Dört bir yanı verimli topraklar ile dolu olan ülkemiz, tarımsal alanda sergilediği performanslar ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra hububat ve diğer ürünlerin yetiştiriciliğinde de birçok ülkeye örnek olan ülkemiz, son olarak fındık üretimi ile gündeme geldi.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük tarafından yapılan açıklamaya göre 2024 yılı fındık rekoltesi açıklandı. Söz konusu açıklamanın ardından gözler TMO’nun açıklayacağı fiyata çevrildi. İşte yaşanan son gelişmelere dair ayrıntılar…

YÜZDE 14’LÜK ARTIŞ

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, 2024 yılı fındık rekoltesine dair açıklamalarda bulundu. 2023 yılında 650 bin ton olan fındık rekoltesinin 2024 yılında yüzde 14’lük artış ile 738 bin 931 tonu bulacağının tahmin edildiğini belirten Bölük, yazılı açıklaması ile dikkat çekti.

Yazılı açıklamasında il bazlı fındık rekolte tahminlerine de yer veren Bölük, en yüksek rekoltenin tahmin edildiği illeri şu şekilde sıraladı:

Lahana Ne Zaman Ekilir? Lahana Ne Zaman Ekilir?
  • Ordu: 202 bin 41 ton
  • Samsun: 114 bin81 ton
  • Sakarya: 95 bin 864 ton

FİYAT NE OLACAK?

Rekolte açıklamasının ardından sektör temsilcilerinden de birtakım açıklamalar geldi. Ekonomi’ye konuşan temsilciler, hasada sayılı günler kaldığını ve bu neden ile de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an önce fiyat açıklamasında bulunması gerektiğini savundu.

TMO’nun yapacağı açıklamanın serbest piyasada oluşacak fiyat adına oldukça önemli olduğunu belirten temsilciler, rekoltenin yanı sıra finansman maliyetlerinin de fiyat üzerinde etkili olacağını ifade etti.

TMO’nun fiyat açıklaması beklenirken Giresun Ziraat Odası eski Başkanı Özer Akbaşlı da durum değerlendirmesinde bulundu. Şu an için piyasada 100- 120 TL bandının geçerli olduğunu belirten Akbaşlı, “Açıklanacak fiyat ve TMO alımlarında ödeme süresi çok önemli” ifadelerini kullandı.

TMO’nun yanı sıra Ferrero’nun alacağı pozisyonun da fiyatlar üzerinde etkili olacağını belirten Akbaşlı, Ferrero’nun son 4 sezondur izlediği alım politikalarından ötürü Rekabet Kurumu’na şikayet edildiğini hatırlattı.