Tarımda gelişmiş ülkeler öncelikle çiftçilerinin sorunlarını çözmeye odaklanmışlar. Bu ülkelerin tek amacı halkının sağlıklı, kaliteli, yeterince ve ucuz beslenmesidir. Kısaca tarımın ve çiftçinin önemini biliyorlar.

**Ukrayna Tarım Bakanı yolsuzluk şüphesiyle tutuklandı.

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solsky'nin, devlete ait yaklaşık 7 milyon dolar değerindeki bir arazinin yasa dışı yollardan satın alınmasına karıştığı iddiasıyla gözaltına alınmasına karar verildi.

**Rus buğday stokları rekor seviyelerinde!

Bunun en büyük nedeni çiftçilerin satışlarını yavaşlatmasıdır.

Rus buğday stokları yaklaşık 28 milyon tona yaklaştı. Üretici, elindeki kaliteli buğdayını yüksek fiyatla satmak istiyorlar.

**Hava piyasaları buğday fiyatlarını etkiliyor.

ABD ve Rusya'da kuraklık, Karadeniz'de ise geç don şeklinde seyreden hava, şu sıralar tahıl piyasasında güçlü fiyat dalgalanmalarına neden oluyor. Buğday stoklarını nasıl etkileyecek?

**Hindistan’da, buğday stokları azaldı. Hindistan hükümeti yerli buğday üreticileri için asgari destek fiyatı belirliyor. Ancak mevcut fiyatlar serbest piyasa fiyatının altında seyrediyor. Bu da üreticileri devlete satış yapmaktan caydırıyor.

**Hindistan, muz, mango ve patates dahil olmak üzere 20 tarım ürünü için ihracat eylem planı hazırlıyor. Tüm paydaşlarla bu ürünlerin ihracatını artırmayı amaçlıyorlar. Bu ürünlerin kalite ve üretim standartları artırarak küresel pazarlardaki potansiyelini artırıyorlar.

Hedeflenen emtialar listesi aynı zamanda taze üzüm, guava, nar, karpuz, soğan, yeşil biber, kırmızı biber, bamya, sarımsak, yer fıstığı, alkollü içecekler, kaju fıstığı ve diğer ürünleri de kapsamaktadır.

**Badem, Çin pazarının açılmasıyla ivme kazanıyor, ancak fiyatlar 2025'e kadar artmayacak!

Çin ve İspanya arasında imzalanan ve bir yıllık bitki sağlığı protokolünün ardından İspanyol bademlerinin ilk sevkiyatı Çin'e ulaştı.

Badem ve fındıkta genel anlamda üretim fazlası olacak. Tüketimin çok artmaması nedeniyle fiyatların fazla yükselmemesi bekleniyor.

İtalya ve dünyanın ana üreticisi olan Türkiye'de iyi fındık hasadı olacağı tahmin ediliyor.

 **Çin, Tayvan'daki balık ve narenciye yasağını kaldıracak!

Çin Genel Gümrük İdaresi bakan yardımcısı Zhao Zenglian Pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in Tayvan'dan çeşitli tarım ve balıkçılık ürünlerinin ithalatına yönelik yasağını bilimsel değerlendirmelere dayanarak kaldıracağını söyledi.

Zhao, yasağın kaldırılmasına ilişkin herhangi bir tarih veya başka ayrıntı vermeden, özellikle Çin'in Tayvan'dan karantina gerekliliklerini karşılayan narenciye ve iki tür balık ithalatına yeniden açılacağını söyledi.

**Çin kiraz ticareti ve Şili'nin Küresel Kiraz Zirvesi'nin gelecekteki odak noktasıdır.

Şili, Küresel Kiraz Zirvesi'ni kutlamak için Santiago'daki Monticello Etkinlik Merkezi'nde bir araya gelen 1.400'den fazla katılımcı ve 80 sektör işletmesi ile dünya kiraz endüstrisinin merkez üssü oldu.

Kiraz sevkiyatları için yenilikçi bir çözüm olarak kontrollü atmosfer hazırlıkları devam ediyor.

Maersk ve Şili Üniversitesi, ihracatçı Geofrüt ile ortaklaşa, Şili kirazlarının özellikle Hindistan, Avrupa ve Güneydoğu Asya gibi gelişmekte olan pazarlara ihracatı için önemli etkiler vaat eden bir çalışma yayınladı.

