Ulusal Süt Konseyi, aylık olarak yayınladığı çiğ süt maliyet hesaplarını 2 aydır yayınlamıyor. Çiğ süt maliyet hesaplarının yayınlanmaması, üreticinin yaptığı zararına üretimin gizlenmesi anlamına gelirken, bu durum Ulusal Süt Konsey'i kime hizmet ediyor sorusunu gündeme getirdi. Artan yem maliyetlerinden dolayı süt üreticisi 9 liraya satması gereken çiğ sütü 4.7 liraya satarken, her bir litre sütte 4.3 lira zarar ediyor. Zarar eden bir üreticinin ayakta kalması mümkün değilken, yetkili organların bu duruma seyirci kalması manidar bulunuyor.
OCAK-ŞUBAT AYLARININ ÇİĞ SÜT MALİYET HESAPLARI YAYINLANMADI
Ulusal Süt Konseyi, aylık olarak yayınladığı bölgelere göre çiğ süt maliyetlerini 2 aydır yayınlamıyor. En son Aralık ayı çiğ süt maliyetini yayınlayan Ulusal Süt Konseyi, Ocak ve Şubat aylarına ait süt maliyet hesaplarını yayınlamadı.
SÜTTE MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR!
Ulusal Süt Konseyi’nin süt maliyet hesaplarını yayınlamaması, hayvancılık sektöründe yaşanan krizi gözler önüne sererken, Konseyin üreticinin zararına yaptığı üretimi resmileştirmemek için maliyet hesaplarını yayınlamadına dikkat çekiliyor.
YEM FİYATLARINA SON 10 GÜNDE 50 LİRA BİRDEN ZAM GELDİ
Sadece son 10 günde yem fiyatlarına çuvalda 50 TL zam gelirken, süt yemi fiyatları 280-300 liraya çıktı.
1 KG YEM 6 LİRA OLDU!
Buna göre 1 kg yem 6 lira olurken, çiğ süt fiyatının hala 4.7 lirada kalması, ülke hayvancılığının göz göre göre bitirilmesi anlamına geliyor.
ULUSAL SÜT KONSEYİ YEM FİYATLARININ ARTMASI DURUMUNDA TOPLANMA SÖZÜ VERMİŞTİ!
Ulusal Süt Konseyi’nin Kasım ayında yaptığı son toplantıda fiyatlarda olağanüstü bir durum olması konusunda tekrar toplanma kararı alınmasına rağmen Konseyin hala toplanmaması manidar bulunuyor.
KASIM AYINDA ÇİĞ SÜT FİYATLARI YÜZDE 47 ARTIRILMIŞTI
Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi’nin Kasım ayında yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatlarına 8 Aralık’tan geçerli olmak üzere yüzde 47 artış yaparak 3.2 TL’den 4.7 TL’ye çıkarılmıştı. Ancak yeni fiyatın üstünden 3 ay geçmeden, yapılan yüzde 47 oranında artışın da bir anlamı kalmadı.
ÜRETİCİNİN 1 KG SÜTE 1.5 KG YEM ALMASI GEREKİYOR
Normalde süt üreticisinin üretimini sürdürebilmesi için sattığı 1 kg süte karşılık 1.5 kg yem alabilmesi geliyor. Bugün 1 kg yemin 6 lira olduğu düşünüldüğü, çiğ süt fiyatlarının 9 TL olması gerekiyor. Ancak üretici artan maliyetlerden dolayı 9 liraya satması gereken sütü 4.7 liraya satıyor. Bu rakamlara göre üretici ürettiği her 1 kg sütte 4.3 lira zarar ediyor.