Türkiye Üre üretimi yapmadığı ve tamamen dışa bağımlı olduğundan yurt dışı piyasasındaki hareketliliğin iç piyasaya yansıması çok hızlı oluyor. Hindistan ihtiyacı olan 1,5 Milyon ton üre için geçen hafta resmi olarak ihale düzenledi. İhale öncesine kadar bir çok pazarda talep azlığından kaynaklanan ürün üzerinde fiyat baskıları vardı, baskılar ihale söylemleri ile kırılmaya başlamıştı, sonrasında resmi açıklama ile ihale duyuruldu ve son bir haftada yurt dışında +30 $/ton fiyat artışı meydana geldi.
MISIR VE İRAN'DA ÜRE ARZINDA SIKINTILAR VAR
Türkiye'nin üre gübresini ithal ettiği ülkeler arasında yer alan Mısır ve İran'da son durumlar; İran hükümeti kış sezonu nedeniyle üre üreticilerine gaz kesintileri uygulamaya başladı. Arz kısıntıları nedeniyle İran'da üretim yapan altı firmadan neredeyse beşi üretimi tamamen kapatırken diğer biri de üretimi %67 oranına kadar düşürdü.
Mısır'lı üre üreticileri hem Hindistan ihalesini hemde İran'daki üretim kesintilerini fırsat bilerek son bir haftada pey der pey fiyatlarını yükseltmeye başladı ve yükselişler haftaya cuma günü Hindistan üre alım ihalesi fiyat açıklamalarına kadar devam edeceğe benziyor.
Türk tarımının sizce en büyük sorunu nedir?
Ankete Katıl
Ankete Katıl
YURT İÇİNDE AZOTLU GÜBRE FİYATLARI HAREKETLİ
Yurt dışındaki fiyat artışları yurt içerisinde karşılığını bulmaya başladı. İGSAŞ dün üre fiyatını kapattı ve bugün 15.700 Tl /ton + nakliye sirkü gönderdi. ALP-ATEŞ Gübre 15.750 tl /ton +nakliye , TOROS 15.900 Tl /ton , AMON GÜBRE 15.000 + Nakliye şeklinde bugün fiyatlarını revize ettiler. Diğer ithalatcılar da piyasa koşullarına göre fiyat revizeleri yapıyorlar.
FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDER Mİ?
Hindistan ihalesi ve İran'daki üretim daralması kısa süre içerisinde fiyat dalgalanmasının en büyük nedenlerin başında geliyor. İhale sonrası fiyatların düşmese de stabil seyredeceğini, yaklaşan azotlu sezonu talep arz dengesinde ve yıl başındaki işçilik maliyetlerinin, asgari ücret artışlarının maliyetlere etki edeceğini söyleyebiliriz.