****Öncelikle, “Brain rot” yani beyin çürümesi yılın kelimesi seçildi.

Zihin uyuşturan içeriklerin sonsuz kaydırılmasının etkisini anlatıyor.

 Beyin çürümesi, özellikle önemsiz veya zorlayıcı olmadığını düşünülen materyalin (özellikle de günümüzde çevrimiçi içerik) aşırı tüketiminin sonucu olarak görülen,  bir kişinin zihinsel veya entelektüel durumun bozulmasıdır.

Özellikle sosyal medyada düşük kaliteli, gereksiz ve faydasız içeriklere fazla maruz kalmanın verdiği hasardır.

****Ekonomi ve tarımda artık çiçekler açmamaya başladı.

**Güzel günler, iyi günler, aydınlık günler gelecek diyoruz. Burada bir sıkıntı var. İyi, güzel ve aydınlık günleri kimse aramıyor. Arayanları göremiyoruz…

**Hükümetin öngördüğü çiçeklerde açmadığı gibi goncalar bile artık yok.

**Stagflasyondan bahsetmiştim. Yani yüksek enflasyonla beraber ekonomide küçülme başladı. Yani durgunluk.. İş zorlaştı. Hem enflasyonun hem de durgunluğun önlenmesi gerekecek!

*Önce: Gözlerime bak! Işıltı var! Seçime tek haneli enflasyon ile gireceğiz.  

*Sonra: Gözlerime bak! Şimşek var! 2026 sonunda enflasyon tek haneye düşecek.

****Milletimiz artık göze bakmıyor sadece cüzdanına bakıyor.

Faizi indirirsen, enflasyonun yükselme riski var. Kredi kullanan şirketlerde faizin indirilmesini istiyor. İş dünyası bastırınca siyasetçi devreye giriyor. Merkez Bankasının kafası karışıyor.

Ekonomide sorunun çözülmesi maliyet demektir. Akıllı politikalarla maliyetin düşük olduğu dönemde çözmek gerekirdi. Bu yapılmadı. Çok geç kalındı.

****İşin en acı tarafı bu yüksek enflasyonla yaşamaya bizleri alıştırdılar. Bizde enflasyon 80-90’a çıkıyor. Tepki yok. Çünkü alıştık!! Gelişmiş ülkelerde 5-10 puan yükseldiğinde ilk seçimlerde halk oyunu iktidar partisine vermiyor. Başarısız hükümeti değiştiriyor.

Enflasyonda, dünyada bir türlü aşağılara inemiyoruz. Dünyada enflasyonun Türkiye'den yüksek olduğu 5 ülke var. Bu enflasyon lobisinin hoşuna gidiyor. Enflasyon düşerse iflaslar olur, o yüzden yüksek enflasyon devam etsin, halkın alım gücü yok olmaya devam etsin, diyorlar.

**Bu ay açıklanan enflasyon oranlarına bakalım.

Acaba 11 Aylık enflasyon oranı nedir?

Acaba 12 Aylık enflasyon oranı nedir?

TÜİK

İTO

ENAG

Kasım Ayı Enflasyon %

2,24

3,07

4,06

11 Aylık Enflasyon %

42,91

52,61

81,02

12 Aylık Bazda Enflasyon %

47,09

57,99

86,76

*Almanya’da Kasım Ayında yıllık enflasyon %2,2 iken ülkemizde Kasım Ayı Enflasyonu yani aylık enflasyon %2,24 oldu.

Nerede aylık, nerede yıllık?

*Zambiya’da Kasım Ayında yıllık enflasyon %16,5 oldu.

*Uganda’da Kasım Ayında yıllık enflasyon %2,9 oldu.

*Pakistan’da Kasım Ayında yıllık enflasyon %4,9 oldu.

****Gıda enflasyonu Kasım Ayında aylık bazda %5,1 yükseldi. Yıllık bazda gıda enflasyonu %48,57 oldu..

*Size göre enflasyon kaçtır?

*Pahalılık azalıyor mu?

*Yoksulluk bitiyor mu?

****Acaba bu sistemde ülkemizde, Tarım ve Orman Bakanlarından, güvercin değil şahin duruşlar beklenebilir mi?

*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya ve Uruguay’dan hayvan ithalatı için talimat verdiğini söylemişti.

*Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanına bunun yanlış olduğunu, ülkemizde 14 yıldır hayvan ithalatı yapıldığını bunun bir çözüm olmadığını, et fiyatlarının da ithalatla düşmediğini söyleyebilir mi?

*Yine devam ederek, hayvancılıkta bu sorunun giderilmesi için akıllı tarımsal destek vereceklerini, projeli çalışmalarla hayvan sayımızı artırmaya çalıştıklarını, şu tarihten sonra ithalatın biteceğini artık bizim de eskiden olduğu gibi hayvan ihracatı yapacağımızı söyleyebilir mi?

****Örneğin, Tarım ve Orman Bakanları şunu isteyebilir mi?  Ekonominin bu durumda olmasında, enflasyonda tarımın ve çiftçilerimizin hatası yok. Onların alınan yanlış kararlarda sorumluluğu yok. Daha fazla vergi indirimi ve daha fazla tarımsal destekleme bütçesi isterim. Yoksa istifa ederim diyebilir mi? İstifa eder mi?  

****Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı tarım politikalarına güvenen ve inanan da kalmadı.. Tarım Kanunu, 2006 yılında çıkmıştı.  Kanunda, üretim planlamasının yasal dayanağını unutulmuştu. Bu geç anlaşıldı. Kanun, 2023 yılında ancak değiştirildi. Üretim Planlaması Yönetmeliği ancak 2023 yılı Eylül ayında yayınlandı. Uygulamasını takip ediyorum. Temennim uygulamada görülen eksiklikler çok hızlı yönetmelik değişikliği ile çözülür. Tarımda bir yol haritamız veya tarım politikamız var mı? Mutlaka olmalıdır. Her bakan atandığında değişik hedefler belirleniyor. Ayrıca her bakan kendini başarılı görüyor. Ancak hiçbiri, tarımda, Rahmetli Bahri Dağdaş gibi iz bırakamıyor?

****Her görevden alınan Tarım ve Orman Bakanları gelen bakana enkaz, kartopu gibi büyüyen sorunlar bırakıyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı, hayvan ithal edilecek demek zorunda kalıyor. Artan maliyetler nedeniyle hayatta kalmaya çalışan çiftçiler, besiciler, yetiştiriciler ne yapacak? Enkazın altında canları çıkıyor.

****Geçen hafta yazdığım yazıda, köyümüze, tarlamıza seçimde gelecek siyasilere, propaganda yaptıkları konularda projeniz var mı, bu konuda bütçeniz var mı, bütçe kaynağınız var mı, kaç yılda bitireceksiniz diye soralım demiştim. Ayrıca hazırladığımız soruları da soralım diye eklemiştim.

Bu hafta yine hazırladığım soruları sizlerle paylaşacağım. Mutlaka sizlerin de sorularınız olacaktır. Bakalım ne kadar hazırlıklar içerisindeler? Seçim gününde ona göre oyumuzu kullanalım.

*Hayvancılıkta başarısız politikalarda ısrar edilecek mi?

*Bilimden ve kaliteli eğitimden uzaklaşmaya devam edilecek mi?

*Tarım ve mevsimlik işçiler için hangi yeni düzenlemeler düşünülüyor?

*Açlık, ülkemizin sağlığını, eğitimini, ulusal güvenliğini, iş gücünü ve ekonomisini tehdit ediyor. Bu konuda neler yapılacak?

*Enflasyon, aile bütçeleri olumsuz etkiledi. Bu konuda çözüm yolları ne olacak?

*Halkımız, tüketim mallarındaki yüksek fiyatlardan koruyan politikaları ne olacak?

*Ülkemizde tarımının değişen ihtiyaçlarını ele alan yeni ve kapsayıcı bir düzenleme çıkarmak için hızlı bir şekilde harekete geçilecek mi?

*Taze ürün endüstrisi için, yetiştiricilere ve üreticilere kritik kaynaklar sağlayan ve ülkemizin gıda tedarikinin istikrarını sağlayan düzenlemelerde nasıl değişiklikler yapılacak?

