Acaba, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya canlı hayvan ithalatının sakıncalarından bahsediliyor mu?
Basında ve medyada bu konuyu göremiyoruz.
Neden hayvancılıkta ithalat söz konusudur?
Hayvancılığımızda sorunlar çözülemediğinden canlı hayvan ve et ithal ediyoruz. Hayvancılık politikası, reklamları yapılan üretim planı ile hangi yıllarda bu sorun çözülecek? Eskiden olduğu gibi ne zaman canlı hayvan ve et ihracatımız başlayacak?
Amerika Birleşmiş Devletleri, Meksika’dan canlı sığır ithalatını durdurdu.
Bunun nedeni ise bir sineğin larvası olan, Cochliomyia hominivorax isimli et yiyen parazit olarak bilinen parazitin büyükbaş hayvanlarda saptanması oldu.
Dişi sinek, sıcakkanlı hayvanların açıkta kalan etlerine yüzlerce yumurta bırakır. Yumurtalar, kendilerini canlı dokuya tıkayan larvalara dönüşür.
Solucan sineği larvaları (kurtçuklar) konak canlının etinde olgunlaşıp konaktan ayrılıp yere düşene kadar beslenirler.
Sığırları canlı canlı yiyen bu parazit Kuzeye, ABD’ye doğru gidiyordu.
Daha önce Kuzey Amarika’da kurtçuk ortadan kaldırılmıştı. Ancak Panama’da ki kontrol çabaları başarısız oldu. Şimdi sığır kaçakçıları parazitin kuzeye ilerlemesine yardımcı oluyor.
ABD Tarım Bakanlığı 22 Kasım’da, Güney Meksika’daki hayvanlarda et yiyen bir parazit tesbit etikten sonra Meksika’dan sığır ithalatını geçici olarak durdurdu. ABD ve Meksika sınırının, sığırlara ne zaman açılacağı da belli değildir.
Bu ülkelerde ve Avustralya’da ihbarı mecburi hastalık olarak tanımlanmıştır.
Ülkemizde ihbarı mecburi hastalıklar içinde yer almıyorsa bu konu ile ilgili önlemler alınmalıdır.
Gördüğümüz gibi ithal canlı hayvan getirmenin zorlukları var. Ülkemizde bugüne kadar karşılaşmadığımız sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.
Üzerleri boklu gelen ithal canlı hayvanları gördük. O nedenle bu konu üzerine gidilmelidir. Hastalık, sağlık, hijyen konularında daha sık kontrol ve denetleme yapılmalıdır.
Ülkemize de sıçrama ihtimali olduğu unutulmamalıdır.
Bu katil sinek alışılmamış coğrafi bölgelere yayılıyor…