**Fas biberiye arzı kuraklıktan etkilendi.

Fas'ta aromatik ve şifalı bitkilerin üretimi, bu yıl kalıcı kuraklık nedeniyle ciddi bir darbe aldı ve bu da arzda düşüşe ve birçok yetiştirici ve ihracatçının diğer mahsullere yeniden dönüştürülmesine yol açtı.

**İspanyol karpuzunun tarladaki değeri Türk karpuzundan yüzde 28, Brezilya karpuzundan yüzde 93, Yunan karpuzundan yüzde 476, Fas karpuzundan ise yüzde 523 daha fazladır.

FAO'nun 2022 yılı verilerine göre üreticilere ödenen karpuzun değeri İspanya'da 633,6 milyon euro, Türkiye'de 494,04 milyon euro, Brezilya'da 328,14, Yunanistan'da 109,85 ve Fas'ta 101,69 milyon euro oldu.

**Mısır'da portakal fiyatları kilo başına 15 sente düştü; acilen yeni pazarlar nasıl bulunur?

Bu düşük fiyatların iki nedeni var. Yerel para birimindeki keskin devalüasyon ve Kızıldeniz'deki Husi terörü, aslında Mısır'ı en kârlı Asya pazarlarından uzaklaştırdı.

Bu durumdan en çok, meyvelerini doğrudan ihraç edemeyen Mısır'ın küçük portakal yetiştiricileri etkilendi. Mısır acil pazarlar arıyor.

**Yeni Zelanda'dan Feijoalar ABD'de yüksek fiyata satıldı.

Yeni Zelanda'da feijoalar genellikle o kadar bol ki, bölge sakinleri onları ücretsiz olarak dışarıda bırakabiliyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde, New Jersey ve Seattle merkezli bir gıda toptancısı olan Marx Foods, bu meyveleri önemli ölçüde daha yüksek fiyatlandırıyor. 30-39 Yeni Zelanda feijoasını 219 USD karşılığında sunuyorlar, bu da yaklaşık 369 NZD'ye eşdeğer.

**Hollanda da neredeyse iki yılın en düşük soğan fiyatı!

Arzın talepten fazla olması ve hayal kırıklığı yaratan ihracat hacimleri nedeniyle sarı soğan fiyatları 2022 yılı yaz aylarından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Kırmızı soğan hâlâ nispeten pahalı.

Emmeloord, Flevoland'da düzenlenen Kuzey ve Orta Hollanda tarım fuarı (LNCN), bu hafta yüzde 60 büyük soğan için 100 kilo başına 15 ila 18 avro fiyat kaydetti. Bu, bu yılın başına göre ortalama 24 avro daha düşük. O zamanlar en pahalı sarı soğan 45 avroya satılıyordu. LNCN listeleme komitesi soğan pazarını cansız olarak tanımlıyor. Bu da sarı soğana yönelik arzın talepten daha fazla olduğunun göstergesi.

**Vietnam'da sezon dışı ejder meyvesi fiyatları çiftçilerin sevinciyle artıyor.

Nisan ayının son günlerinde, ülke çapındaki ejder meyvesi yetiştiricileri, sezon dışı ejder meyvesi fiyatlarının artmaya devam etmesinden memnundur.

Vietnam eyaletlerindeki birçok ejder meyvesi yetiştirme bölgesinde, tip 1 (en yüksek kalite) ejder meyvesinin fiyatı kg başına 40.000 VND'nin üzerindeyken, tip 2 meyvenin fiyatı kg başına 35.000 VND - 38.000 VND'dir. kg başına VND30.000 - 33.000 VND arasında olup, Mart ayına göre kg başına 10.000 VND - 15.000 VND artış göstermiştir.

**Dünya Bankası'nın 29 Nisan tarihli gıda güvenliği güncellemesine göre, tarım ve tahıl fiyatlarının giderek artması nedeniyle gıda fiyatı endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde gıda enflasyonu hala sorun teşkil ediyor

Dünya Bankası'nın 29 Nisan tarihli gıda güvenliği güncellemesine göre, tarım ve tahıl fiyatlarının giderek artması nedeniyle gıda fiyatları enflasyonu endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Düşük gelirli ülkelerde sorunlar var. Akut açlık oranı artıyor. Gazze Şeridi ve Sudan'da gıda güvenliğinde çok kötü bir bozulma var.

