SADETTİN İNAN / İç piyasada üretici hayvanını kestiremezken, Et ve Süt Kurumu et ithalatına yoğun bir şekilde devam ediyor. ESK, Polonya BEEF şirketi ile 10 bin ton karkas ve 3 bin ton da kemiksiz et olmak üzere 13 bin tonluk yeni bir ithalat sözleşmesi imzaladı. ESK’nın Polonya’dan yaptığı et ithalatını 1,5 yıldır sadece bu firma üzerinden yapması dikkat çekerken, Polonya BEEF şirketinin kestiği hayvanlara ait görüntüler et ithalatında büyük vurgunu gözler önüne serdi.

ESK 13 BİN TON ET İTHALATI İÇİN YENİ BİR SÖZLEŞME İMZALADI!

Damızlık düve, buzağı ve besilik erkek dana fiyatları kaç lira oldu? Güncel canlı hayvan fiyatları… Damızlık düve, buzağı ve besilik erkek dana fiyatları kaç lira oldu? Güncel canlı hayvan fiyatları…

Et ve Süt Kurumu, Polonya BEEF şirketi ile yılsonuna kadar ithal edilmek üzere 13 bin tonluk yeni bir et ithalat sözleşmesi imzaladı. 10 bin ton karkas, 3 bin ton kemiksiz et ithal edecek olan ESK, karkas eti 5,41 Euro’dan, kemiksiz eti de 7,20 Euro’dan ithal edecek.

ESK ET İTHALATINI TAMAMEN BU FİRMA ÜZERİNDEN YAPIYOR! KİM BU MACARİSTAN'DAKİ TÜRK FİRMASI?

ESK’nın et ithalatı ile ilgili yaptığı ihaleyi garip bir şekilde sürekli Polonya BEEF şirketi kazanıyor. Polonya BEEF şirketinin arkasında Macaristan’da bir Türk firmasının da bulunması dikkat çekiyor. ESK’nın ithalatla ilgili yaptığı ihaleleri, diğer teklif veren firmaların kazanamaması, bu firma üzerinden yapılan ithalatı tartışmalı hale getirirken, firmanın kesimini yaptığı hayvanlara ait görüntüler ise vurgunu gözler önüne seriyor.

İŞTE VURGUNU BELGELEYEN GÖRÜNTÜ! 

ŞARTNAMEYE AYKIRI HAYVANLAR KESİLEREK TÜRKİYE’YE İTHAL EDİLİYOR!

ESK’nın ithal etle ilgili şartnamesinde, kesimi yapılacak hayvanların et ırkı olması gerekirken, süt ırkı hayvanların kesilmesi ve bu kesime gönderilen veteriner hekimlerin şartnameye aykırı kesimlere göz yumması ithal ette nasıl bir vurgun yapıldığını ortaya koyuyor.

AVRUPANIN DÖKÜNTÜ SÜT IRKI HAYVANLARI KESİLİYOR!

ESK’nın ithalat sözleşmesi imzaladığı Polonya BEEF şirketinin kesimini yaptığı ve Tarımdan Haber’in ulaştığı görüntüde ağırlıklı olarak süt ırkı holstein olması ithal etteki büyük vurgunu net bir şekilde belgeliyor.

50 BİN TON ET AYNI FİRMA ÜZERİNDEN İTHAL EDİLDİ!

ESK’nın son 1,5 yılda Polonya’dan yaptığı et ithalatını sürekli Polonyo BEEF şirketi üzerinden yaptı. Bugüne kadar Polonya BEEF şirketinden toplam 35 ton karkas, 15 bin ton da lop et olmak üzere 50 bin ton et ithal edildi.

İHALELER GERÇEK FİRMALAR ÜZERİNDEN YAPILMIYOR!

Şartnameye aykırı hayvanların kesilmesi, ESK’nın Polonya BEEF şirketi üzerinden yaptığı et ithalatını tamamen şaibeli hale getirirken, yapılan ihalelerin gerçek firmalar üzerinden yapılmadığına yönelik iddiaları gündeme getiriyor. Islak imzaların denetlenmesi durumunda ithalattaki büyük vurgunun ortaya çıkacağı kaydedilirken, Polonya BEEF şirketinin arkasında Macaristan’da bir Türk firmasının da bulunması ithalatta kurulan vurgun düzeneğini gözler önüne seriyor.

KİLODA 70 CENT KİMLERİN CEBİNE GİDİYOR?

ESK’nın şartnamesinde özellikle etçi ve kombine ırklar ile bu ırkların melezleri olan erkek sığırlardan elde edilmiş olan etlerin ithal edilebileceği belirtilmesine rağmen, Polonya BEEF şirketinin kesimlerinde ağırlıklı olarak zayıf sütçü ırk hayvanları kesmesi, kiloda 70 centlik vurgun yapıldığını gösteriyor. Sütçü ırk hayvan kesimi ile etçi ırk hayvan kesimi arasında ortalama 70 cent fark bulunduğu kaydedilirken, bu farkın kimlerin cebine gittiği merak ediliyor.

BAKAN YARDIMCISI AHMET GÜMEN İTHAL ET DEVAMLI GELECEK!

Tarımdan Haber’in ulaştığı görüntüler et yapılan büyük vurgunu gözler önüne sererken, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, ithal etin devamlı geleceğini belirtti. Bursa’da üretici birlikleri ile bir araya gelen Gümen, et ithalatının durması durumunda iç piyasada fiyatların yükselişe geçeceğini ileri sürerek,  et ithalatına devam edileceğini kaydetti.

AHMET GÜMEN ESK’NIN YAPTIĞI SÖZLEŞMELERİ NEDEN KONTROL ETMİYOR?

ESK’nın sürekli aynı firma üzerinden yaptığı ve tamamen şartnameye aykırı hayvanları kestirerek Türkiye’ye ithal ederken, Bakan Yardımcısı Gümen’in yapılan vurgunla ilgili bir inceleme yaptırmaması dikkat çekiyor.