Çarkıfelek, arama motorlarına sık sık konu olan bir bitkidir. Bilimsel adı ‘passiflora’ olan bu bitki, genellikle süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ek olarak hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok yerinde alternatif tıp alanında da aktif olarak kullanılan bitkinin pek çok faydası bulunmaktadır.

Asya, Avustralya, Tropik Amerika ve Brezilya başta olmak üzere güneşli bölgelerde ve iç mekanlarda yetiştirilen çarkıfelek bitkisi, ülkemizde ise güney kesimlerde yetiştirilmektedir. İç mekanların yanı sıra bol güneş gören açık alanlarda da yetiştiriciliği yapılabilen çarkıfelek bitkisi, sulamaya ve iyi bir gübrelemeye ihtiyaç duymaktadır. Peki, çarkıfelek bitkisi ne işe yarar, nasıl kullanılır? Çarkıfelek bitkisinin faydaları nelerdir? İşte bitkiye dair tüm merak edilenler…

ÇARKIFELEK BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ

İçi çekirdekli ve dışı genellikle mor renkte olan egzotik bir meyvesi bulunan çarkıfeleğin dalları oldukça yoğun ve ihtişamlıdır. Yaprakları her mevsim yeşil olan bu bitkinin sapı uzundur.

Tırmanıcı, sarmaşık tipi bir bitki olan çarkıfelek iç mekanların havasına hava katar. Genellikle çardak, balkon ve teras gibi alanları renklendirmek için kullanılan çarkıfelek bitkisi, tam olarak 500 farklı türe sahiptir.

Kullanım alanı bir hayli geniş olan çarkıfelek bitkisi; dondurma, meyve suyu, salata ve kokteylleri tatlandırabilir. Yanı sıra eczanede satılan şurupların bazılarında da bu bitkinin kullanıldığı bilinmektedir.

ÇARKIFELEK MEYVESİNİN İÇERİSİNDE NELER VAR?

Çarkıfelek, besleyicilik oranı son derece yüksek olan bir bitkidir. Bu bitkinin meyvesinde; potasyum, kalsiyum, fosfor ve C, A, B1, B2 ve B5 vitaminleri bulunur. Yanı sıra antioksidan bakımından da zengin olan çarkıfelek meyvesi, aynı zamanda yüksek oranda lif de içermektedir.

ÇARKIFELEK BİTKİSİ NE İŞE YARAR?

İnsan sağlığına zarar verebilecek bir madde içermediği gibi vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından da zengin olan çarkıfelek bitkisinin birçok faydası bulunmaktadır.

Çarkıfelek bitkisinin insan sağlığı açısından öne çıkan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çarkıfelek meyvesinin kabuğu, astım belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir.
  • Sakinleştirici bir etkisi vardır. Stres belirtilerini hafifletir.
  • Potasyum açısından zengin olduğu için kan basıncını ve dolayısı ile de tansiyonu düşürür.
  • Diz ve kas ağrılarını giderir.
  • Bağırsaklarda glukoz emilimini artırarak mide yaralarını iyileştirir.
  • Kanserli hücrelerin gelişmesini engeller.
  • Menopoz belirtilerini hafifletir.
  • Spazm gidericidir.
  • Serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı savaşır.
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunların önüne geçer.
  • Sinir sistemini destekler.
  • Deri enfeksiyonlarını iyileştirir.

ÇARKIFELEK BİTKİSİNİN ZARARLARI VAR MI?

Her bitkisel içerikte olduğu gibi çarkıfelek bitkisinde de kullanım miktarına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde doğal olarak güçlü bir içeriğe sahip olan bu bitki, çeşitli yan etkilerin gözlenmesine yol açabilir.

Çarkıfelek bitkisi 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır. Ayrıca gün içerisinde bitkinin tüketim dozu da aşılmamalıdır. Doz bünyeden bünyeye değişeceği için bu bitkinin hekim kontrolünde tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca gebelerin ve emziren kadınların çarkıfelek bitkisini kullanmamaları gerekmektedir.

Çarkıfelek bitkisinin yan etkileri arasında; taşikardi, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi durumlar bulunmaktadır.

ÇARKIFELEK BİTKİSİNDEN NASIL ÇAY YAPILIR?

Maca Bitkisi Faydaları Nelerdir? Maca Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Çarkıfelek bitkisinden çay yapmak bir hayli kolaydır. 1 çay kaşığı çarkıfelek bitkisinin üzerine kaynar su döküp 5 dakika kadar bekledikten sonra süzmek, çay için yeterli olacaktır.

Genel olarak doktor tavsiyesi ile kullanılması gereken çarkıfelek bitki çayı, aksi belirtilmediği sürece günde 2 fincan içilebilir. Çay tüketiminin uykudan yaklaşık olarak 1- 2 saat kadar önce yapılması tavsiye edilmektedir. Yetişkinlerde günde 8 gramdan fazla çarkıfelek bitkisinin kullanılmaması gerekmektedir.