SADETTİN İNAN / ESK’nın Uruguay’dan ithal ettiği besilik hayvanlar bugün İskenderun Limanından besicilere teslim edilmeye başlandı. Ancak gemiden inen hayvanların aşırı derecede üzerleri gübreli olması dikkat çekti. Bu durum hem hayvan ıslahı açısından ciddi bir sorun oluştururken, hem de üreticinin aldatılması anlamına geliyor.

Geçtiğimiz günlerde gelen gemideki hayvanların aşırı derecede gübreli ve sakat olmasından dolayı üreticiler tepki göstermişti. Bakanlık yetkililerinin bu soruna çözüm bulacakları yerde, aynı hataya devam edilmesi tepkileri daha da artırdı.

ÜRETİCİ GÜBREYE HAYVAN BAŞI 6 BİN LİRA ÖDÜYOR!

İthal besilik dananın canlı ağırlık fiyatı 6 dolar yani 192 liradan üreticiye satıldığı düşünülürse, hayvanların üzerinde ortalama 30 kg gübre hesap edildiğinde üreticiden haksız bir şekilde yaklaşık 6 bin lira fazladan para alınmış oluyor. Üreticiden haksız bir şekilde hayvan başı alınan 6 bin lira, 18 bin başlık bir gemide toplam 108 milyon lira para ediyor.

Tarımda üreten cezalandırılıyor! 1 litre süte 1 litre su alınamıyor! Tarımda üreten cezalandırılıyor! 1 litre süte 1 litre su alınamıyor!

108 MİLYON LİRA KİMİN CEBİNE GİRİYOR?

İthal edilen besilik hayvanların aşırı derecede gübreli olması ciddi bir yolsuzluğu gündeme getirirken, ESK yönetiminin de bu duruma göz yumması manidar karşılanıyor. 18 binlik bir gemide sadece gübreden dolayı yapılan vurgun 108 milyon lirayı buluyor. 

GÜBRELER KİLODAN DÜŞÜLMÜYOR!

İthal besilik hayvanların üzerindeki gübre miktarının düşülmeden üreticiye teslim edilmesi, bunun maksatlı bir şekilde yapıldığı iddialarını gündeme getiriyor.