**Uzmanlar, süt ürünleri üreticilerine kuş gribiyle ilgili gerçekleri aktarmaya başladı.

New York Eyaleti hariç dokuz eyaletteki süt sığırlarında oldukça patojenik bir kuş gribi virüsü türü tespit edildi. New York eyaleti ve süt endüstrisi uzmanlarından oluşan bir panele göre ticari süt tedariki güvenli olmaya devam ediyor. Ancak ineklerde kuş gribi görüldüğünde özellikle çiğ süt ve çiğ sütten yapılan peynirlerde daha fazla test yapılması ve kontrol edilmesinin yararlı olacağı söyleniyor.

**ABD, kuş gribi endişeleri nedeniyle marketlerdeki kıymayı test ediyor.

Kolombiya'nın süt ineklerindeki salgın nedeniyle sığır eti ticaretine kısıtlamalar getirmesiyle testlerin kapsamı genişletildi.

**Hollanda’da Mavi Dil hastalığına karşı ilk aşı onaylandı ve kullanıma sunuldu.

Mavidil virüsü tip 3'e (BTV3) karşı ilk aşı, görev süresi sona eren Tarım Bakanı Piet Adema tarafından onaylandı. Aşının 1 milyon dozu birkaç gün ile bir hafta arasında, 1 milyon dozu da iki hafta sonra hazır olacak. Böylece BTV3 salgınlarından kaynaklanan hayvan refahı sorunları önlenebilir.

KNMvD, mavi dil aşısı için veteriner hekimleri çağırıyor

Veteriner hekimlerin profesyonel örgütü olan Hollanda Kraliyet Veteriner Hekimliği Derneği (KNMvD), koyun ve sığırları mavi dile karşı mümkün olan en kısa sürede aşılamak için özel bir açık iş kurulu oluşturdu. Emekli veteriner hekimlerde çağrılıyor.

**Hollanda, gübre tartışmasının arifesinde, LTO Nederland, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), Hollanda Süt Ürünleri Örgütü (NZO) ve De Natuurweide, gübre bertaraf krizini azaltmak için Salı günü alternatif bir plan başlattı.

Taraflar, yemdeki protein içeriğini azaltmayı teklif ediyor. Bu, gübre yoluyla azot fazlasının sınırlandırılmasında etkilidir. Süt sığırcılığı çiftçileri ve işleme endüstrisi bunu koruyabilir ve izleyebilir.

**Üre arzının artmaması fiyatların artmasına neden olabilir.

Şirketlerin yeni tesis kurma konusundaki isteksizliği nedeniyle küresel üretim kapasitesinin artmasının yavaşlaması bekleniyor

Bu ürünün lider üreticisi olan Yara International'ın Finans Müdürü Thor Giaever, yeni kapasite eklemelerinin zirvesinin geçtiğini ve 2024'ten itibaren önemli ölçüde daha düşük arz artışı olacağını söyledi.

Daha fazla ürün üretmek, mal için daha düşük fiyatlar almak anlamına geldiğinden, inşa etmenin de engelleyici bir etkisi vardır. Çevresel kaygılar nedeniyle günümüzde bu tür projeleri kabul edecek yer bulmak zor.

Talep büyümesinin arz artışını geride bırakacağını, bunun da fiyatların artması anlamına geldiğini kabul ediyor.

Şu anda fiyatların oldukça düşük olduğu belirtiliyor.

**Gübrede talep tablosunu temelden değiştiren bazı yeni gübre teknolojilerinin uygulamaya konması mümkün olabilir mi?

Örneğin Hindistan, ülkeyi üre üretiminde kendi kendine yeterli hale getirecek, oyunun kurallarını değiştirebileceğine inandığı nanoteknolojik üreyi öne çıkarıyor. Bu izleniyor. Bunun gerçekten işe yaradığını ve sahada kanıtlandığını görmek istiyorlar.

Bu nedenle, Yara International'ın, arz ve talebini değiştirmeye istekli değil….

