Büyükbaş yem fiyatlarında, besilik ve süt yemi; tavukçulukta yumurta ve etlik piliç güncel yem fiyatları nedir? Yem fiyatları sürekli değişkenlik gösterdiği için aylık fiyatlar da önem taşıyor.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin verilerine göre güncel yem fiyatlarını ve aylık fiyatlar arasındaki farkları buradan inceleyebilirsiniz.
ARALIK'TA YEM FİYATLARI ARTTI
Yem fabrikalarından derlenen rakamlara göre geçtiğimiz Aralık ayında bütün yem çeşitlerinin arttığı görülüyor. Fiyatlar Ekim ayında düşerken, Kasım ayında da bir değişim olmadı. Ancak Aralık ayında, etlik piliç yemi 110 TL, yumurta yemi 140 TL, süt yemi 140 TL ve besi yemi 140 TL arttı.
2019'un son dört ayın yem fiyatları karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Verilen yem fiyatı fabrika çıkışı bayi karları eklenmemiş fiyatlardır.
BAYİ FİYATLARINA YÜZDE 10 KAR EKLENİYOR
Örneğin Aralık ayı için belirtilen 1390 tl/ton besi yemi fiyatı için çuval fiyatı (50 kg) 69,5 TL olmaktadır. Besici bunu bayiden alırsa (%6-12 arasında şu aralar ortalama %10) bayi karı eklenmektedir. Bu durumda çuvalı 76,45 TL olmaktadır.
DOĞRUDAN FABRİKADAN ALINIRSA NAKLİYE MASRAFI DEVREYE GİRİYOR
Eğer bir besici ben bayiden almak yerine 2-3 ton (düşük miktarda) yem fabrikasından alayım derse bu sefer nakliye masrafı üzerinde biner ve bayiden alacağı fiyattan daha fazla ödemek durumunda kalabilir (nakliye+bindirme+indirme maliyetleri).
BÜYÜK VE KÜÇÜK ALICIDA FİYATLAR ÇUVALDA 3-4 TL OYNUYOR
Büyük alıcı ile küçük alıcının aldığı fiyatlar arasındaki fark çuval başına 3-4 TL oynamaktadır.
Sektörde 30-60-90 günlük vadeler bulunmaktadır. Vade farkı 30 gün için çuval başına 1-1,25 tl, 60 gün için 2-2,50 tl, 90 gün için 4-5 tl civarındadır.
YEM SANAYİNDE KULLANILAN HAMMADDE FİYATLARI
Yem fiyatlarını doğrudan etkileyen yem sanayinde kullanılan hammadde fiyatlarının takibi de önem taşıyor. Yem sanayinde kullanılan hammaddelerin güncel fiyatları ile geçmiş ayların fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz.