Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, Et ve Süt Kurumu’nun 3 parti halinde ithal edeceği besilik sığır ithalatında, Mart ayında gelmesi beklenen ilk geminin Haziran ayına kaldığını açıkladı. Tarımdan Haber, kesim fiyatlarının sert bir şekilde yükselmesinin temelinde 600 bin baş besilik sığır ithalatında ESK’ya karşı güvensizliğin yattığına dikkat çekmişti. Şalgam, yaptığı açıklama ile ESK’nın program dahilinde Mart ayında ithal besilik hayvan getiremeyeceğini teyit etti.
Kocaeli Gazetesi’nden Furkan Uğur’un haberine göre, Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam yükselişini sürdüren et fiyatlarıyla ilgili En Kocaeli Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
FRANSA, BREZİLYA VE URUGUAY’DAN…
Fiyatların giderek yükselmesinin ardından kasapların kazancının da giderek düştüğünü söyleyen Şalgam, yükselişin önüne geçmek adına Et ve Süt Kurumu’nun yurt dışından getirilecek ithal canlı sığırların Haziran ayına kaldığını ifade etti. Buna göre Avrupa ve Güney Afrika’dan 600 bin besilik dana getirileceğini kaydeden Şalgam “Ocak ayında bekliyorduk. Haziran ayında getireceklerini açıkladılar. Buraya getirilen ve 299 kiloyu geçmeyecek hayvanlar en az 4-5 ay çiftçilerimiz tarafından beslenecek. 4 ay satmama şartı getirilecek. Genellikle Fransa, Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden Simental, Angus, Şarole ve Limuzin ırklarından olacak.
KESECEK DANA BULAMIYORUZ!
Bu hafta 310 liraya dana kesildi. Kesecek dana bulamıyoruz. Ülkemizde şu an dana az. Yeterli olsa yurt dışından getirmeyiz. Benim gördüğüm kadarıyla bakan Pekdemirli döneminde süt fiyatları çok düşük kaldı. 2 buçuk milyon civarında inek kesime gitti. Ana olmayınca buzağı olmuyor. Buzağı olmayınca et olmuyor. Süt fiyatlarından köylü memnun değil. 13 liradan alıyorlar.
Köylü 17-18 lira fiyat bekliyor. Sütten para kazanamayan üretici ineklerini kestiriyor ya da bu işi bırakıyor. Köyden şehre göç ediyor. En azından gideyim asgari ücrette çalışayım böyle bir riske girmeyeyim diyor. Biz insanlarımızı köyde kalmasını sağlarsak, para kazanabileceği rakamları getirebilirsek, köyde kalır. Et problemini de bu şekilde sağlamış olur. İnek yoksa süt, peynir ve diğer şeyler de olmaz.”