****Ülkemizde çiftçi pazarları açılır. Bu pazarlara gideriz. Bu pazarların, “Gerçek Çiftçi Pazarı” olduğunu nasıl anlarız?
**Ülkemizde, bu konu ile ilgili bir düzenleme var mı?
**Ayrıca tüketicilerin, “Gerçek Çiftçi Pazarlarını” tespit edebilmesini sağlayacak bir düzenleme var mı?
****İngiltere’de, Çiftlik Perakende Derneği, Gerçek Çiftçi Pazarı planını hayata geçiriyor.
*Çiftlik Perakende Derneği, sektöre istikrar getirmek amacıyla gerçek bir çiftçi pazarının ne olduğunu açıklığa kavuşturmak için sertifikasyon programını yeniden başlatıyor.
*Bu adımın, ülke çapında binlerce çiftçi için önemli bir satış yolu görevi gören, İngiltere'deki çiftçi pazarlarına tutarlılık getirmesi bekleniyor.
*Yenilenen ”Gerçek Çiftçi Pazarı” sertifikasyon programı, halkın gerçek çiftçi pazarlarını tespit etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Dernek, “Gerçek Çiftçi Pazarı” projesinin, kamuoyuna hangi işletmelerin “gerçek çiftçi pazarları” olduğunu açıkça anlatmak amacıyla hazırlandığını söylüyor.
****Sertifikalı olabilmek için bir pazarın sekiz temel ilkeyi karşılaması ve sekiz temel ilkeye uyması gerekiyor.
Bu ilkeler şunlardır:
1-Çiftçileri savunmak,
Tüketicilerin doğrudan pazara ürün tedarik eden çiftçilerden, yetiştiricilerden ve üreticilerden satın alabilmelerini sağlamaktır.
2-Yerel ürünlere öncelik vermek,
Tezgâh sahiplerinin mümkün olduğunca pazara yakın yerlerden işe alınmasını veya temin edilmesinin önemini vurgular.
3-Menşeine saygı göstermek, menşeinizle gurur duymak,
Her ürün tezgâh sahibi tarafından yetiştirmiş veya yapılmış olmalıdır. Malzemeler mümkün olduğunca yerel kaynaklardan temin edilmelidir.
4-Ürünü ve ürünleri anlamak,
Tezgâh sahipleri, müşterilerine tarladan sofraya kadar ürünleri hakkında doğru tavsiyelerde bulunabilmelidir. Nasıl üretildiğini anlatabilmelidirler.
5-Doğru sigortaya sahip olmak,
Tüccarların, pazarcıların uygun kamu, ürün ve istihdam sigortasına sahip olmaları gerekir.
6-Yasal prosedürlere uymak, takip etmek,
Tüccarlar, pazarcılar ve piyasalar ilgili ulusal ve yerel yasalara uymalı ve her tüccarın Ticaret Standartları ve Çevre Sağlığına kayıtlı olduğundan emin olmalıdırlar.
7-Kendilerini, “Gerçek Çiftçi Pazarı” olarak tanıtmak,
Bu ilkeleri yerine getirmekten gurur duyun ve bunu iletişimlerinizde haykırın..
8-Bu ilkeleri yürürlüğe koymak ve uygulanması.
Pazar düzenleyicisi, yukarıdaki ilkelerin uygulamasını sağlamak için sistemlere sahip olmalıdır.
Bir pazar sertifika başvurusunda bulunduktan sonra, Çiftlik Perakende Derneği (FRA), pazarın web sitesi, sosyal medya kanalları ve Trip Advisor gibi kanıtları incelerken, pazarların temel ilkeleri yerine getirdiğinden emin olmak için duyurulmamış denetimler yapılır. Bir pazar ilkelere uymuyorsa, pazar organizatörüyle iletişime geçilir ve sorunları ele alma şansı verilir.
FRA Başkanı Emma Mosey, "İngiltere'deki çiftçi pazarları için bir endüstri standardının olması hayati önem taşıyor, böylece müşteriler ürünlerin menşei ve yerelliğinden emin olabilir." dedi.
Bir çiftçi pazarı kimliğini kanıtlayıp sertifika aldıktan sonra, FRA çiftçi pazarını her pazarın web sayfasında bir logo bulundurmak, yıllık FRA ödüllerine katılma fırsatı sunmak, basın bültenlerinde ve sosyal medyada yer almak gibi birçok şekilde tanıtmayı taahhüt eder.
İngiltere’nin dört bir yanındaki çiftçi pazarları, sertifika başvurusunda bulunmadan FRA'ya katılabilir.
Ancak, “Gerçek Çiftçi Pazarı” markasını kullanamazlar.
Üyeler, destek, ağ oluşturma, tavsiye, eğitim ve atölye çalışmaları gibi üye avantajlarından yararlanmaya devam ederler.
FRA ayrıca bir çiftçi pazarının sertifikalı bir “Gerçek Çiftçi Pazarı” olma yolunda nasıl ilerleyebileceği konusunda da rehberlik sağlayabilir.
****Buradan ilgili otoriteye duyuru yapmak istiyorum. Ancak önce neden ilgili otorite dediğimi açıklayayım. Ülkemizde tarım, Tarım ve Orman Bakanlığının dışında üç ayrı bakanlığın görev alanına girmektedir. Ayrıca bir de Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu bulunmaktadır.
****Bu konu çok önemlidir. Ülkemiz Çiftçi Pazarlarında, sahte ve çakma pazarlamacı, üreticiler ve çiftçiler bulunmaktadır. Halden aldıkları ürünün ambalajını değiştirip veya serginin üstüne dökerek yerli malı, yerli ürün diye satmaktadır. Üstelik halden çok ucuza alıp daha pahalıya sattıkları içinde daha fazla kazanırlar.
**Kaybeden çiftçi ve gerçek çiftçi pazarında ürün almaya gelen tüketiciler olur.
**Güven kaybolur. Gerçek Çiftçi Pazarlarından beklenen katma değer ve başarı sağlanamaz.
**Ayrıca siyasiler bu işlere karışmamalı, işin içine siyaset girmemeli ve ilgili otorite bu konuyu siyasi bir şov malzemesi haline çevirmemelidir.
**Sivil toplum kuruluşlarının da durumları ortadadır. Kuvvetli lobileri ve politik güçleri yoktur. Sadece yönetimi ele geçiren başkan ve yönetimler saltanat sürerler. Bazı başkanlarda nasıl milletvekili veya bakan olabilirim hesabı içerisindedir.
**Ülkemizde tarımında sorunların çözülememesinin bir nedeni de budur. Seçimden sonra kime oy verdiği araştırılır. Bunu bir tarafa bırakıp, tüm çiftçiyi, pazarcıyı ve tüketici kucaklamayı artık öğrenmeliyiz.
**Hangi bakanlık, bu konuya sahip çıkacak, düzenleme hazırlayacak ve bu çiftçi pazarlarını disipline edecek? Takip edelim…
**Bu konunun bir paydaşı olarak katkı verelim. Bu katkı, ilgili düzenleme taslağının seçilen değil de her paydaşa gönderilir, internet sitesinde yayınlanırsa gerçekleşir. Gönderilen her görüşünde dikkatli incelenmesi gerekir. Kamu, mevzuat hazırlama konusunda, uygulamada ve takip etmede bir facia yaşıyor.
****Yine bilinçli tüketiciye iş düştü. Bu yeter mi? Hayır.
Eğitim ve gelir düzeyi yüksek bilinçli tüketici, çiftçi ve üretici olmak gerekiyor. Bu sağlandığında, halkımız; sağlıklı, kaliteli, dengeli ve yeterince beslenebilir.