20 Temmuz 2023 tarihinde yurt dışındaki üreticide  420 $/ton olan DAP fiyatları çok hızlı bir yükselişle ve neredeyse %60a varan artışla 630 $/ton fob rakamlarına kadar çıkmış ve altı ay kadar bu fiyatlarda kalmıştı.

Bu sene Şubat ayı dördüncü çeyreğine doğru düşmeye başlayan Fosfatlı gübreler son üç aydır 500 $/ton rakamlarında seyrediyordu. Tedarikçilerin Dap ve Map için teklifleri artırması, düşük stoklarıyla karşı karşıya kalan Brezilya'lı distribütörlerle ödeme yapmaya istekli alıcılar bulması, fosfat piyasasını bu hafta güçlendirdi.

Hindistan 100.000 tonluk DAP alım ihalesi yaptı ve bu gelişmelere bağlı olarak Fosfatlı gübrelerde +20 $/ton artış gözlemlendi.

Yükselişlerin devam etmesi önümüzdeki ekim döneminde yurt içi fiyatlarında değişikliklere neden olacaktır. Taban gübrelerinde ihtiyacı ve alım yapacak gücü olan çiftçilerin bu dönemde alım yapmaları mantıklı görünüyor

AZOTLU GRUBUNDA SON DURUM NEDİR?

Global piyasanın neredeyse tamamı haftayı hareketsiz geçirdi. Mısırlı Azotlu gübre üreticileri üretim kapasitesinin %80'iyle çalışmaya devam ediyor, sahalara tam gaz tedariki henüz sağlanmadı.

Yakın pazarlar için üre 330-335$/ton Fob Akdeniz seviyesinde yer alıyor. Hindistan'ın üre alım ihalesi fiyatları biraz daha yükseltecek etken olabilir ama henüz ihale ile ilgili netlik kazanan bir durum yok. Mısır'da bu hafta yeni ticaret gerçekleşmedi. Mal satışı yapamayan veya sipariş listelerini oluşturamayan üreticiler gergin süreç yaşamaya başladılar.

YURT İÇİ PİYASASINDA TABAN VE ÜST GÜBRE FİYATLARI NEREDE?

İthalatcı firmaların Üre gübresini bayiler; *12.500 Tl/Ton civarında, yurt içerisinde kendini kanıtlamış bazı markaların Üre'lerini bayiler 12.750-13.000 Tl /ton civarında satış yapmaktadırlar.

Spot piyasada bu fiyatlar daha da aşağıda olabiliyor. İyi bir pazarlıkla çiftçiler üreyi 12.000-12.250 tl /ton fiyatlarından alabilirler. 

Çiftçilerimiz taban grubunda NP 20.20.0 gübresini *12.500-12.750 Tl /ton rakamından, DAP gübresini *19.250-19750 Tl /ton fiyatlarından bayilerden satın alabilirler. Bir çok bölgenin nakliye fiyatları bayilerin maliyet rakamlarını değiştirip satış fiyatlarını yükseltebilir.