Azotlu gübrelerde global piyasa stabil devam ediyor. Fosfatlı grubunda son iki ay içerisindeki bariz hissedilen fiyat artışları hala pey der pey yükselmeye devam ediyor. Bazı üretici firmalar ürettikleri NP ve NPK fiyatlarında tonda 100-200 TL arasında ufak ufak fiyat artışına devam ediyorlar.

Kompoze grubundaki keskin olmayan bu artışın nedeni azotlu grubundaki küresel stabil seyir. Neredeyse son dört ayda yurt dışında talep-arz denklemine bağlı olarak fiyat artışı yaşanmadı. Bazı Üre üreticileri enerji ve doğalgaz kesintilerine bağlı olarak üretimi durdurmak zorunda kaldığı dönemde üretim yapan firmalar talep artışı nedeniyle fiyatlarını yükselttiler.

HİNDİSTAN ÜRE ALIM İHALESİ AZOTLU FİYATLARINI TETİKLEMEDİ

Geçtiğimiz ay üre alım ihalesini sonlandıran ve satılmasını beklenen tonajın çeyreğini satın alan Hindistan eksilen Üre stoklarından dolayı dün resmi olarak üre alım ihalesi duyurusu yaptı.  Her ihale döneminde azotlu grubundaki fiyatlar yükselişe geçerdi bu sefer Hindistan mal kabulünü geniş bir takvime yaydığı için beklenenin tersine bazı pazarlarda üre fiyatlarında düşüş meydana geldi. 

KÜRESEL SERMAYE ELİNİ GÜBREDEN ÇEKTİ Mİ?

Küresel sermaye neredeyse son iki yıldır gübreyi yatırım aracı olarak değerlendirmekten vazgeçmiş gibi görünüyor. Azotlu grubunda üreticiler siparişlerini Temmuz ayında büyük ölçüde alır ve fiyatları yükseltmeye başlardı. Son iki yıldır neredeyse gübre üreticileri sipariş listelerini oluşturamamaktan şikâyetçiler. Yurt dışında fiyatların stabil gitmesi yurt içi sektör ve çiftçilerimiz için olumlu bir durum, buradaki olumsuzluk döviz kuru, işçilik, bazı yarı mamül maliyet artışlarının fiyatlara yansıması.

TÜRKİYE GÜBRE ÜRETİCİLERİ VE İTHALATCILARI ADANADA BİR ARAYA GELİYOR

30 Ağustos tarihinde Kompoze, Granül ve Sıvı gübre üretimi yapan üretici firmaların yanı sıra Gübre İthalatçılarının da katılacağı sempozyum da son dönemlerde yaşanan Global gübre tedarik-arz sorunları, fiyat dalgalanmaları ve nedenleri, çiftçiye uygun, kaliteli gübre nasıl ulaştırılır gibi konular dile getirilecek.

Kıymetli dostlar sempozyumda ben de konuşmacı olarak yer alacağım ve çiftçilerimizin sorunlarını dile getirip yetkili makamların çözümleme yapması noktasında çiftçilerimizin sesi olmaya çalışacağım. Buraya yazacağınız  yaşadığınız her sorun, şikayet, öneriyi tek tek notumu alıp sempozyumda dile getirmeye çalışacağım.