Yazın gelmesi ile birlikte birçok kişinin en sevdiği yaz meyveleri de tezgahlarda yerlerini almaya başladı. Bu kapsamda özellikle çileğe karşı ciddi bir talebin olduğu gözlenirken birçok kişi de çileği marketlerden satın almak yerine çilek yetiştiriciliğine dair bilgi toplamaya yöneldi.

Çilek yetiştiriciliği ticari amaç ile yapılmayacak ise balkonlarda dahi gerçekleştirilebilecek basit süreçlerden oluşmaktadır. Güneş gören balkonları, terasları, bahçeleri olanlar kolaylık ile çilek yetiştirebilirler. Peki, çilek yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmeli? Çilek tohumu ne zaman ve nasıl ekilir? İşte konuya dair tüm ayrıntılar…

Çilek Tohumu

ÇİLEK TOHUMU NEDİR?

Tadına doyum olmayan çilek, en sevilen yaz meyvelerinden biridir. Ilımına bölgelerde yetiştirilmeye elverişli olan bu meyve, ortamın uygun olması halinde her şekilde yetiştirilebilmektedir.

Çilek yetiştiriciliğinde tohum son derece önemli bir role sahiptir. Çilek elde etmeye yardımcı olan tohum, daha çok ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekilmelidir. Birçok bölgede yetiştirilebilen çilek, ülkemizde ise en çok Muğla ve Antalya civarlarında yetiştirilmektedir. Genel olarak seralarda yetiştirilen çilek uygun şartların sağlanması halinde balkonlarda, hatta daha küçük alanlarda dahi yetiştirilebilir.

ÇİLEK TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Çilek yemeden yapamayan pek çok kişi çilek tohumunun ne zaman ekilmesi gerektiği ile ilgili birçok sorgulamada bulunur. Çilek tohumunun doğru zamanda ekilmesi, arzu edilen verimin elde edilmesi noktasında büyük bir öneme sahiptir.

Çilek tohumunun ekimi için ilkbahar, sonbahar veyahut da yaz ayları tercih edilebilir. Tohumun ekimi ve kalitesi, hasadın verimliliği bakımından son derece önemlidir.

Kola Bitkisi Faydaları Nelerdir? Kola Bitkisi Faydaları Nelerdir?

ÇİLEK TOHUMU NASIL EKİLMELİ?

Çilek tohumunun ne zaman ekileceğinin yanı sıra nasıl ekileceği de tohumdan arzu edilen verimin alınabilmesi açısından son derece önem verilmesi gereken bir konu başlığıdır.

Çilek tohumunun ekim derinliği 0,5 cm ile 1 cm aralığında olmalıdır. Sıralar üzerindeki mesafe ise 15 ila 20 cm aralığında olmalıdır. Ek olarak sıralar arası mesafenin de 70 cm ila 90 cm aralığında olmasına özen gösterilmelidir.

Çilek ekiminde tohum yerine fide kullanılacak ise fidenin ekim aralıkları da tohumun ekim aralıkları ile aynı olmalıdır. Çilek tohumları ocaklara atılmadan önce mutlaka nemli bir bezin veyahut da suyun içerisinde en az 1 gün bekletilmelidir. Bu çimlenmenin hızlanması açısından son derece önemlidir.

Çilek ekiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da toprağın ısısıdır. Çok sıcağı ve çok soğuğu sevmeyen çilek için ideal toprak ısısı 10 derecedir. Bu derecenin üzerinde veyahut da altında olan her seviye, verimliliği doğrudan etkilemektedir.

ÇİLEĞİN BESİN DEĞERLERİ

Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan çileğin 100 gramlık porsiyonu üzerinden yapılmış olan besin değeri hesabı şu şekildedir:

  • 0,8 gram protein
  • 5,5 gram karbonhidrat
  • 2 gram lif
  • 0,4 gram yağ
  • 3 mg sodyum
  • 25 mg kalsiyum
  • 145 mg potasyum
  • 65 mg C vitamini
  • 8 IU A vitamini
  • 0,96 gram demir

ÇİLEĞİN FAYDALARI

Çilek cildi yenileyen ve cilde canlılık katan antioksidanlar bakımından son derece zengindir. Yanı sıra göz çevresinde yorgunluğa bağlı olarak oluşan halkaları gidermede de etkili olan çilek, böbrek sağlığını da desteklemektedir.

Sindirim sistemini düzenleyen ve bağırsakları çalıştıran çilek, kabızlık problemlerinin önüne geçer. Tansiyonun dengelenmesine ve kan hücrelerinin yenilenmesinde de etkili olan çilek, ağız sağlığını da korur.

Dişlere ihtiyaç duydukları minerali sağlayan çilek, ağız kokusunu da doğal olarak giderir. Ek olarak anne karnındaki bebeğin gelişimini de destekleyen çilek, vücutta su birikiminin önüne geçer. Son olarak çileğin vücut içi iltihap oranını düşürme noktasında da önemli bir göreve sahip olduğu bilinir.