TMO'nun hububat fiyatlarını açıklamasının ardından çiftçilerden tepkiler gelmeye devam ediyor. 2024 hububat fiyatlarından memnun olmayan çiftçiler, açıklanan rakamların girdi maaliyetlerinin bile karşılanmadığını dile getirerek, arazilerini satmaya başladı.
Geçtiğimiz günlerde hububat fiyatlarını duyuran Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ekmeklik buğdayda alım fiyatını 9 bin 250 TL, makarnalık buğdayda 10 bin TL, arpada ise 7 bin 250 TL olarak açıkladı. Alım fiyatlarından memnun olmayan çiftçileri, desteklemeler de memnun etmedi. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) yer alan çiftçiler buğdayda ton başına 1.750 arpada ise 750 TL destekleme alacak.
Fakat verilen bu desteklemede çiftçinin yarasına merhem olamadı. Çiftçiler, artan girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurularak fiyatların tekrar gözden geçirilmesini talep etti.
ÇİFTÇİNİN MALİYETİ GÖZ ARDI EDİLDİ
Duvar Gazetesi'e konuşan Mardin Ziraat Odası Başkanı Şerif Öter, “Ellerine kağıdı kalemi alıp çiftinin girdisini, maliyetini, ne kadar masraf ettiğini hesaplamadılar. Bu çiftçi ne yesin? Yevmiye ile çalışan bir kişinin günlüğü bile karşılamıyor” dedi.
Çiftçilerin yalnızca bankalara borçlu olmadığını dile getiren Öter, "Çiftçi hem bankaya hem de DEDAŞ’a borçlu. Fiyatlarda eğer güncelleme yapılamıyorsa destek artırılsın, herkes ihracat yapabilsin" diye konuştu.
'ÇİFTÇİ TÜCCARA UCUZA SATMAK ZORUNDA KALIYOR'
Çiftçinin borcu nedeniyle elindeki mahsülü tüccarlara ucuza satmak zorunda kaldığını vurgulayan Öter, “35 yıldır bu işin içindeyim ilk defa Tarım Bakanlığı çiftçiyi bu kadar sıkıntıya düşürdü. Derdimizi anlatacak kimse de yok. Çiftçi böyle zarar ederse hayvancılığın başına gelen çiftçinin de başına gelecek. Zarar eden çiftçi artık kendini riske atmaz, bir sene tarlasını nadasa bırakır, diğer sene ekim yapar. Tarım darbe alırsa ülkenin ekonomisine de darbe olur. Bir an önce bu fiyatı gözden geçirmeleri gerekiyor, çiftçinin girdi maliyetini hesaplayan hiçbir vicdan sahibi bu fiyatı vermez” diye konuştu.
‘ÇİFTÇİ ARAZİSİNİ SATMAYA BAŞLADI’
Adıyaman Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı ise Adıyaman'daki çiftçilerin bankaya borçları ödemekte zorlandığını, böyle giderse önümüzdeki yıl çiftçilerin yüzde 50'sinin ekin ekemeyeceğini dile getirdi. Turanlı, "Şimdiden Adıyaman'dan vatandaşlarımız banka borçlarını ödeyemediği için arazilerini satmaya başladı" dedi.