Tarımsal üretim planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili neler değişti? Tarımsal üretim planlaması kapsamında desteklemelerle ilgili neler değişti?

Hububat, buğday, arpa, darı, çavdar, mısır gibi, un yapmaya yarayan (un veren) taneli bitkilerdir. Hububat adı verilen tahıl olarak bilinen bu unlu bitkiler botanikte Buğdaygiller familyasına girer. İklim istekleri bakımından buğday, arpa, çavdar ve yulaf serin iklim tahılları iken; mısır, çeltik, darı ve kuşyemi sıcak iklim tahıllarıdır. Dünyada ekim alanı ve üretim miktarları bakımından en yüksek olan ürün grubu hububattır. 

BAŞLICA HUBUBAT ÜRÜNLERİ

Arpa: Buğdaygillerden bir bitki cinsidir. Arpa, buğday ve çavdardan daha kısadır. Hazmı kolay bitki türüdür. Kara arpa ve beyaz arpa olarak iki cins arpa unu ekmek hamuruna katılır. Ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılır. 

Buğday: Tarihin eski çağlarından beri ekmeğin ana maddesini oluşturur. Orta yağışlı ve güneşli iklimleri, killi kumu, kireçli toprakları tercih eder. Buğday üç kısımdan oluşur. Saçak kök, sap kısmı, gövde. 

Darı: Tahıl çeşidi olarak bilinmektedir. Kuşyemi olarak da kullanılır. 

Mısır: Türkiye’de çok yetiştirilen bir bitkidir. Boyu bazen 1.5, 2 metreyi bulur. Besin yönünden zengindir. 

Pirinç: Su içinde yetişir. Bütün dünyada en çok tüketilen tahıllardandır. 

Çavdar: Önemli tarım bitkisidir. Buğdaygiller familyasındandır. Çavdar unu buğday unundan daha esmer olur. Daha az nişasta vardır. Sapları kurutulmuş olarak çiftlik hayvanlarına yedirilir. Alkol üretiminde yararlanılır. 

Yulaf: Buğdaygillerden bitkidir. Salkım gibi aşağı sarkan yapısı vardır. Nemli-ılık yerlerde yetişir. Besin değeri yüksek bir tahıl çeşidi olarak hastalara ve çocuklara verilir.