Et ve Süt Kurumu, iç piyasada kesim fiyatları düşmesine rağmen et ve canlı hayvan ithalatını yoğun bir şekilde sürdürmesi dikkat çekiyor. ESK, bir taraftan canlık kasaplık hayvan ithal ederken, diğer yandan ithal ettiği karkas eti belli marketlere satıyor. Söz konusu bu marketlere satılan etlerin gerçek manada vatandaşa satılıp satılmadığı tam bilinmezken, bu ithalattan belli kesimlerin ciddi anlamda kazanç elde ettiğine dair ciddi iddialar bulunuyor.
İTHALAT LOBİSİNDEN DOLAYI MI İTHALAT DURDURULMUYOR?
ESK'nın kesim fiyatlarının düşmesine rağmen ithalata devam etmesi bu rant lobisini gündeme getirirken, ülke hayvancılığı da yapılan ithalatla büyük bir darbe yiyor.
Diğer yandan Aydın’ın Söke ilçesinde hayvancılık ve çiftçilik yapan Kemal Kocabaş, yanlış ithalat nedeniyle süt ve et fiyatının düştüğünü buna karşın yem fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı bazı üreticilerin hayvan yetiştiriciliğini bırakıp işletmelerini kapattığını söyledi.
Yeni Söke Gazetesinden Abdurrahman Fırat'ın haberine göre, Söke Ziraat Odası eski Başkanı Kemal Kocabaş, tarımın yanı sıra hayvancılık da yapıyor. Bağarası karayolu üzerinde bulunan çiftliğinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Kocabaş, hayvancılık sektörünün problemlerine dikkat çekti. 2024 yılında yurt dışından çok sayıda hayvanın ithal edildiğini belirten Kocabaş, yanlış ithalatın ülkedeki hayvan üreticilerine zarar verdiğini söyledi.
İTHALATLA SÜT ÜRETİMİ YÜKSELİŞE GEÇTİ
Yem fiyatlarının bir türlü düşürülmemesine rağmen et ve sütün fiyatının aşağı düştüğünü kaydeden Kocabaş, “Gerekse süt damızlık düve ithalatı, gerekse et ithalatı ve etçi hayvan ırklarının ithalatı şu anda bol miktarda Türkiye'ye girmekte ve bunun neticelerini 2-3 ay sonra görmeye başlayacağız. Haziran ve Temmuz ayları ortalamaları geçen yıllara göre süt miktarının önemli bir yükseliş meydana geldiğini TÜİK açıkladı. Ette arz fazlası var ve buda önümüzdeki günlerde daha belirgin hale gelecek.” dedi.
ET FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ
Şuanda et fiyatlarında önemli miktarda düşüş yaşandığının altını çizen Kocabaş, “Kurban Bayramı sonrası karkas dana fiyatı 360 lirayken, şu anda 300 lira bandına düştü. Dişi hayvan fiyatı da 330 liralardan 220 liraya düşmeye başladı. Şu anda hem hayvanlarımızı kestirmekte zorluk çekiyoruz hem de sütlerimizi vermekte sıkıntılar yaşanmaya başladı. Önümüzdeki Eylülden itibaren bunu açık ve hızlı bir şekilde görmeye başlayacağız.” diye konuştu.
AŞIRI İTHALAT HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜ TEHLİKEYE DÜŞÜRDÜ
Süt stoklarına da dikkat çeken Kocabaş, “Görüştüğümüz mandıracı arkadaşlarımız sütleri almamaktalar ve ellerindeki stokların önemli miktarda çoğaldığını ve depolamada sıkıntı yaşadıklarından dolayı peynir ve diğer süt ürünlerini yapmamaya başladılar. Bu da süt fazlalığının meydana geldiğini gösteriyor. Onun için Tarım ve Orman Bakanı'ndan biz acil olarak ithalatın kesilmesini arzu ediyoruz.
Şu anda hala genç düveler ve genç kasaplık hayvanlar ithal edilmekte, binlercesi gelmekte. Bunun için acilen Tarım ve Orman Bakanı'na buradan bir çağrıda bulunuyorum sizlerin aracılığıyla. İthalatın acilen kesilmesi gerekiyor. İthalatı kesmezlerse önümüzdeki yıllarda hayvancı sıkıntıya düşecek. Sütünü satamayan, danasını kestirmeyen üretici zora düşecek. Üretici yok pahasına elindeki hayvanları satıp besihaneleri boşaltacak hale gelecek. Bu da ileriki dönemde hayvancılığın sonu olacak.” sözlerini kaydetti.