*Yeni gelen hükümet okullarda beslenme programlarına ne kadar bütçe ayırmayı düşünüyor? Bu konuda düzenleme taslağı hazır mı?

*Herkesin sağlık sonuçlarını iyileştirmek için taze ürünlere erişimi genişleterek ülkemizin gıda tedarikini yeniden şekillendirmek için neler yapılacaktır?

*Üreticilere erişilebilirliğini, tarım işçilerinin güvenli bir şekilde inceleme ve koruma konusundaki güvenilirliğini iyileştirmek için hangi reformlar yapılacaktır?

 *Artık şunu öğrenmeliyiz. Yoksulluk ve açlık, siyasi partilerin ötesindedir. Ülkemizi beslemek nasıl basit ve tutarlı olacaktır?

*Açlık ve yoksullukla karşı karşıya kalan insanların yanında nasıl olunacaktır? Toplumda gıda güvensizliği yaşayan insanlarımız için hangi destekleyen politikalar ve programlar olacak?

*Ülkemizde inovasyonunu yönlendirmek için yapay zekanın gücünden nasıl yararlanılacak ve tüm bunların hepsini kapsayan bir enerji üretim politikasını genişletmek için hangi çalışmalar yapılacaktır?

*İyi politika, iyi politikadır. Ülkemiz tüketicilerinin, çiftçilerinin, ulusal güvenliğinin ve işletmelerinin geleceği için iyi olan şey aynı kalmalıdır!!! Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

*Ülkemizin yarının tarımsal yeniliklerini ve biyoekonomisini inşa etmede dünyaya nasıl liderlik edebiliriz?

*Tüketicilerin yedikleri yiyecekleri seçme özgürlüğüne sahip olmaları nasıl sağlanacak?

*Gıda konusunda daha fazla bilim temelli düzenlemeler nasıl sağlanmalıdır?

*Ülkemizde, tarımsal geleceğini güçlendirmek için seçimden sonra dijital teknolojiler ve ekonomik büyüme konularında neler yapacaksınız?

*Büyümeyi sürdürmek ve gıda güvenliğini iyileştirmek için stratejik yatırımlar, inovasyon ve kapsayıcı politikalarla ilgili projeleriniz nelerdir?

*Ekonomi, hanehalkı tüketimi, artan yatırımlar ve iyileştirilmiş ihracat performansı konusunda neler yapacaksınız?

*Ülkemizde özellikle tarım sektöründe karşı karşıya olduğu fırsatlar ve zorluklar için ne projeleriniz var?

*Tarım sektörü, üretkenlik, piyasa verimsizlikleri ve iklim değişikliğinin etkileri ile ilgili önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Bu konular ile ilgili neler yapılacak?

*Dijital tarım gelecekteki büyümenin anahtarıdır. Ülkemizin tarımsal gıda sistemlerini modernize etmede, dijital tarım teknolojilerinin dönüştürücü potansiyelidir. Bu konularda neler yapılacak, projeleriniz ve kaynaklarınız nelerdir?

*Bu çabalara sağlam mali politikalar, kamu mallarına yatırımlar ve işgücü piyasasındaki yapısal zorlukları ele alma taahhüdü eşlik etmelidir. Bunu nasıl yapacaksınız?

*İleride tarımsal işletmeler için borçlanma krizi söz konusu olursa ne önlemler alacaksınız?

*Çiftçilerin kredi talebi artışının fazla olacağı tahmin ediliyor. Bu konuda hazırlığınız var mı?

****Bu hafta hem iktidar hem de muhalefet partileri bu sorulara nasıl bir hazırlık yapacak? Takip edeceğiz…

*Haftaya yine tüm siyasi partilere sormaya devam edeceğim. Sizlerde hazırlıklı olunuz.

****Artık bilim ışığında akıllı ve kaliteli tarımcılardan projeli çözüme odaklı çalışmalar ve eylemler görmek istiyoruz.. Zaten bu sorduğumuz sorulardaki sorunlar, 22 yılda çözümlenmiş olsaydı şimdi Tarım 4.0’ı konuşuyor olabilirdik…

****Sonuç olarak çiçekler açmaya devam edecek. Umudumuzu yitirmeyelim.