**Vietnam’da yüksek teknolojili tarım gelişiyor. 2025 yılına kadar bazı eyaletlerde, çeşitli mahsullerde ileri tarım tekniklerini birleştirmeyi hedefliyor. Yatırımlar, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik yüksek teknolojili ve konsantre tarıma odaklanılarak tarım, ormancılık ve balıkçılığı destekleyen altyapının geliştirilmesine yönlendiriliyor. 2021-25 dönemi için yüksek teknolojili tarım girişimini teşvik etme çabaları arasında halkın farkındalığını artırmaya yönelik savunuculuğun artırılması da yer alıyor. Küçük tarımsal işletmelerin verimi, kaliteyi ve verimliliği artırmaya yönelik uygulamalara öncelik veriyor. Yenilikçi tarım teknikleri Vietnam'daki metan emisyonlarını azaltıyor.

**Dikey tarım teknolojisi yerli bitkileri ana akım haline getirebilir.

Mikro bitki turpları sadece yedi günde yetiştirildi. 

Yerlilerin sahip olduğu bir işletme, şifalı otları ve marulları çoğaltmak ve yetiştirmek için nakliye konteynırlarının içindeki dikey çiftlikleri kullanıyor.

Dikey çiftlikler yatay yerine istiflenmiş dikey sıralar kullanır ve genellikle içeride bulunurlar, bu da onları neredeyse tamamen dış iklimlerden korur.

İşletmeler, yerel bitkileri bulmak ve ana akım haline getirmek umuduyla yaymaya çalışmak için yerel  kesimlerle birlikte çalışıyor.

En modern ve ileri teknolojiye sahip tarım yöntemlerinden biri, yakında Avustralya'nın hayatta kalan en eski bitkilerinden bazılarını ana akım haline getirebilir.

**Rusya'nın üç tahıl bölgesinde, soğuk hava ve don hasarı nedeniyle acil durum ilan edildi.

Rusya'nın önemli tahıl yetiştirme bölgelerinden üçü, mahsullere ciddi zarar veren ve bu yılın hasadını azaltacak Mayıs donlarını gerekçe göstererek Çarşamba günü olağanüstü hal ilan etti. Lipetsk, Voronej ve Tambov'un merkezi bölgelerinin tamamında acil durum tedbirleri uygulandı.

**Deniz suyu tarımcılık acaba küresel gıda güvenliğinin çözümü olabilir mi?

Hollandalı bilim insanları, deniz suyunu kullanarak başarılı bir şekilde sebze yetiştirerek, suyun kıt olduğu bölgelerde tarımda potansiyel olarak devrim yaratarak tarımda önemli bir atılım gerçekleştirdi.

**Avustralya’nın, iç bölgelerde tuzlu su başarısı görülüyor. Tuzlu su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeli araştırılıyor.

Avustralya araştırması, iç sularda tuzlu su ürünleri yetiştiriciliğinin fırsatları ve zorluklarına odaklanan yeni bir uluslararası çalışma derlemesine büyük katkı sağlıyor. 

FRDC araştırması, mevcut yeraltı suyunun kalitesi ve Mulloway ( Argyrosomus japonicus ) veya Yellowtail Kingfish ( Seriola lalandi ) gibi başarılı bir şekilde yetiştirilebilen türler göz önüne alındığında, iç sularda tuzlu su ürünleri yetiştiriciliğinin Avustralya'da teknik olarak uygulanabilir olduğunu kanıtladı.  

**Meksikalı yetkililer, göl kenarındaki lüks villaların su çıkarmasını durdurdu.

Şiddetli bir kuraklıkla başa çıkmakta zorlanan orta Meksika'daki su yetkilileri Salı günü, göl kenarındaki lüks bir topluluğa ev sahipliği yapan ve hızla boşalan bir rezervuardan su almayı durdurma kararı aldı.

Bir zamanların bereketli Meksika eyaletindeki öfkeli çiftçiler, çok fazla su emen avokado bahçelerini hedef alıyor.

Meksika'da kuraklık devam ederken, geçimini sağlayan öfkeli çiftçiler, Mexico City'nin batısındaki dağlardaki dereleri kurutan, yoğun su tüketen avokado bahçeleri ve ticari çiftliklerin böğürtlen tarlaları üzerinde doğrudan harekete geçmeye başladı.

**İklim değişikliği, Meksika'dan gelen avokado sevkiyatını azalttığı için oyun zamanı guacamole yapmak zorlaşabilir

Amerika Birleşik Devletleri'nde oyun sırasında tercih edilen bir atıştırmalık olan Guacamole'nin yapımı, yağmur eksikliği ve artan sıcaklıklar nedeniyle Meksika'dan daha az avokado gönderilmesi nedeniyle zorlaşıyor olabilir.

