Et ve Süt Kurumu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 2017 yılında başlatılan tüketiciye indirimli et uygulaması kapsamında bugüne kadar 100 bin ton indirimli et satışının gerçekleştirildiği belirtildi. 

ET FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİ AMACIYLA BAŞLATILMIŞTI 

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Et ve Süt Kurumu tarafından, et fiyatlarının düşürülmesi amacıyla başlatılan uygulama ile 81 ilde  şubesi bulunan anlaşmalı marketlerde bugüne kadar yaklaşık 100 bin ton indirimli et satışı gerçekleştirildi.
Türkiye’nin 81 ilinde bulunan zincir marketler 100 bin ton Et ve Süt Kurumu markalı eti kilogramı 32 liradan kıyma, 35 liradan kuşbaşı şeklinde tüketiciye ulaştırdı.

İNDİRİMLİ ET SATIŞINDAN DOLAYI FİYAT ARTIŞLARININ ÖNÜNE GEÇİLDİ 

Et ve Süt Kurumunun indirimli et  uygulaması ile birlikte son iki yıl boyunca kıyma ve kuşbaşı fiyatlarında artışın önüne geçilmiş oldu.

ARACI FİRMALAR BÜYÜK BİR KAZANÇ ELDE ETMİŞTİ 

Bilindiği üzere indirimli et satışı bir çok tartışmayı da beraberinde getirmişti. Başlangıçta marketlere etler aracı firmalar aracılığıyla verilmişti. Aracı firmaların burada büyük bir rant sağladığı ortaya çıkarken, daha sonra aracı firmalar iptal edilerek kurum marketlere doğrudan kendisi vermeye başlamıştı. 

ET FİYATLARININ ARTMAMASININ NEDENİ UCUZ ET Mİ YOKSA YOĞUN İTHALAT MI?

Tarım Bakanlığının süt oyunu deşifre oldu! Süt fiyatlarını baskılayarak enflasyon düşer mi? Tarım Bakanlığının süt oyunu deşifre oldu! Süt fiyatlarını baskılayarak enflasyon düşer mi?

Et ve Süt Kurumunun açıklamasında indirimli et satışından dolayı iki yıl boyunca kıyma ve kuşbaşı fiyatlarında artışın önüne geçildiği savunulsa da fiyatların artmamasının en önemli nedeni 2018 yılında yapılan plansız ve yoğun ithalattan kaynaklanıyor. Hayvancılıkta yapılan plansız ve yoğun ithalat, yerli üreticiye de büyük bir darbe vurdu. Girdi maliyetleri artarken, kesim fiyatlarının uzun bir süre yerinde sayması, üreticinin zararına üretim yapmasına neden oldu.