6 ay önce Tarım

Hububat fiyatında sakin seyir devam ediyor. Ticaret Borsaları, 9 gün bayram tatilinin ardından dün işleme başlarken, ekmeklik buğday ortalama 9 bin liradan, makarnalık buğday 11 bin 300 liradan ve arpa fiyatı da 8 bin liradan işleme başladı.

6 ay önce Hayvancılık

Et fiyatları gündemdeki yerini korurken, karkas kesim fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Karkas kesim fiyatları bayram tatili haftasında da yükseldi. En yüksek artış inek karkas kesim fiyatında yaşandı. İşte güncel karkas kesim fiyatları…

6 ay önce Tarım

Küresel sıcaklık 2023-2024 kış döneminde yüzünü iyiden iyiye gösterirken, Türkiye’nin batı bölgelerinde neredeyse hiç kar yağmaması, tarımsal üretimde ciddi rekolte sorununa yol açmasından endişe ediliyor. Ancak Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün haftalık hava durumu tahmin raporu umut vermeye başladı.

6 ay önce Hayvancılık

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını litrede 1,15 lira yani yüzde 8,5 artırırken, sütte oynanan büyük oyun da gözler önüne serildi. Haftalardır yayınlanmayan Şubat ayı çiğ süt üretim maliyeti, çiğ süt fiyatlarına yapılan artışla birlikte aynı gün yayınlanırken, süt üreticisinin zararına üretim yaptığı da Ulusal Süt Konseyi tarafından resmen tescillendi.

6 ay önce Hayvancılık

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatının 13,5 liradan, 14,65 liraya çıkarıldığını duyurdu. Yeni fiyat 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak.

6 ay önce Edirne

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, buğdayın ne kadar dane yapacağını belirlediği dönem olan başaklanma dönemine girdiğini belirterek, bu dönemde yağacak yağışların verimde belirleyici rol oynayacağının altını çizdi.

6 ay önce Konya

Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, kışın yeterli yağış olmadığını ancak Nisan, mayıs yağışlarının önemli olduğunu belirterek, "Bu dönemde beklediğimiz yağışları alabilirsek buğdayda geçen yılki rekolteyi yakalayacağız" dedi.

6 ay önce Tarım

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsünün 22 yıldır üzerinde çalıştığı ve Parla ismi verilen yeni buğday çeşidi, tescillendi. Yeni buğday çeşidinin diğer buğday çeşitlerine göre 100, 150 kilogram daha verimli olduğu kaydedildi.

6 ay önce Hayvancılık

Yapılan yoğun ithalata rağmen et fiyatları yükselmeye devam ederken, fiyat artışının bir rastlantı olmadığı ortaya çıktı. Sektörde yaşanan sorunları görenlerin 8 ay önceden et fiyatının kaç liraya çıkacağını çok rahat öngörebileceğini ortaya koyarken, Bakanlık bürokratlarının bu öngörüden yoksun olması ise liyakatsizliği gözler önüne serdi.

6 ay önce Tarım

Çiftçi kuruluşu Gübretaş, 2023'ün 4. çeyreğinde 1 milyar lira zarar açıklayarak yeni bir rekora imza atarken, gübre üretim ve satış miktarının düşmesiyle birlikte gübre piyasasında pazar payını da hızla kaybediyor. Türkiye'nin tarımsal üretimi için önemli bir fonksiyonu bulunan Gübretaş'ta bu yaşanılanlar, ülke tarımı için de kaygı vermeye başladı.