TARIMDAN HABER ÖZEL / Çiğ sütte maliyetler artarken, süt fiyatları güncellenmeyerek üreticinin zarar etmesine göz yumuluyor. Kasım ayında toplanması beklenen Ulusal Süt Konseyi’nin toplantısı Aralık ayına devredilirken, Aralık ayında yapılacak süt fiyatlarındaki artış ise Ocak ayından itibaren geçerli olacak.
TARIM BAKANI SÜT ÜRETİCİSİNE VERDİĞİ SÖZLERİ UNUTTU!
Tarım Bakanlığı, süt fiyatlarındaki artışın 2024 yılı enflasyona yansımaması için böyle bir formül bulduğu kaydedilirken, süt üreticisine verilen sözler de unutulmuş oldu.
USK 3 AYDA BİR TOPLANARAK SÜT FİYATLARI MALİYETLERDEKİ ARTIŞA GÖRE GÜNCELLENECEKTİ!
Ulusal Süt Konseyi en son Ağustos ayında toplanırken, toplantı sonrası yapılan açıklamada konsey toplantısının 3 ayda bir yapılacağı ve maliyet artışlarının süt fiyatlarına yansıtılacağı sözü verilmişti.
USK ARALIK AYINDA TOPLANACAK YENİ SÜT FİYATI 1 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK!
Gelinen noktada Ulusal Süt Konseyi, Kasım ayında toplanmazken, toplantının Aralık ayına ertelendi. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, süt fiyatlarına yapılacak artışın 2024 yılı enflasyonuna yansımaması için süt toplantısının bilinçli bir şekilde Aralık ayına ertelendiği kaydedilirken, Aralık ayında belirlenecek yeni süt fiyatının da 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacağı belirtildi.
2024 ÇİĞ SÜT FİYATI NE KADAR? ZARAR EDEN SÜT ÜRETİCİSİ ÜZERİNDEN ENFLASYON HESABI!
Süt üreticisinin maliyetleri artarken, süt fiyatlarının enflasyon kaygısıyla artırılmaması üreticiye büyük bir darbe vuruyor. Çiğ süt fiyatları en son Mayıs ayında artırılarak 14,65 lira olmuştu. Ancak Mayıs ayından buyana yem fiyatları başta olmak üzere üreticinin bütün maliyet kaleminde ciddi artışlar oldu.
1 LİTRE SÜTÜN MALİYETİ NE KADAR? USK BİLE MALİYET ARTIŞINI GİZLEYEMEDİ!
Ulusal Süt Konseyi bile 1 litre sütün üretim maliyetindeki artışı artık gizleyemiyor. USK’ya göre Eylül ayında 1 litre sütün üretim maliyeti 12,96 lira iken, maliyetler Kasım ayında 43 kuruş artarak 13,39 liraya çıktı.
EKONOMİ YÖNETİMİNİN GÜCÜ SADECE ÜRETİCİYE YETİYOR!
Sütte üretim maliyeti artarken, üreticinin sütüne ‘enflasyonu artırır’ gerekçesiyle artış yapılmaması, hayvancılığa bakılan şaşı bakışı ortaya koyarken, ekonomi yönetiminin de enflasyon hesabında gücünün sadece üreticiye yetmesi dikkat çekiyor.