Yurt dışı piyasasında geçen hafta yükselişlerin başladığını ve buna bağlı olarak yurt içerisinde maliyetlerin değişeceğini yazmıştık. Fosfat üreticisi ülkelerde MAP ve DAP fiyatları geçen hafta ile bu hafta arasında 20$/ton artış yaşandı. Bu artış yurt içerisindeki firmaların sirkü fiyatlarına yansımaya başladı. 

Geçtiğimiz çarşamba fiyatlarını revize edip bir miktar taban gübrelerinde revize yapan ETİBAKIR A.Ş, bugün erken saatlerde yurt dışındaki fiyat artışlarına paralel olarak fiyatlarını değiştirdi. 

ETİBAKIR DAP gübresini 19.500 TL fiyatına yükseltirken bir fiyat revizesi de TOROS Gübreden geldi. TOROS Gübre İç Anadolu bölgesi için yayınladığı fiyatta hem üretim kompoze grubunda hem de DAP fiyatında değişikliğe giderek bir miktar fiyatlarını yükseltti 

AZOTLU GÜBRELER DE YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Mısır'daki doğalgaz ve buna bağlı olarak enerji kesintisi tüm pazarlarda ki  Üre fiyatlarını yükseltmeye başladı. Hükümet Mısır'ın sürekli elektrik kesintileri dalgasına ve kimya ve gübre fabrikalarının geçici olarak kapatılmasına neden olan yoğun yaz talebini karşılamak için 15-20 kargo sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) almak üzere bir satın alma ihalesi düzenlemeyi planlıyor. 

YURT DIŞI FİYATLARIN YÜKSELİŞİ YURT İÇİNE DİREK ETKİ YAPIYOR

Yurt dışındaki piyasalarda hem fosfatlı gübrelerin yükselmesi, hemde azotlu gübrelerin fiyat artışı yurt içerisinde üretim yapan firmaların maliyetlerini değiştiriyor. Bir hafta içerisinde İGSAŞ, ETİ, TOROS, ALP-ATEŞ Gübre ve diğer üretici, ithalatcı firmalar yurt dışındaki hareketliliğe paralel olarak fiyatlarında değişiklik yaptılar. 

BUĞDAY PARA ETMİYOR ! GÜBRE YÜKSELİYOR!

Çiftçinin hasat sonrası açıklanmasını beklediği buğday fiyatları beklentilerin çok altında kaldı. Buğdayda 10 Tl'nin üzerinde olan maliyetler üreticiyi üretmekten soğuttu! Çiftçi bu durumda buğday ekmekten vaz geçecek mi? Devlet desteklemeleri ile çiftçiyi rahatlatacak mı? Gübrede yükselişler devam edecek mi?  Gübre, tohum ve diğer girdi maliyetlerinin daha düşük seviyelerde olduğu yeni sezon hepimizin umudu.