Super Bowl atıştırmalıklarında kullanılan kremsi dokulu meyvelerin neredeyse %90'ını sağlayan Michoacan'ın batı eyaleti, yetiştirme alanlarında su kıtlığına yol açan daha sıcak ve daha kuru bir iklime maruz kaldı.

**Avusturya’nın Meninde Kasabası, Darling Nehri'nde ölen balıklarla sorun devam ediyor. Neden?

Darling Nehri, Avustralya'nın en uzun üçüncü nehridir. Bilim insanları, bu yılın başlarında Menindee'de gerçekleşen büyük bir balık katliamından kaynaklanan çürüyen ölü balıkların, nehirdeki oksijen seviyelerinin yeniden düşmesi ve daha fazla balığın stres altına girmesi nedeniyle su kalitesi üzerinde domino etkisi yaratabileceğini söylüyor.

**BM raporu kırmızı alarm verdi. Geçen yıl açık ara farkla tarihteki en sıcak yıl oldu. Sera gazı kirliliği, yüzey sıcaklıkları ve okyanus ısısında rekorlar kırılıyor.

Birleşmiş Milletler hava durumu ajansı, dünyanın geçici de olsa 1,5C (2,7F) küresel ısınma sınırını aşmaya hiç bu kadar yaklaşmadığı konusunda uyardı.

İklimin durumunun insanlık için "hızlanan bir kriz" olduğunu söyleniyor. Ne yazık ki, karbon emisyonlarının hâlâ arttığı ve fosil yakıtların çıkarılmasına yönelik devasa yeni yatırımların devam ettiği göz önüne alındığında, bu gelecek çok daha kötü etkilerin yalnızca başlangıcı olduğu konuşuluyor.

İklim değişikliği aynı zamanda, aşırı hava olaylarını da kötüleştirdi. İnsan aç ve evsiz kaldı. Bir raporda, "akut" gıda güvensizliği yaşayan kişilerin sayısının 2019'dan bu yana iki kattan fazla artarak 2023'te 333 milyon kişiye ulaştığı, Afrika ve Güney Asya'da yoğunlaştığı ortaya çıktı.

**ILO, dünyadaki işçilerin iklim değişiklikleri nedeniyle giderek daha fazla risk altında olduğunu söylüyor.

Düzenlemeler iklim değişikliğinin hızını yavaşlatıyor.

Hava kirliliği her yıl 860.000 kişiyi öldürüyor.

İşçiler aşırı iklim koşullarına diğerlerinden daha fazla maruz kalıyor.

Tarım sektöründe çalışan mevsimlik işçiler daha fazla risk altındadır.

****Biz neler konuşuyoruz? İnternette, “Tarımdan Haber Sitesine” bakalım. Sitede daha fazla bilgiler var.

Buzağı desteği kademeli kaldırıyor! Büyük işletmeler köşeyi dönecek!

Tarıma 'TBMM' duyarsızlığı! Vahit Kirişçi’nin Başkanlığını yaptığı Tarım Komisyonu bir yıldır toplanmıyor!

Hayvan varlığı artarken, hayvan ithalatı daha fazla artıyor!!!!

Hala yeni destek modelleri!

Tarım Bakanlığından tasarruf genelgesi!

Tarım Bakanlığında 3 milyonluk bakır kablo çalındı!

Tarım Bakanlığında toplu görevden alma!

Tarım ve Orman Bakanlığı, döner sermaye konusunda sorun yaşıyor.

Tarım Bakanlığı her hafta destek ödemesi yapıyor. Ancak, Tarım Kanununda Tarımsal Destekler GSYH'nin %1'inden Az Olamaz denilirken, bu orana uyulmadığı söylenemiyor.

Enflasyon, girdi fiyatlarının yüksek olması

Tarım Kredi’de peynir ve yağ skandalı

İthal ette skandal!!!!

Tarım Bakanlığı, ürünlerinde at, eşek eti kullanan firmalar ile ilgili taklit ve tağşiş listesini 2 yıldır yayınlamayarak, kamuoyundan gizliyor!!!

**Hala tarım şahlanıyor, bize bir şey olmaz diyen var mı?