. Demirtaş, çiftçilerin ısrarları sorularına rağmen fiyat konusunda bir rakam vermemişti.

MustafaKemalPaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, domates üreticisinin fiyat beklentisine yönelik henüz olumlu bir gelişme olmadığını belirtti. Salçalık ve sofralık domatesin eylem öncesindeki fiyattan satılmaya devam ettiğini dile getiren Aydemir, bu hafta içinde olumlu bir gelişmenin olmasını beklediklerini kaydetti.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin salçalık domates alımı yaparak fason üretim yaptıracağını ancak aldıkları duyumlara göre çiftçilerin burada çalıştığı fabrikalarda bu üretimin yaptırılacağını dile getirerek, “Çiftçinin çalışmadığı fabrikalarla anlaşma yapılırsa çiftçinin lehine olur” dedi.

PERSONEL MAAŞINI ÖDEYEMEYEN TÜRK TARIM, ÇİFTÇİDEN NASIL DOMATES ALACAK?

Diğer yandan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Türk Tarım'ın da çiftçiden domates alımı yapacağını açıklamıştı. Ancak Türk Tarım'ın personel maaşlarını bile ödeyemeyecek durumda olması bu alımı nasıl yapacağını konusunda soru işaretleri oluşturdu. Türk Tarım, tamamen işlevsiz bir hale gelirken sadece üst düzey yöneticilerine yüksek maaş ödeyen bir kurum durumunda. Bundan dolayı Türk Tarım'ın mevcut durumu ile ilgili bir rapor hazırlanarak Cumhurbaşkanlığına sunulması bekleniyor.