Rapora göre, azalan yağışlar 22 ilde tarımsal kuraklığa neden oldu. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, özellikle buğday rekoltesinde ciddi kayıp yaşandığını söyledi. Bayraktar, "kuraklık nedeniyle üreticinin maliyetleri de arttı" dedi. TZOB'un raporuna göre, Türkiye'de 22 ilde tarımsal kuraklık yaşanıyor. Ekim-Nisan ayları arasında yağışlar, geçen yıla oranla yüzde 18 virgül 6 azaldı. Bu durum, özellikle buğday ve arpa gibi hububat üretimini olumsuz etkiledi.

BUĞDAYDA KAYIP BÜYÜK

Kuraklığa bağlı olarak geçen yılın buğday rekoltesine göre yaklaşık 2 milyon ton kayıp beklendiğini ifade eden Bayraktar, ''Geçen yıl 20 milyon 500 bin ton olan rekoltenin yüzde 9,75 azalarak 2021 yılında yaklaşık olarak 18 milyon 500 bin ton olması tahmin edilmektedir” bilgisini verdi. 

TMO HUBUBAT FİYATINI ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETMEYECEK ŞEKİLDE AÇIKLAMALI

“Hasat sezonuna girdiğimiz bugünlerde ekiliş ve piyasa öngörülerini değerlendirmekte fayda vardır” diyen Bayraktar, tarımsal emtia fiyatının kasım ayından beri son sekiz yılın zirvesini gördüğünü hatırlatarak, “Bayramdan sonra buğday ve arpada müdahale alım fiyatlarının açıklanması beklenmektedir. Maliyetlerdeki ve girdi fiyatlarındaki artış, döviz kurundaki değişim, yurt dışı fiyatlarındaki hareketlilik, enflasyon, refah payı gibi nedenlerle TMO bu yıl çiftçilerimizi mağdur etmeyecek seviyede hububat fiyatını açıklamalıdır.

TÜRKİYE'DE KURAKLIKTAN ZARAR GÖREN İLLER VE BUĞDAYDA ÜRETİM KAYIPLARI